Nødråb fra Grønland: Vi bliver skyllet væk

Smeltevand skaber ødelæggelser for millioner i Søndre Strømfjord. Borgmesteren betegner situationen som en naturkatastrofe.

En gummiged på 20 tons kunne ikke stå i mod. Og vejen mellem to broer er skyllet væk, efter elven gennem den grønlandske bygd Kangerlussuaq, tidligere kendt som Søndre Strømfjord, er gået over sine breder.

- Den blev skyllet væk som et stykke legetøj. Først tyve meter, men nu er den bare væk i vandmasserne. Vi kan ikke se den, siger teknisk chef fra Grønlands Lufthavne (Mittarfeqarfiit), Kim Mahler, til netavis Sermitsiaq.AG, der ejer gummigeden.

Borgmester: Det er en naturkatastrofe

Oversvømmelserne skyldes de ekstraordinært høje temperaturer i Grønland på over 24 grader, der får indlandsisen til at smelte, og vandet fosser fortsat ud af gletsjerne.

Borgmester i Qeqqata-kommune, Hermann Berthelsen, betegner nu situationen i bygden som en naturkatastrofe.

- Vi står over for en kritisk situation i Kangerlussuaq. Den kræver allerede en stor indsats af mange mennesker, og de skal have stor ros for deres ekstraordinære arbejde. Men vi har brug for flere ressourcer for at få fuld kontrol over situationen, siger Hermann Berthelsen i en pressemeddelelse.

Frygter for vand- og elforsyningen

Regningen for ødelæggelserne af broen beløber sig til fem-seks og helt op til 10-20 mio. kr., og gummigeden, der blev revet med af strømmen, koster 1,3 mio. kr.

Forbindelsen til den lokale losseplads, restaurant og lufthavnsradar på sydsiden af elven er nu afbrudt, og man frygter nu, at vandmasserne også vil ramme elmaster og vandrør.

Kommunen har derfor ifølge Sermitsiaq.AG appelleret til det grønlandske selvstyre om hjælp til genopretning.