Noah like-huntede på DR Ultra: Jeg havde virkelig dårlig smag i munden

En gruppe børn og unge skal konkurrere om at få flest likes på sociale medier i et tv-program på DR Ultra - et eksperiment, der har sat tankerne i gang hos deltagerne.

15-årige Noah Lasmer Sørensen går i 9. klasse i København. Men udover at være tilstede i den ”virkelige verden”, så er han i allerhøjeste grad til stede på de sociale medier.

- Jeg bruger snapchat, YouTube, Facebook, Instagram, en hel masse forskellige sociale medier, så jeg er rigtig online, fortæller Noah der selv regner med at bruge fire timer om dagen på sociale medier.

Noget af det vigtigste her er at få likes på de opslag, man laver: billeder på Instagram eller sjove kommentarer på Facebook eller noget helt tredje.

- Det er dejligt at få mange likes. Det er en form for anerkendelse, og alle vil jo gerne have anerkendelse, ikke? Og det er derfor, der er mange, der søger dem, siger Noah Lasmar Sørensen.

Snydt af Ultra

For et par uger siden fik Noah Lasmar Sørensen, der er kendt fra DR Ultras 'Klassen', noget at tænke over, da han blev inviteret til at være med i en konkurrence af DR’s børne- og ungekanal Ultra.

- Eksperimentet gik ud på, at vi kom ud og skulle prøve at få så mange likes som muligt på et billede. Eller det var i hvert fald det, vi troede. Så vi skulle være så sjove som muligt og ligesom prøve at skaffe så mange likes ind som muligt, siger Noah Lasmar Sørensen.

Hvad Noah og de andre børn og unge ikke vidste var, at menneskerne fra de billeder, som de skulle skrive sjove kommentarer om, ventede i kulissen. I stedet for at få en præmie, fik Noah og hans makker i programmet ”lov” til at møde kvinden, som de lige havde skrevet en kommentar om.

DR Nyheder ser eksperimentet med Noah for første gang.

- Nej, nej, nej, jeg kan ikke tage det, udbryder Noah og vrider sig i sofaen.

- Nej, hvor er det slemt!

Noah og hans makker i programmet skrev teksten ”#FITNESSGONEWRONG – Tag en ven som ser sådan ud” til billedet.

Men da de mødte 21-årige Julie, som optrådte på billedet, fortrød Noah det, de havde skrevet.

- Idet hun ligesom træder ud fra døren – altså… det var næsten forfærdeligt. Det frøs i mig… Det havde man på ingen måde regnet med. Så skulle man ligesom snakke med hende og fortælle, at det var altså ikke vores mening at være onde, fortæller Noah.

Han tænkte med det samme, at den var gal.

- Vi står og har gjort grin med et andet menneske på nettet, som vi ikke engang kender. Og så skal vi så møde hende og snakke med hende. Det var ikke godt. Det er jo ikke okay at gøre grin med andres udseende. Det er jo ikke noget de selv kan gøre for. Jeg havde virkelig dårlig smag i munden, siger Noah.

For Noah har eksperimentet sat tankerne i gang om, hvor langt man skal gå på Facebook, Instagram, Snapchat og de andre sociale medier.

- På de sociale medier er der jo rigtig mange, der får skrevet grimme ting til hinanden, fordi det er så nemt. Jeg kan ikke anbefale nogen at stå i den situation, det var i hvert fald ikke særlig rart. Mest fordi vi havde skrevet noget dumt, siger Noah.

Eksperimentet var aftalt med deltagerne forældre på forhånd. Du kan se alle programmerne om Ultras Like Eksperiment her.