Noma-trend gør flere syge

Ramsløg forveksles med den giftige liljekonval eller høstidløs. Interessen for ny nordisk mad gør flere syge.

Ramsløg vokser vildt mange steder, men den kan forveksles med liljekonval og høsttidløs. (Foto: Colourbox)

Interessen for at gå ud i naturen og selv finde råvarer har bredt sig, og det får mange uden dybere kendskab til for eksempel skvalderkål og ramsløg til at lede i skovbunden.

Uvidenheden er årsag til, at Giftlinjen får stadig flere henvendelser, fordi en madjagt ender med en forgiftning, skriver 24timer.

- Myrer er ufarlige, så det er fint med mig, hvis folk vil gøre som på Noma og spise dem. Problemet opstår oftest, når de tager fejl af planter, siger overlæge Niels Ebbehøj fra Giftlinjen på Bispebjerg Hospital til 24timer.

Alle sidder på toilettet

Han forklarer, at et typisk scenarie kan være en SFO, der er på skovtur for at samle skval-derkål til en lækker nordisk salat.

- Men i stedet for skvalderkål kommer de hjem med nogle andre urter, der ligner den. Og så går der en halv time, fra institutionen har spist deres nordiske salat, til alle sidder på toilettet, siger Niels Ebbehøj.

Det samme gør sig gældende i jagten på de moderne ramsløg, der kan forveksles med de mere giftige liljekonval og høsttidløs.

Sæt tempoet nedDanskernes engagement i naturens madlagre glæder madsociolog Jon Fuglsang, der er adjunkt ved Professionshøjskolen Metropol. Men han mener, at tabet af årtiers viden står krystalklart, når råvarerne pludselig ikke er at finde på hylden i et supermarked.

- Igennem generationer er der gået viden tabt om, hvad vi kan spise i naturen. Det ville give mening at sætte tempoet ned og huske, at der er en videntilegnelse og ydmyghed, som skal med, når man prøver noget nyt, siger Jon Fuglsang til 24timer.

Giftlinjen har - siden starten i 2006 - fordoblet antallet af henvendelser. I 2011 henvendte lige knap 20.000 danskere sig med spørgsmål.

FacebookTwitter