Nordea har droppet stor euro-seddel efter kriminalitet

Vekselkontorer får ikke længere 500 euro-sedler fra storbank. Sedlerne bruges ofte til hvidvask.

500 euro-sedler er i mange tilfælde blev brugt til ikke-legitime formål. (Foto: Lee Jae-Won © Scanpix)

Næsten dagligt rullede pengetransporter fra Nordea op foran et lille vekselkontor i København, som fik leveret stakkevis af 500 euro-sedler.

Uni Travel & Exchange på Nørrebrogade havde bestilt valutaen for at betjene kunderne, hvoraf mange var beskæftiget med kriminalitet, fastslog Københavns Byret for nylig.

Men storbanken har besluttet at sætte en stopper for trafikken, oplyser bankens senior pressekonsulent i en mail til Ritzau. Og det skyldes mistanken om ulovligheder.

- I forbindelse med den løbende vurdering af vores værditilbud besluttede vi i 2014 at afvikle køb og salg af 500 euro-sedler, skriver Laurits Harmer Lassen.

- Det skyldes blandt andet, at eksterne kilder har indikeret, at 500 euro-sedler i mange tilfælde blev brugt til ikke-legitime formål. Derudover oplevede vi, at efterspørgslen efter disse sedler som rejsevaluta var yderst begrænset, oplyser pressekonsulenten.

I alt leverede Nordea i løbet af næsten tre år ikke mindre end 178.050 af de særlige euro-sedler til vekselkontoret.

I byrettens dom er det fastslået, at Uni Travel & Exchange deltog i hæleri eller forsøg på det for 184 millioner kroner. Imidlertid er dommen blevet anket til landsretten.

Netop 500 euro-sedlen er blevet en så stor favorit hos hashhandlere og andre kriminelle, at Den Europæiske Centralbank overvejer at droppe den, kom det frem for nylig.

/ritzau/