Nettet strammes om anklager mistænkt for embedsmisbrug i hashsag

Den Uafhængige Politimyndighed skal efterforske mistanke mod en anklager.

Den Uafhængige Politimyndighed skal nu se nærmere på en hashsag fra Pusher Street (Foto: Martin Sylvest/Scanpix 2016) (Foto: © Martin sylvest, Scanpix)

Tidligere på ugen udsatte landsretten en hashsag, fordi forsvarerne kræver flere oplysninger efter en anklagers usædvanlige opførsel.

Anklageren er mistænkt for at at handle i strid med reglerne i sager om hashhandel på Christiania.

Derfor skal sagen efterforskes af Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP), som skal undersøge, om andre anklagere eller politifolk kan have handlet i strid mod reglerne i sagen. Det skriver Anklagemyndigheden i en pressemeddelelse.

Den aktuelle sag var en del af et større kompleks, hvor i alt 76 personer blev dømt i seks retssager i byretten. Mange af dem ankede til Østre Landsret.

- Det er en meget alvorlig og usædvanlig sag, som jeg aldrig tidligere har hørt magen til, siger statsadvokat, Lise-Lotte Nilas, der har taget beslutningen om at overdrage sagen til Den Uafhængige Politiklagemyndighed efter drøftelse med Rigsadvokaten og Københavns Politi.

Mandag blev anklageren sat fra bestillingen af Statsadvokaten i København. Hun er blevet inhabil midtvejs under sagen med 11 tiltalte.

Årsagen var, at hun har vejledt politividner meget grundigt, inden de skulle afhøres i retten. De havde nærmest fået instrukser i, hvad de skulle forklare

Ifølge forsvareren førte hun både landsretten og forsvarerne bag lyset. Hun skjulte det reelle omfang af hendes vejledning af vidnerne.

Mobiltelefon er beslaglagt

Anklageren i sagen er afsat af Statsadvokaten, efter der opstod mistanke om, at anklageren handlede i strid med reglerne. derudover er anklagerens mobiltelefon, computer og korrespondance med vidner blevet beslaglagt for at sikre beviser.

- Det er naturligvis en meget alvorlig sag, hvor vi skal have fuldstændig styr på fakta – før man kan drage nogen som helst konklusioner. Det er også derfor, at vi har bedt politiklagemyndigheden om at overtage sagen, siger Lise-Lotte Nilas.

Hun tilføjer, at mistanken går på, at anklageren kan have tilsidesat sine embedspligter i forbindelse med en mulig ulovlig påvirkning af vidners forklaringer.

Rigsadvokat Ole Hasselgaard understreger, at der ikke kan drages konklusioner, før undersøgelsen er gennemført.

Sagen kort

  • Den konkrete sag udspringer af politiets store aktion 'Operation Nordlys', hvor cirka 80 mennesker blev tiltalt. Den gigantiske sag blev delt op i seks.

  • Og nu borer forsvarerne i, om vidner også i de øvrige sager i komplekset har fået ledende spørgsmål, inden de mødte i retten.