Tema Krigen i Syrien

Nødhjælpsorganisationer: Der skal handling bag ord i Syrien-aftale

Generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm, mener, at konflikten i Syrien er så kompleks, at det vil tage flere år at nå en form for fred i hele landet.

En mand kører på sin motorcykel forbi flere totalødelagte bygninger i den syriske by Harasta syd for den syriske hovedstad. Damaskus. Konflikten i Syrien har varet i fem år, men landet kan nu være tættere på en våbenhvile. (Foto: ABDULMONAM EASSA © Scanpix)

Syrien kan være kommet en våbenhvile tættere.

I nat blev flere stormagter i hvert fald enige om at iværksætte en våbenhvile mellem Syriens regeringshær og oprørsgrupper i landet.

Den nye aftale skal føres ud i livet inden for en uge, oplyser USA's og Tysklands udenrigsministre på et pressemøde.

Et af punkterne i aftalen er at få humanitær hjælp frem til adskillige områder i Syrien inden for den indeværende uge. Og det glæder generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm.

- Lige nu er den syriske befolknings situation helt katastrofal. Vi har set, hvordan de seneste bombninger har drevet yderligere mange tusinde ind mod den tyrkiske grænse, ligesom syv millioner syrere lige nu er internt fordrevne, siger han.

- De er er afhængige af en international assistance, som førhen har haft meget svært ved at nå frem til dem.

Civile bliver ladt i stikken

Det er generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Birgitte Qvist-Sørensen, enig i.

- Det er det her, vi har ventet på i årevis, siger hun, men understreger, at aftalen skal følges op med handling med det samme.

- Det er godt, at den humanitære hjælp er højt på dagsordenen, og nu vil jeg rigtig gerne se konkret handling. Det gennemgående billede under denne konflikt har været, at alle stridende parter forfølger deres egen dagsorden, mens de civile bliver ladt fuldstændig i stikken, siger Birgitte Qvist-Sørensen.

Syrere vil ikke kunne vende hjem foreløbigt

Ifølge Tysklands udenrigsminister Frank-Walter Steinmeier vil aftalen dog ikke omfatte terrororganisationerne Islamisk Stat og Jabhat al-Nusra.

Og det kan ifølge Andreas Kamm være med til at besværliggøre processen.

- Jeg tror, det er vigtigt at sige til alle os, der sidder og kigger på flygtningestrømmen fra Syrien og tænker, om de dog bare snart kunne vende hjem, at det her forhandlingsforløb må man forvente kommer til at tage rigtig lang tid, siger han.

Krisen i Syrien er nu inde i sit femte år, og flere nødhjælpsorganisationer har ifølge Andreas Kamm arbejdet på at få nødhjælp frem i landet de sidste fire-fem år - uden held.

- Mange af dem har jo være lukket ind i lommer af konflikten, så de ikke har kunnet modtage hjælp, og det er jo helt åbenbart, at skal de blive inden for Syriens grænser, så skal hjælpen også kunne nå frem til dem.