Nonner: Vi løj om død dement

To tidligere nonner siger, at de så en ældre søster blive efterladt i kulden i en aflåst klosterhave. Kort efter var hun død.

De to tidligere nonner siger, at de så en dement søster blive låst ude i klosterhaven, selv om det var koldt. Kort efter var hun død. (© DR Østjylland)

To tidligere nonner fra det katolske kloster Maria Hjerte Abbedi, der også er kendt som Sostrup Kloster, i Norddjurs Kommune siger, at de så en ældre søster blive efterladt i kulden i en aflåst klosterhave uden mulighed for at komme væk.

Mindre end en halv time senere blev nonnen fundet død.

Helene Hägglund og Søster Jordana var begge nonner i det østjyske kloster, da nonnen døde i 1993.

Dement blev låst ude

Til P1 Dokumentar fortæller de, at klosterets leder, Moder Theresa Brenninkmeijer, låste den demente nonne ude i klosterhaven, fordi hun forstyrrede morgenbønnen.

Ingen af de to nonner måtte sige til vagtlægen eller klosterets øvrige nonner, hvordan søsteren døde.

- Da Moder Theresa så, at hun var død, og vi skulle hive hende op og bringe hende i seng, fik vi også besked på, at vi skulle sige, hun døde der. At vi har fundet hende der på sit værelse. Så vi skulle lyve, siger Søster Jordana.

Strafbart at lukke nogen ude

Ifølge straffelovens paragraf 250 er det strafbart at sætte et menneske i hjælpeløs tilstand eller på hensynsløs måde volde nærliggende fare for nogens liv eller førlighed.

Strafferammen er op til otte års fængsel, men strafansvaret forældes 10 år efter overtrædelsen er begået, forklarer professor i strafferet på Århus Universitet, Gorm Toftegaard Nielsen.

- Det er endda en ret alvorlig overtrædelse. Det at hensætte en anden i en hjælpeløs tilstand, omfatter blandt andet det, at man lukker en ude i kulde, selvom vedkommende ikke er tilstrækkeligt påklædt til at overleve, siger Gorm Toftegaard Nielsen.

Kræver nøgle at komme ud af haven

Klosterhaven er omgivet af et højt hegn, hvor det kræver en nøgle for at komme ind og ud.

Danmarks Meteorologiske Institut har målt temperaturen på Djursland til at være omkring fem grader den pågældende novembermorgen.

Målingen blev lavet ved flyvestationen Tirstrup, der ligger 35 kilometer fra klosteret. Moder Theresa Brenninkmeijer vil ikke kommentere sagen.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532eb642a11f9d13d0d4b375

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk