Nets bekræfter: NemID-nedbrud påvirkede flere danskere end først antaget

Hverken Digitaliseringsstyrelsen eller Nets har et overblik over, hvor mange tjenester, der har været nede.

Det var mere end bare danskernes personlige NemID, der blev ramt, da tjenesten sidste uge var nede. (Foto: © (Grafik) Morten Fogde Christensen)

Opdateret onsdag 14.58 med svar fra Motorstyrelsen.

Sidste uge oplevede Nets det største nedbrud på NemID nogensinde, da 30 procent af brugerne pludselig ikke var i stand til at anvende tjenesten til at tilgå e-Boks, virk.dk, borger.dk, netbank og alle mulige andre tjenester, der kræver et funktionelt NemID.

Nedbruddet blev første gang registreret 22. juni, og først søndag den 26. juni var driften igen tæt på normal - dog med en del "systemmæssig oprydning, der kan give enkelte lokale krusninger på vandet", som det lød fra Nets.

Samtidig bekræfter Nets nu overfor DR, at selvom det "kun" var "30 procent af NemID-brugerne, der i perioden ikke har kunnet anvende NemID på normal vis", så har endnu flere danskere været påvirket af nedbruddet.

'Nets har pisket rundt for at skifte nøglerne'

Og her bliver det en kende teknisk.

Når virksomheder og borgere kommunikerer digitalt, bruger man digitale certifikater til at identificere sig og sikre kommunikationen.

Det er netop disse certifikater, der har voldt store problemer efter nedbruddet hos Nets. Problemer som har ramt både virksomheder og borgere.

- Certifikater er en helt basal teknologi, som vi bruger hele tiden til at sikre vores færden på nettet, lidt ligesom nøgler ude i virkeligheden bruges til at sikre vores hjem. Her er det bare Nets, der fungerer som en slags portner, der den sidste uge har pisket forvildet rundt for at skifte nøglerne i alle de døre, der pludselig ikke kunne lukkes op, forklarer Henrik Moltke, der er tech-korrespondent hos DR Nyheder.

Og det er de certifikater, som Nets nu anerkender, at der har været problemer med.

- Der er tjenesteudbydere, der benytter visse typer underliggende certifikater så som virksomhedscertifikater (VOCES) og funktionscertifikater (FOCES), som ikke har været fuldt funktionsdygtige i perioden, skriver Nets til DR Nyheder og uddyber:

- Det betyder, at brugere med et NemID, der virker, har kunnet opleve, at tjenester ikke har kunnet anvendes alligevel, skriver Nets.

Minister afventer 'en grundig redegørelse'

Og det er ganske enkelt "utilfredsstillende", siger finansminister Nicolai Wammen.

I et skriftligt svar til DR Nyheder, udtaler han.

- Det nedbrud, vi har oplevet på NemID de sidste dage, er dybt utilfredsstillende. Det er i dag kritisk infrastruktur i vores samfund, der skal virke. Derfor stiller det også meget høje krav til vores løsninger og vores leverandører, som de selvfølgelig skal leve op til.

Derfor skal Nets også snart levere nogle gode svar på de spørgsmål, der har rejst sig i forbindelse med nedbruddet, lydet det fra finansministeren.

- Jeg ser med største alvor på nedbruddet og afventer en grundig redegørelse for hele forløbet, herunder hvordan det sikres, at noget sådan ikke kan gentage sig.

Ingen omregistrering af biler

Problemer med certifikaterne har reelt betydet, at selvom dit NemID ikke var omfattet af nedbruddet, så kunne du for eksempel ikke omregistrere din bil hos Motorstyrelsen, fordi styrelsens certifikat ikke fungerer.

- Rodet med certifikaterne har betydet, at tjenester, som normalt bare står og kører automatisk i baggrunden, lukkede sig som østers, også selvom ens NemID eller MitID fungerede andre steder. Det har påvirket rigtig mange danskere, siger Henrik Moltke.

Nets oplyser dog til DR Nyheder, at problemerne hos Motorstyrelsen skyldes problemer hos dem selv og ikke hos Nets. Motorstyrelsen oplyser til DR Nyheder, at "det er ikke en påstand, de kan genkende", og at man ikke har registreret fejl i sin ende af systemet.

Nets fortæller samtidig, at man reelt ikke har et overblik over, hvilke tjenester der har været ramt af nedbruddet.

- Nets har mere end 1.500 private og offentlige tjenester tilsluttet NemID. Hvordan den enkelte tjenesteudbyder har sat deres system op vil variere, og vi kan derfor ikke sige, hvem der præcis har været berørt af hvilke problematikker relateret til certifikater.

- Vores vurdering er, at det er et mindre antal af disse tjenesteudbydere, der har haft udfordringer med deres underlæggende flows/certifikater, lyder det fra Nets.

Også fra Digitalliseringsstyrelsen er meldingen, at man ikke har overblik over, hvilke tjenester, der er berørt, og om de forsat er det.

Viser, at angreb kan få 'svimlende konsekvenser'

Og det er med til at understrege de udfordringer, Danmark står overfor. En dag kan den "menneskelige fejl", som angiveligt udløste nedbruddet, nemlig bliver erstattet af et målrettet angreb på den digitale infratruktur, forklarer Henrik Moltke.

- Der bliver talt meget om, at vi skal investere i cyberforsvar, men nu har vi på kort tid set to alvorlige nedbrud på kritisk, offentlig it-infrastruktur, som lagde store dele af det digitale Danmark ned.

- Det udstiller den sårbarhed, Danmarks digitalisering medfører, udover alle fordelene. Hvis russerne eller nogle andre dygtige statshackere går målrettet efter de sårbarheder, kan det få svimlende konsekvenser, lyder det.

Også virk.dk var tirsdag morgen mellem klokken 08-09 ramt af problemer med at logge ind med NemID. Erhvervstyrelsen, der står for virk.dk, afviser dog, at det nedbrud har noget at gøre med NemID-nedbruddet.

Opdateret klokken 15.01 med skriftlig svar fra Nikolaj Wammen.