Nødråb fra presset kulturliv til minister: Hvad gør vi i 2021, hvis det fortsætter sådan her?

Det danske kulturliv efterlyser klarere svar fra regeringen.

Kronprins Frederik til motionsløbet Royal Run, der efter planen skal foregå i maj 2021. Men bliver det overhovedet muligt? (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Kan mange tusinde løbere deltage i Royal Run i foråret? Og hvad med Roskilde Festival - bliver det muligt at opleve koncerter på Orange Scene næste sommer?

Det er spørgsmål som dem, der for alvor begynder at presse sig på i det danske kulturliv. Flere store aktører kommer nu et nødråb og opfordrer regeringen til at komme med en langsigtet plan.

De frygter, at smitte med coronavirus også medfører restriktioner rettet mod større begivenheder langt ind i 2021.

Derfor bør kulturminister Joy Mogensen (S) invitere til et møde og få skabt klarhed over, hvilke scenarier der egentlig arbejdes med, lyder det fra Morten Mølholm, der er administrerende direktør i Danmarks største idrætsorganisation, Danmarks Idrætsforbund (DIF).

- Folk har forståelse for situationen lige nu, og de følger trop, men det værste er den her uafklarethed og ikke at have en langsigtet dialog om, hvad der skal ske, indtil vaccinen kommer. Og en reel dialog. Ikke bare sådan en, hvor vi mødes 60 mennesker til et onlinemøde og folk ikke ved, hvad der sker efterfølgende, siger han.

Ifølge DIF er økonomien mange steder i idrætsverdenen efterhånden ved at være meget trængt - både når det gælder eliteidræt, men også den brede foreningsidræt.

Kender regeringen omfanget?

På sundhedsmyndighedernes pressemøde i tirsdags lød der ikke just optimistiske toner om fremtiden med coronavirus fra faglig direktør i Statens Serum Institut Kåre Mølbak.

Han sagde, at vi formentlig skal regne med, at det nuværende niveau af restriktioner vil holde "langt frem i tiden", og at det ud fra en sundhedsfaglig vurdering er svært at tro på, at samfundet kan åbnes mere lige foreløbig.

Derfor er det nødvendigt, at regeringen nu kommer på banen med nogle planer for, om eksempelvis idrætsstævner kan gennemføres trods et stadig højt smittetryk, lyder det fra Morten Mølholm.

- Den langsigtede planlægning har vi ikke set, og det synes jeg, at vi trænger til nu. Jeg kan nogle gange være i tvivl om, om de øverst i regeringen er helt klar over, hvor meget branchen lider. Det er jeg lidt usikker på, når jeg ser, hvor hurtigt de lukker ting ned uden at give folk et ordentligt varsel, så nedlukning kan forberedes ordentligt, siger han.

Det populære motionsløb Royal Run tiltrækker mere end 80.000 deltagere i flere byer i Danmark. Men bliver det muligt at gennemføre fremover? (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

I koncertbranchen er de efterhånden også ved at være utålmodige. De kan i forvejen se tilbage på en sommer, hvor samtlige store festivaler blev aflyst - men er også begyndt at frygte for næste år.

- Vi mangler nogle svar, nogle langsigtede planer og en melding om, at der er en ambition at finde nogle løsninger, hvor man kan gennemføre store begivenheder. Det tror jeg godt, at man kan, hvis man for eksempel bruger test, siger Esben Marcher, sekretariatschef i brancheforeningen Dansk Live, som varetager interesser for de danske koncertarrangører.

Arbejder på model for festivaler

Han mener, at det er på tide med sporskifte hos politikerne, der ifølge ham snart skal træffe nogle grundlæggende valg om, hvordan vi vil have et kulturliv, mens coronasmitten stadig er her.

- Vi har alle anerkendt, at der er coronasmitte omkring os, men så synes jeg, at det er et politisk valg, hvad det så er for et samfund, vi vil have i den situation. Vil vi have et samfund, hvor vi ikke kan mødes, eller vil vi lægge os i selen for at skabe løsninger for, at vi kan mødes på en eller anden måde, spørger Esben Marcher.

I Dansk Live arbejder de lige nu på at skabe en model for, hvordan næste års festivaler kan gennemføres og håber snart at komme i dialog med politikerne om det.

Mange mennesker til koncert med The Cure på Orange Scene på Roskilde Festival. Men hvornår kan det ske igen? (Foto: © Maria Albrechtsen Mortensen, Scanpix)

Restaurationsbranchen er også særligt hårdt ramt af coronarestriktionerne. I øjeblikket skal restauranter, barer og caféer lukke klokken 22, og gæster skal bære mundbind - med mindre de sidder ned.

Kirsten Munch, der er politisk direktør i Horesta, kalder også på en mere langsigtet plan fra politikerne, for restaurationsbranchen er også meget afhængige af at kunne arrangere større begivenheder med mange mennesker samlet på ét sted.

- Når coronavirus tilsyneladende er kommet for at blive, er det usandsynligt vigtigt, at der ligger noget forudsigelighed bag beslutningerne, siger hun og efterlyser i samme ombæring, at der skabes større klarhed om, hvad vi egentlig navigerer efter, når der indføres restriktioner, og når de ophæves igen:

- Er det antal indlagte, antal i respirator, smittetrykket eller andel smittede i forhold til testede? Og hvad skal der til, før vi indfører restriktioner, og hvad skal der til, før de ophæves igen?

- Det er ikke for at agere sundhedsfaglig ekspert, men man kan jo godt lægge nogle principper ind for, hvad gør vi her og her. Det vil give en forudsigelighed for virksomhederne og en forståelse i befolkningen, der også vil sikre, at reglerne efterleves bedre, siger Kirsten Munch.

I teaterbranchen står de også bag kravet om en langsigtet plan for kulturlivet. For dem handler det dog mere om at få vished for, at de økonomiske hjælpepakker forlænges ind i 2021.

De er nemlig lykkedes med at stable en model på benene, hvor der godt nok kun kan være halvfyldte sale, men det er trods alt muligt at gennemføre forestillinger, lyder det fra direktør i Dansk Teater Peter Mark Lundberg.

- Vi er med på at vise vores del af samfundssind og holde gang i Danmark med halvfyldte teatersale, men det er klart, at vi får brug for en langsigtet hjælpepakke, som vi kan regne med, så længe der er restriktioner.

- Alle teatre sidder lige nu og frygter, om de skal begynde at aflyse forårets forestillinger. Tør de satse på at gennemføre, eller skal de til at varsle folk til opsigelse? Det er en fuldstændig reel bekymring. Så vil de holde gang i arbejdsmarkedet på kulturområdet, skal man til at få det lange lys på, siger Peter Mark Lundberg, direktør i Dansk Teater.

Støtteparti undrer sig

Rundt om regeringen breder der sig også en følelse af utålmodighed. De Radikales kulturordfører, Zenia Stampe, mener i den grad, at hele kulturbranchen har brug for vished.

- Lige nu stiller de spørgsmål ind i et tomt, mørkt rum. De får ikke noget at vide. Alle har forståelse for, at vi er nødt til at holde lidt igen, men derfor fortjener branchen alligevel at få vished om, hvad det er for nogle scenarier, regeringen arbejder med, og om der overhovedet arbejdes med scenarier? Det kan jeg godt selv blive i tvivl om, siger hun.

Zenia Stampe har for nylig bedt kulturminister Joy Mogensen (S) om et nyt møde.

- Jeg har brug for at vide, hvad regeringen gør sig af tanker. De burde jo have en slags situationsrum for kulturen, hvor de trækker alle kompetencer ind og får peget scenarierne ud. Men deres manglende meddelsomhed og udprægede ad hoc-tilgang tyder desværre på, at de ikke gør særligt meget for at skabe overblik. Det efterlader branchen et meget vanskeligt sted, siger kulturordføreren.

Det har ikke været muligt at interviewe kulturminister Joy Mogensen (S), men i en skriftlig kommentar understreger hun, at "regeringen er meget opmærksom på de udfordringer, som oplevelsesøkonomien og kultursektoren lige nu står med.

- Vi har nogle gode erfaringer med at lave gode og fleksible løsninger – f.eks. Superliga-ordningen – der netop gør det muligt at afvikle større begivenheder på sundhedsmæssig ansvarlig måde. Lige nu er smittetrykket desværre højt. Det har betydet, at vi indtil videre har været nødsaget til at suspendere Superligaordningen.

- Når muligheden igen er tilstede, vil vi meget gerne se på, hvordan vi kan bruge de gode erfaringer til at sikre, at vi igen kan få afviklet større publikumsbegivenheder inden for en sundhedsmæssig forsvarlig ramme. Vi er mange, der savner det store fællesskab, som de store kultur- og idrætsbegivenheder giver os, skriver Joy Mogensen.

Hun meddeler, at hun har indkaldt kultur- og idrætslivet til et møde i næste uge.

Opdateret klokken 12:20 med kommentar fra kulturminister Joy Mogensen (S).