Nødhjælpsekspert: Hjælp hellere gennem nødhjælpsorganisationerne

Den allerbedste måde at hjælpe på lige nu er ved at give penge til de professionelle, ikke ved private indsamlinger, siger FN-rådgiver.

Lad være med at tage af sted til Grækenland for at hjælpe. Hvis danskere gerne vil engagere sig og vise omsorg, så er der masser af flygtninge, der har brug for omsorg i Danmark, siger nødhjælpsekspert. Her flygtninge fra centeret Lyngbygaard på Djursland, der forleden var udsat for hærværk. (Foto: © Bo Amstrup, www.BoAmstrup.dk)

Billederne af bådflygtninge, der kravler i land på de græske øer – eller som dør i forsøget – har fået danskere til at føle, at de må gøre noget for at hjælpe de mange nødlidende.

For en uge siden blev det for meget for tre veninder fra København, der ikke længere ville se passivt til og derfor startede indsamlingen ”Container til Lesbos”, som hurtigt blev en langt større succes, end veninderne havde drømt om.

I løbet af få dage havde bagmændene samlet mere end 450.000 kroner ind og det, der svarer til fire fulde lastbiler med tøj, sko, legetøj og dåsemad.

Soveposer kommer ikke i første række

Men private bør overlade det til de professionelle aktører at hjælpe i stedet, siger Lisbeth Pilegaard, der er humanitærrådgiver i FN og i mange år har ledet nødhjælpsprogrammer rundt om i verden.

For i første omgang er det ikke nødvendigvis nyt tøj og soveposer, der er brug for.

- Folk der kommer ind har først og fremmest brug for medicinsk tilsyn. Mange af dem er blevet meget dehydrerede, de lider af diarré og er blevet meget forbrændte af solen. De har behov for vand, mad og husly, og så psykosocial rådgivning, hvis de har mistet nære og slægtninge undervejs, siger hun til Orientering på P1.

Giv penge til de professionelle

Lisbeth Pilegaard er glad for at se, at så mange danskere har lyst til at engagere sig og vise omsorg.

Men den allerbedste måde at gøre det på, er ved at hjælpe lokalt og så sende penge til nødhjælpsorganisationerne.

- Det at arbejde med folk i krise og flygtninge er et professionelt arbejde, og kræver en professionel tilgang. Vi har professionelle logistikere, der står for pakning og indsamling for at sende ting, så det rette kommer hurtigst muligt frem.

Styrk de lokale systemer

Ved at give penge er man også med til at holde de kriseramte områder i gang, siger hun.

De professionelle aktører sørger nemlig for, at hjælpen kan være med til at holde det lokale samfund i gang ved ikke bare at tilføre ting, som kunne købes lokalt.

- Vi prøver at hjælpe hurtigt og effektivt uden at underminere det lokale system. Ved at have penge kan vi købe varer og medicin lokalt og derved støtte det lokale system.

En privat container kan stå i vejen

Hun vil ikke gå så langt som til at sige, at den privat indsamlede hjælp, som ”Container til Lesbos” har indsamlet, skader mere end den gavner.

Men hun siger, at det ikke er hensigtsmæssigt, når hjælpen ikke organiseres ordentligt, som den gør ved en professionel indsats.

- Denne container tager plads fra de andre aktører, der er der. Jeg har selv stået i den anden ende og skulle modtage containere med indsamlede ting fra Danmark. Det har taget ufatteligt meget tid for os at sortere alt og distribuere. Og kvaliteten har været meget varierende og har muligvis ikke passet kulturelt til de mennesker, man skal hjælpe.

Ikke "bare" at give penge

Flere danskere har været frustrerede over, at nødhjælpsorganisationerne ikke i tilstrækkeligt omfang har været til stede i Grækenland, hvor antallet af flygtninge og migranter i disse uger bare stiger og stiger.

Det har fået folk til at samle penge ind og så tage af sted til Grækenland for at hjælpe, i stedet for ”bare” at sidde herhjemme og betale penge ind på et girokort.

Men ifølge Lisbeth Pilegaard er det at give penge ikke ”bare”. Det er det, der er brug for, siger hun.

- Det er virkelig den hjælp, der er brug for. Det er penge til systemet, for der mangler penge, ikke bare til krisen i Syrien men alle andre steder, siger hun og fortsætter:

- Det er rigtigt, at med den tilgang, der er nu, er systemet voldsomt presset. Men der er humanitære aktører til stede og forhåbentlig kommer der flere og flere, siger hun.

Giv dine ting til den lokale genbrugsbutik

Hvis man har ting, man gerne vil af med, opfordrer hun til, at man afleverer dem til de lokale genbrugsbutikker, som også står for at sende penge videre til nødhjælpsorganisationer.

Og hvis man har lyst til at vise omsorg, så kan man sagtens hjælpe i Danmark.

- Jeg vil virkelig opfordre folk til at bruge deres engagement til at hjælpe i Danmark, der er flygtninge i Danmark, der har brug for hjælp og omsorg. Og så sende penge videre.