Nigeriansk mand ville 'opleve havet' og tjene penge, men endte i ildkamp med Frømandskorpset

En formodet pirat er tiltalt for at have bragt andre i fare. Han nægter sig skyldig.

En helikopter blev sendt ud fra Esbern Snare, da man mistænkte, at der var pirater i området. (Foto: © handout, Scanpix Denmark)

Det var en nysgerrighed på det store, åbne hav, der lokkede en nigeriansk mand ud i en båd, som endte i ildkamp med besætningen fra den danske fregat Esbern Snare.

Det forklarer manden selv mandag ved Københavns Byret, hvor han er tiltalt i en opsigtsvækkende sag, der involverer en gruppe formodede vestafrikanske pirater og styrker fra det danske forsvar.

Sagen udspringer af en episode for et år siden, hvor Esbern Snare sejlede rundt i Guineabugten ved Vestafrika for at bekæmpe pirateri i regionen.

Den 24. november 2021 fik den danske besætning ombord på Esbern Snare en melding om, at der var spottet pirater i området.

Besætningen sendte en helikopter ud, og da båden med de formodede pirater ikke reagerede på varselsskud fra helikopten, endte det med et decideret skyderi, hvor i alt fem personer mistede livet.

Den tiltalte, nigerianske mand mistede sit venstre ben, da han under ildkampen hoppede ud af båden og ramte propellen. Derfor sidder han i dag i kørestol.

Ingen danske soldater kom noget til.

Sådan forløb det den 24. november 2021 ifølge Forsvaret:

  • Fregatten Esbern Snare får den 24. november besked om, at der er forhøjet risiko for pirateri i farvandet syd for Nigeria. Skibet sætter kurs mod området og sender en Seahawk-helikopter i forvejen. (Foto: © (Grafik) Morten Fogde Christensen)
  • Helikopteren når frem ud på eftermiddagen. I et område med flere handelsskibe - heraf et hollandsk - opdager helikopteren en hurtigtgående motorbåd med otte-ni mistænkelige personer ombord. De er bevæbnede og har klassiske pirateri-redskaber med ombord. Det er blandt andet stiger, hammere og wirecuttere til pigtråd. Helikopteren signalerer til motorbåden, at den skal stoppe, men forgæves. Besætningen på den danske helikopter kan se, at mændene i båden opfører sig aggressivt og smider forskellige ting overbord.
  • Man beslutter, at finskytten fra Frømandskorpset, der er med i helikopteren, skal skyde varselsskud. Det første skud rammer med vilje langt bag bådens to motorer, men den stopper ikke. Helikopteren flyver tættere på for at lave såkaldt ’disabling fire’ – at stoppe båden ved at ramme motoren. Efter to-tre skud træffer skytten den ene motor. Båden reagerer ved at manøvrere voldsomt. Piloten observerer nu mundingsglimt på båden fra våben, der bliver affyret. Han melder 'føling, føling' (militært sprog for 'vi er i kamp') og flyver væk.
  • I mellemtiden er Frømandskorpset i to kraftige og tungt bevæbnede motorbåde nået frem og nærmer sig det formodede piratskib. De kan se personer med AK-47-geværer, der peger mod dem. Flere soldater ser mundingsglimt og konstaterer, at de bliver beskudt. En soldat i den ene båd tænker om hans kammerater, der står forrest i skroget, ’shit, de bliver høstet’. Frømandskorpset skyder tilbage med deres håndvåben samt tunge maskingeværer.
  • Frømandskorpset går ombord på det formodede piratskib, der er beskadiget og ved at synke. Her ser de fire AK-47 geværer, ammunition og fem personer, ramt af skud. Fire af dem er døde, og en femte er såret. De tre sidste er uskadte. En af gerningsmændene siger, at en niende person faldt i vandet under kampen. Frømandskorpset tager beviser, blandt andet plasticstrips, våben og forskelligt værktøj samt levende og døde med tilbage på Esbern Snare. Her bliver de skrabet for krudtslam efter at have affyret skud, og den sårede behandlet for skudskader i underbenet. Han får senere benet amputeret.
  • Ombord på Esbern Snare bliver de tre uskadte fængslet i en slags trådbure på fregattens dæk. Den sårede pirat er indlagt på skibets hospital. Alle fire bliver dagen efter fremstillet i grundlovsforhør in absentia i Københavns Byret, hvor de bliver varetægtsfængslet.
  • Den 6. januar 2022 blev de tre tilbageholdte personer ombord på Esbern Snare sat på fri fod til søs. Det skete ved, at de fik en mindre gummibåd, en påhængsmotor med 10 hestekræfter samt brændstof og proviant nok til at nå sikkert ind til kysten. Det skete, fordi justitsminister Nick Hækkerup (S) bad Rigsadvokaten om at foretage et såkaldt tiltalefrafald i sagen. Det betød, at de tre personer skulle løslades.
  • Den fjerde og sidste mand, der før jul blev indlagt på et hospital i Ghana på grund af infektion i amputationssåret, blev 6. januar 2022 fløjet til Danmark. Dagen efter blev han fremstillet i grundlovsforhør og varetægtsfængslet i fire uger. Sigtet for drabsforsøg. Han blev bragt til Danmark, fordi det ikke var muligt at sikre, at han sikkert og uden risiko for sit helbred kunne blive løsladt i Ghana og derfra komme hjem.
1 / 8

Var blevet lovet 'big money'

Manden forklarer, at han var med på båden med nogle bekendte, der skulle skulle finde en stor olietanker ude på havet og guide tankeren til kysten, hvor den skulle have noget olie.

Den tiltalte afviser, at han og de andre er pirater, og at de var i området for at kapre eksempelvis handelsskibe.

Omvendt erkender han, at han har været med til at stjæle olie fra rørledninger i Nigeria, som skulle gå til olietankeren. Men havde ikke nogen reel opgave ude på selve båden. Men der var tale om en god tjans, og lønnen var fin, forklarer han i retten.

- Der var tale om big money (mange penge, red.).

Manden fortæller, at han blev lovet 7.000 dollars for at være med. Det svarer til lidt over 50.000 kroner.

Anklageren vil vide, hvorfor han skulle med på båden, hvis hans opgave var at stjæle olie på land.

- Jeg havde hørt andre tale om, hvor stort havet er, og at det ikke har nogen ende. Det ville jeg gerne opleve.

Så du var nysgerrig på at se havet?

- Jeg ved ikke, hvad ordet nysgerrig betyder, men jeg ville gerne opleve havet, siger han gennem sin tolk.

Den tiltalte taler et glimrende engelsk, og han svarer beredvilligt på spørgsmålene fra sin forsvarer og de to anklagere. Han er iklædt mørkt tøj, er skaldet og har et tæt fuldskæg. Han har ikke nogen protese, men sidder i en kørestol, der tilhører Kriminalforsorgen.

'De begyndte bare at skyde'

Den nigerianske mand er tiltalt for have bragt andre mennesker i fare i forbindelse med, at han var ombord på en båd, hvis mandskab endte i ildkamp med Frømandskorpset.

På jurasprog hedder det fareforvoldelse, og det hører under et langt mildere kapitel i straffeloven end det, han oprindeligt var sigtet for.

Da han blev fremstillet i et grundlovsforhør i København i januar i år, lød sigtelsen i første omgang på drabsforsøg.

Både anklagemyndigheden og han selv siger, at han ikke affyrede skud mod de danske styrker. Men alene hans tilstedeværelse på båden gør, at han bør dømmes for fareforvoldelse, mener anklagemyndigheden.

Selv nægter han sig skyldig. I øvrigt mener han, at det var de danske styrker, der skød først, og han bemærkede ikke nogen varselsskud.

- Nej nej, de begyndte bare at skyde på os.

- Vi smider brændstof over bord og forsøger at gemme os. Jeg hører en, der råber ”skyd ikke, skyd ikke”, og så begynder de at skyde rigtig meget mod os.

- Vi prøver at komme væk, men de følger efter og skyder efter os. Jeg kan ikke holde skyderiet ud, så jeg hopper ud af båden.

Ifølge anklagemyndigheden er han 31 år gammel, men selv hævder han, at han er 40. Anklagemyndigheden siger, at det er det tal, "man har fået overdraget", men hans rigtige alder er aldrig blevet bekræftet, lyder det.

Tre andre forlod Esbern Snare som frie

Foruden den tiltalte blev tre andre overlevende formodede pirater hevet op fra båden.

De var kortvarigt sigtet i sagen.

Men daværende justitsminister Nick Hækkerup (S) besluttede, at de skulle løslades, fordi det ikke var muligt at lave en aftale om at udlevere og retsforfølge dem i et af landene omkring Guineabugten.

I stedet skulle mændene retsforfølges i Danmark, men det besvær ønskede de danske myndigheder ikke.

Ved mandagens retsmøde kom det frem, at Nick Hækkerup desuden lagde vægt på, at man frygtede, det ville rygtes i de kriminelle miljøer i Afrika, at man ville blive retsforfulgt i Danmark, hvor forholdene er bedre - og ikke i hjemlandet.

Derfor fik de tre øvrige mænd udleveret en båd af de danske myndigheder, og de kunne altså forlade Esbern Snare som frie.

Sådan gik det ikke for manden, der nu er for retten i København. På grund af Danmarks internationale forpligtelser ville det med mandens tilstand ikke være forsvarligt at løslade ham.

Derfor blev han fløjet til Danmark i januar i år, hvor han blev fremstillet i et grundlovsforhør. Han har siddet varetægtsfængslet lige siden.

Der falder formentlig dom i sagen på fredag.

Se vores explainervideo om hele sagen her: