Ni ud af ti uddannelsesstationer er i gang: Jeppe og Mattias kunne blive på Bornholm

I alt 115 studerende er optaget på en af de nye uddannelsesstationer.

Mattias Bue Koefoed (t.v.) og Jeppe Juul (t.h.) er glade for, at de kan læse på Bornholm. (© DR Nyheder)

Hvis du gerne vil bo i provinsen og ikke har lyst til at pendle til studiet, så er udvalget af videregående uddannelser temmelig begrænset.

Derfor gik regeringen for et år siden i gang med at oprette ti nye uddannelsesstationer.

En af dem ligger i Rønne, hvor 28-årige Mattias Bue Koefoed og 30-årige Jeppe Juul begge er begyndt på datamatikeruddannelsen.

Det har givet dem muligheden for at læse videre uden at forlade deres hjemegn.

- For mig var det vigtigt, at det var herovre, for jeg kan godt lide at være på Bornholm. Uddannelsen er også rigtig god, fortæller Jeppe Juul.

Hvad er en uddannelsesstation?

  • Uddannelsesstationer er små lokalafdelinger af eksisterende uddannelser.

  • De er blevet etableret, hvor der vurderes at være efterspørgsel på arbejdskraft inden for det område, uddannelsen er rettet mod.

  • Uddannelsesstationerne blev indført i forbindelse med regeringens plan "Bedre Balance II", der også involverede anden runde flytninger af statslige arbejdspladser.

Har optaget 115 studerende

Idéen med de ti uddannelsesstationer blev præsenteret sidste år og er et af leddene i regeringens plan om at flytte statslige arbejdspladser. Målet med stationerne er at udbyde videregående uddannelser i områder, hvor ikke er ret mange andre uddannelsestilbud.

Ni af de ti nye uddannelsesstationer har optaget studerende, som er i fuld gang med undervisningen, oplyser Finansministeriet. Den tiende station – en professionsbachelor i eksport og teknologi i Hobro – fik blot én ansøger og kunne derfor ikke starte op.

Uddannelsesstationerne skal efter planen sammenlagt have mellem 500 og 1.000 studiepladser.

I første omgang blev der optaget 115 studerende, hvoraf nogle siden er sprunget fra.

Vil have eget firma på Bornholm

De to studiekammerater fra Bornholm har begge tidligere læst andre uddannelser, blandt andet har de begge læst til sygeplejerske.

- Det var en faktor, at det kunne læses på Bornholm, siger Mattias Bue Koefoed.

- Det samme her. Dengang var der ikke særlig mange videregående uddannelser her. Der var vist kun skolelærer, sygeplejerske og pædagog, fortæller Jeppe Juul.

Sygeplejerskeuddannelsen viste sig ikke at være den rette hylde for nogen af dem. Derimod er de begge faldet godt til på datamatikeruddannelsen og håber, at studiet kan give dem mulighed for at blive på Bornholm.

- Jeg vil prøve på at få noget op at køre herover. Der er faktisk ret mange muligheder for at oprette eget firma. For der er ikke så mange andre, der gør det, siger Jeppe Juul.

Minister: Godt for de unge og for virksomhederne

Minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V) mener, at uddannelsesstationerne er en succes.

- Når vi sikrer, at flere kan tage dele af en uddannelse, tættere på hvor de bor, så er der også flere, der vil blive boende efter endt uddannelse, siger ministeren.

Hun så også gerne, at der blev oprettet flere uddannelsesstationer i de kommende år.

- Forudsætningen for at bryde den negative spiral, hvor trafikken kun går væk fra yderområderne, er, at vi får skabt bedre muligheder for at uddanne sig lokalt og dermed også får skabt bedre rekrutteringsmuligheder, siger hun.