Tema Grænsekontrol

Netværk klar til at smugle flygtninge og migranter til Sverige endnu engang

Den svenske kystvagt har udvidet overvågningen af Øresund for at forhindre menneskesmugling ind i landet.

Med den svenske optrapning med id-kontrol er der endnu større grund til at smugle flygtninge og migranter over Øresund, lyder det fra Medmenneskesmuglerne. (Foto: Sophia Juliane Lydolph © Scanpix)

Tilbage i september var Annika Holm Nielsen med til at smugle flere flygtninge til Sverige - nu er hun klar til at gøre det igen med netværket "Medmenneskesmuglerne".

Det fortæller hun til TV2 Lorry.

Årsagen er, at Sverige fra mandag har indført id-kontrol, så man skal kunne vise gyldig legitimation for at komme ind i landet. Det vil gøre det umuligt for mange af de flygtninge og migranter, der ønsker at komme ind i Sverige, at få adgang til landet.

- Vi mener, at det er en medmenneskelig handling at hjælpe folk med at komme derhen, hvor de kan være i tryghed. Det er ikke sådan, at vi kommer til at få en fast færgeovergang. Men det kommer til at foregå, så vi kan holde os under radaren, siger Annika Holm Nielsen til Lorry.

Ved folketingstingsvalget i juni sidste år var hun opstillet for Enhedslisten. Og i september trak hun oversskrifter herhjemme, da hun på sin Facebookprofil skrev, at "i dag har Fort Europas umenneskelige flygtningepolitik gjort mig til menneskesmugler".

Den svenske kystvagt oplyser over for TV2 Lorry, at man siden december har udvidet overvågningen af Øresund med fly og skibe for at forhindre menneskesmugling.

Hvis en menneskesmugler ender hos svensk politi, kan man risikere op til to års fængsel.