Niels Kristian må køre 100 kilometer for at komme til øjenlægen

Pensionisten Niels Kristian Nielsen fra Nordjylland er utilfreds med, at han og andre nordjyder skal vente længe med at komme til øjenlæge.

Niels Kristian Nielsen bliver tilset af en sygeplejerske frem for en øjenlæge, fordi det formindsker ventetiden. (© DR Nyheder)

På toppen af Danmark i landsbyen Hulsig tæt på Skagen bor pensionisten Niels Kristian Nielsen.

Et attraktivt sted, når det gælder natur, men har man brug for en øjenlæge, bliver man som beboer mindet om, at det ikke kun er et gode at befinde sig i udkanten af Danmark.

Niels Kristian Nielsen er en dem, der har brug for en øjenlæge. Han har diabetes 2 og skal derfor to gange om året have kontrolleret, hvordan det står til med hans blodkar i øjnene for at forebygge, at han bliver blind.

Men der er ingen øjenlæge i Skagen, og øjenlægerne i de nærmeste større byer Frederikshavn og Brønderslev er lukket.

180 kilometer til øjenlægen

Samlet set er der kun 14 praktiserende øjenlæger tilbage i Region Nordjylland. Manglen betyder, at ikke-akutte patienter i øjeblikket skal vente 50 uger i gennemsnit på en tid hos en praktiserende øjenlæge i regionen. Det viser tal fra den offentlige sundhedsportal, sundhed.dk.

På landsplan skal ikke-akutte patienter vente 20,5 uger i gennemsnit. En ventetid, der er steget med 13 procent siden 2011.

I Niels Kristian Nielsens tilfælde har han fået at vide, at hvis han skal have en tid inden for to år, er han nødt til at køre til Nykøbing Mors - 180 kilometer væk.

- Det, synes jeg godt nok, er lige voldsomt nok, siger Niels Kristians kone, Aase Nielsen.

(© DR Nyheder)

Tilses af sygeplejerske

Aase Nielsen har haft fat i Region Nordjylland for at finde en løsning, og det er endt med, at hendes mand nu kan blive undersøgt én gang om året i Aalborg - 100 kilometer fra Hulsig, fortæller hun.

Det er dog ikke en øjenlæge, men en sygeplejerske, der skal se Niels Kristian Nielsen i øjnene. Det gør ham ikke helt tryg, og han frygter for konsekvensen ved ikke at blive tilset af en læge.

- Jamen, så får jeg jo ikke holdt øjnene ved lige, som jeg skal, og så risikerer man jo at blive blind til sidst. Sådan er det, siger Niels Kristian Nielsen.

Kender til andre

Ægteparret i Hulsig er ikke kun forargede på egne vegne, men også på andre nordjyders.

- Vi er jo ikke de eneste. Det er jo flere tusinde mennesker, det drejer sig om i Nordjylland, siger Aase Nielsen og fortæller om endnu et eksempel:

- Jeg kender til et tilfælde, hvor en mor, der har et barn på to år, også fik besked på, at hun skulle rejse til Nykøbing Mors for at kunne komme til øjenlæge med sit barn. Det skulle hun gøre hver 14. dag. Det, synes jeg godt nok, er urimeligt.

Ingen øjenlæger vil til Nordjylland

Hos Danske Øjenlægers Organisation mener formand Jens Lundberg Andresen ikke, at det er rimeligt, at folk som Niels Kristian Nielsen skal vente så længe på at blive undersøgt af en øjenlæge.

Han mener, at øjenlægerne har en del af ansvaret for, at ventetiderne for ikke-akutte øjenpatienter i Region Nordjylland er dobbelt så lange som landsgennemsnittet.

- Desværre bærer vi jo nok en del af skylden i og med, at der for nylig har været opslået to såkaldte 0-ydernumre (to øjenlæge-praktisser, der har overenskomst med det offentlige, red.), og der har været lige præcis nul ansøgere til dem, hvilket for mig er uforståeligt. Men det er i hvert fald en del af forklaringen, siger han.

Sygehusene må tage over

Hos Danske Regioner mener formand for Lønnings- og Takstnævnet Anders Kühnau (S) at det er svært at forebygge de lange ventetider i de områder af Danmark, hvor der mangler praktiserende øjenlæger.

- De lange ventetider er næsten uundgåelige. Derfor må man løse opgaverne på en anden måde i de områder. Der må sygehusene i højere grad tage over, siger han.

Hvis du har oplevet lange ventetider på at komme til øjenlægen eller en anden speciallæge, eller han en oplevelse med en speciallæge, du gerne vil dele med os, vil vi gerne høre fra dig. Skriv til speciallaeger@dr.dk

Facebook
Twitter