Niels' mareridt: Politiet sigtede mig for at have sat ild til mit hotel

Niels Jessen blev sigtet for at have sat ild til sit eget hotel i Sønderjylland. Efter mere end et år blev han frifundet og kritiserer nu politiets brandefterforskning.

Niels Jessen tilbage i den retssal i Sønderborg hvor han blev frifundet for brandstiftelse mere end et år efter, at hans hotel brændte. (Foto: DR Dokumentar)

Beslutningen kommer til at ændre Niels Jessens liv.

Det aner han ikke, da han 8. februar 2012 vælger at sætte varme på førstesalen på sit strandhotel, der er lukket ned for vinteren.

Der er hård frost i vente i Sønderjylland, og Niels Jessen vil gerne undgå, at hotellets vandrør sprænger igen og giver vandskader, som de tidligere har gjort.

Han sætter en elektrisk varmeblæser og en gasovn op, og efter at have tændt for varmen forlader han den 200 år gamle bygning med navnet Hotel Sønderhav, der ligger ud til Flensborg Fjord.

(Foto: DR Dokumentar)

Det bliver sidste gang, at han ser hotellet, som han kender det.

Senere samme dag bliver han ringet op. Hotellet brænder.

Sigtet for forsikringssvindel

Siden følger et forløb, der gør Niels Jessens liv til et mareridt. Under efterforskningen af branden finder politiet hurtigt beviser for, at branden er påsat.

I en politirapport fra 23. februar står der "ikke i tvivl om, at branden er påsat".

(Foto: DR Dokumentar)

Politiet mistænker 51-årige Niels Jessen, der bliver sigtet for brandstiftelse med henblik på forsikringssvindel for omkring 10 millioner kroner.

- De var sikre på, at det var mig, siger Niels Jessen i dag.

Han nægter sig skyldig. Men hvis det ikke lykkes at overbevise dommeren om, at politiets beviser ikke holder, står han til to års fængsel.

De vigtigste beviser

Politiets vigtigste bevis er, at der er dybe nedbrændinger på fem hotelværelser med skarpe kanter.

Ifølge politiet betyder det, at branden er påsat. Der er brugt tunge brandbare væsker som benzin eller dieselolie, viser de dybe nedbrændinger, vurderer politiet.

Politiet har desuden fundet en kraftig gennembrænding, hvor den elektriske varmeblæser stod. Et tegn på, at der også er brugt brandbare væsker der.

(Foto: DR Dokumentar)

For Niels Jessens forsvarsadvokat, Jesper Baungaard, ser sagen umiddelbart vanskelig ud:

- Når der stod, at politiets teknikere lagde til grund, at det var en påsat brand og ikke skrev, at det kunne være en påsat brand, eller at der var tegn på en påsat brand, men skrev klart og tydeligt, at der var seks arnesteder, så lignede det en svær sag, siger han i dag.

Beviserne smuldrerPolitiets klare billede af Niels Jessen som skyldig, begynder dog at krakelere, da Jesper Baungaard begynder at dykke ned i sagen.

17 prøver fra arnestederne bliver sendt til kemisk undersøgelse for spor efter brandbare vsæker.

Samtlige prøver viser sig at være negative.

Alligevel fastholder NKC, at branden er påsat. Det undrer Jesper Baungaard.

Politiet forsvarer sig med, at når der ikke er fundet kemiske spor efter brandbare væsker i ruinen, kan det være, fordi de brandbare væsker kan være skyllet bort af nedbør eller brandslukning.

Vigtigt vidneBaungaard køber ikke forklaringen. Han ved, at der har været andre brandsager, hvor der har været rejst tvivl omkring de kriminaltekniske erklæringer, og hvor forsvaret derfor har haft mulighed for at indkalde egen bistand.

- Vi vurderer på det tidspunkt, at det materiale, der ligger i sagen, er så mangelfuldt, at vi gerne vil have en anden vurdering, siger Jesper Baungaard i dag.

Han søger rettens tilladelse til at bruge et sagkyndigt vidne uden for politiets rækker. Han får tilladelse til at benytte seniorforsker Lars Schiøtt Sørensen fra Aalborg Universitets afdeling i København.

Han har været brandvidne i flere sager, hvor mennesker har været tiltalt for brandstiftelse. Fire ud af fem personer er blevet renset som følge af hans arbejde.

Et nyt brandforløbI sin analyse kommer Lars Schiøtt Sørensen frem til et helt andet brandforløb end politiet.

- Mine beregninger viser, at man fandt en fejl på ledningen til elvarmeblæseren, og at der var tegn på lysbuedannelse, siger han.

En lysbue opstår ofte som en løs forbindelse på grund af slid på en ledning, og den kan blive flere tusinde grader varm.

- Den kan blive ligeså varm som en svejseflamme, så den kan sagtens antænde noget materiale. Både isolering og kunststof og alt brandbart for den sags skyld, siger han.

Så bort fra vigtig detalje

Det viser sig, at politiet selv har indhentet bevis på, at branden kan være opstået naturligt. Det er nemlig en efterforsker fra Dansk Brand- og Sikringsinstitut, der har fundet spor efter den elektriske lysbue i varmeblæseren.

Hans undersøgelse dokumenterer, at det er "overvejende sandsynligt, at varme fra lysbuen havde været årsag til brandens opståen."

Politiet vælger dog at se bort fra dette bevis. For politiet er de dybe nedbrændinger i gulvene et sikkert tegn på, at branden er antændt ved hjælp af tunge brandbare væsker.

Men for Lars Schiøtt Sørensen er oplysningen om lysbuen altså af helt afgørende betydning.

Under retssagen ved retten i Sønderborg, der begynder næsten et år efter branden, fremlægger han sin forklaring. Ligesom politiet kommer med sin.

Retssagen trækker ud, og først 7. maj falder dommen.

Jessen bliver frifundet

Niels jessen bliver frifundet. Alle tre dommere tror på Schiøtt Sørensens forklaring om, at branden er opstået naturligt.

En lettelsens gråd bryder ud blandt Niels Jessens familie. I retten er både hans kone, hans søn og datter og andre familiemedlemmer.

(Foto: DR Dokumentar)

- Min søn på 21, der ellers er ret hårdfør, står der med tårer ned ad kinderne. Det gør indtryk. Det har været en belastning for hele familien, fortæller Niels Jessen, når han skal huske tilbage på den dag, hvor han vandt sin frihed tilbage.

Under linket her kan du læse Niels Jessens datters beretning om det voldsomme forløb hendes far og familien gik igennem.

Ridser og skrammer

I dag ligger Niels Jessen hotel fortsat i ruiner, mens hans selv forsøger at rejse sig.

- Jeg prøver, men jeg er ikke helt tilbage på normalen endnu. Det går lang tid. Det har givet nogle ridser og skrammer det her, som man ikke lige kan lægge bag sig.

- Man er stadig ikke et helt menneske. Det har været en sejere periode, end jeg umiddelbart troede, siger han.

Samtidig er han blevet skeptisk over for politiets måde at efterforske på.

- Min forståelse for systemet har taget en drejning. Det er klart, at når man ser, hvor lidt objektive de har været. Det er skræmmende, ja faktisk uhyggeligt. Man skulle kæmpe i over et år for at det blev undersøgt til bunds.

Se Niels Jessen fortælle om tiden efter frifindelsen i videoen her:

- Jeg tænker på de folk, der ikke har de kræfter og den stædighed, jeg har. Jeg ved godt, hvor de er henne, siger Niels Jessen og fortsætter:

- De sidder spærret inde.

DR Dokumentaren 'Brændte beviser' bliver sendt i aften på DR1 klokken 20.00, og i TV Avisen 21.30 kan du høre Rigspolitiet komme med sin forklaring.">http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5315d86e6187a219e4e1e4c3

Uskyldige bag tremmer

? Niels Jessen frygter sammen med en række advokater, at flere uskyldige kan være blevet dømt for at have påsat brande, fordi politiets brandefterforskere ikke er kvalificerede nok.

- Jeg tænker på de folk, der ikke har de kræfter og den stædighed, jeg har. Jeg ved godt, hvor de er henne, siger Niels Jessen og fortsætter:

- De sidder spærret inde.

DR Dokumentaren 'Brændte beviser' bliver sendt i aften på DR1 klokken 20.00, og i TV Avisen 21.30 kan du høre Rigspolitiet komme med sin forklaring.

Facebook
Twitter