Nødberedskaber: Sundhedsminister opfordrer sygehusledelser til at gribe ind

Ellen Trane Nørby (V) forventer, at sygehuse reagerer og fastansætter sygeplejersker.

Regioner og sygehuse bør fastansætte flere sygeplejersker på visse afdelinger, lyder det fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) under samråd om nødberedskaber (Arkivfoto). (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix)

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) beder nu sygehusledelserne om at gribe ind på afdelinger, hvor der ikke er nok fastansatte sygeplejersker til at opstille et nødberedskab.

Det sker, efter 292 hospitalsenheder og 13.500 sygeplejersker er fjernet fra Danske Regioners varslede lockout som følge af en eventuel strejke.

Hver femte afdeling har bedt om undtagelse med den begrundelse, at der ikke er nok fastansatte sygeplejersker til at bemande et nødberedskab. For mere end halvdelen er begrundelsen, at det daglige fremmøde svarer til et nødberedskab.

- Situationen med nødberedskaber viser, at der er steder, hvor det er nødvendigt for de lokale ledelser at gå ind og sørge for ordentlige forhold, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) under et samråd i folketingets sundhedsudvalg om bemandingen på sygehusene.

Normering i fokus

De offentlige overenskomstforhandlinger har blotlagt, at normeringen af sygeplejersker på visse hospitalsafdelinger er kritisk.

Efter nødberedskaberne blev forhandlet på plads viste det sig, at en konflikt ikke kunne gennemføres på 292 afdelinger, enheder eller specialfunktioner.

På 53 af dem er der ikke nok faste sygeplejersker ansat til at drive et nødberedskab.

- Jeg forventer, at regionerne udviser godt arbejdsgiveransvar og fastansætter der, hvor det giver mening og kun anvender vikarer i det omfang, det er hensigtsmæssigt, lød det fra sundhedsministeren, der var indkaldt til samråd tidligt fredag morgen af Enhedslisten og SF.

Opfordrer til erkendelse

På samrådet opfordrede sundhedsministeren til, at de enkelte sygehuse og regioner erkender, at der er ‘kapacitetsmæssige udfordringer’ på visse afdelinger.

- Jeg oplever steder og afdelinger, der er enormt pressede. Som sundhedsminister har jeg en klar forventning om, at man organisatorisk og ledelsesmæssigt reagerer på de opråb, der kommer. Så man ikke overlader medarbejderne i en situation, hvor man ikke kan løse opgaverne fagligt forsvarligt og i overensstemmelse med patientsikkerheden, siger Ellen Trane Nørby.

SF: Letkøbt at sende ansvar videre

Sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen (SF) mener, det er for ‘letkøbt’, når ministeren sender ansvaret videre til regionerne og de enkelte sygehuse.

- Regeringen bliver nødt til at kigge på regionernes ressourcer igen. Uanset hvordan vi vender og drejer det, er det et tegn på, at det står sløjt til, når man ikke engang kan opretholde et nødberedskab med fast personale, siger Kirsten Normann Andersen.

DR Nyheder har efterfølgende bedt om et interview med Ellen Trane Nørby. Hun oplyser via sit ministersekretariat, at hun ikke har yderligere at tilføje til det, der blev sagt under samrådet.

Facebook
Twitter