Nøøøj, det' for børn: Elsket tv-stemme er død

Stemmen bag Fredagsbio og dukkemager Thorkild Demuth er sovet ind. Han blev 90 år.

Sammen med Bob Goldenbaum og Ingrids Skovgaard skabte Thorkild Demuth (til højre) et sikkert børne-hit med Lillebror. (Foto: DR Arkiv.)

For bare to måneder siden fejrede skuespiller, instruktør og dukkemager Thorkild Demuth 90 års fødselsdag.

Pinselørdag sov han stille ind.

Det fortæller hans datter Mette Demuth til DR.

- Min far var dement, men det var alderen, der satte stopper for livet. Han levede virkelig sit liv, og han havde projekter til det sidste. Da han var 82, sprang han ud som grafiker med egen fernisering, og i de sidste år har han lavet træsnit af Vadehavskirkerne, fortæller Mette Demuth.

Mest kendt var Thorkild Demuth for at lægge stemme til den mumlende mand med de runde briller fra introen til 'Fredagsbio' med Anna og Lotte.

Men han har også stået bag en række tv-produktioner til børn, han har været med til at producere for børn op gennem særligt 60'erne og 70'erne, mens han arbejdede på Danmarks Radios Børne & Ungdomsafdeling. Herunder 'Magnus Tagmus', 'Ingrid og Lillebror', 'Sørøver Sally' - og adskillige julekalendere.

I 1974 flyttede han tilbage til Sønderjylland, hvor han blandt andet lavede meget børneteater, indtil han blev 70.

- Da han ikke kunne køre bil længere, fik han en scooter med lad på. Han elskede at køre ud på den og se landskabet ved Vadehavet, for han kunne sætte sig ned og kigge ud på vandet på en helt anden måde, end da han kørte bil. Han var livsnyder og så muligheder i alting, siger Mette Demuth.

Thorkild Demuth skal begraves tirsdag den 13. juni klokken 13 fra Mjolden Kirke i Skærbæk i Sønderjylland.

Facebook
Twitter