Nordfront kæmper for et 'racerent' Norden: 'Det er nærmest nazisme af den gamle skole'

En leder af den nynazistiske forening er blevet varetægtsfængslet i sagen om hærværk mod jødiske gravpladser.

(Foto: © ULF PALM, Scanpix)

Iklædt hvide skjorter, sorte bukser og med grønne faner stiller de op i geled. Op mod 600 personer går i takt ned ad gaden. Forrest i gruppen går et par mænd med trommer.

Hele forsamlingen er flankeret af mænd i lignende beklædning. Men deres faner er skiftet ud med den type skjold, som politiet bruger under demonstrationer. Men der står ikke politi på skjoldene.

Der står 'Nordfront'. Marchen er udgjort af medlemmer af Den Nordiske Modstandsbevægelse, der også går under netop navnet Nordfront, og foreningens demonstrationer er efterhånden ikke et uvant syn i Sverige.

Det er også den forenings logo, der er blevet fundet i forbindelse med noget af det hærværk, der blev rettet mod jøder i Danmark i weekenden.

84 gravsten blev skændet, og der blev sat davidsstjerner på postkasser. På en husmur blev der malet en davidsstjerne, og ved siden af var der malet et Nordfront-logo.

Davidsstjernen med den nationalsocialistiske bevægelse Nordfronts logo ved siden af på Københavns Vestegn.

I dag er et ledende medlem af Nordfront i Danmark, 38-årige Jacob Vullum Andersen, blevet fremstillet i grundlovsforhør og sigtet og varetægtsfængslet for at medvirke til at overhælde gravstenene med grøn maling.

Politiet havde fundet olivengrøn maling hos ham og en anden sigtet, ligesom at der var fundet jakker med maling på hos begge sigtede.

Jacob Vullum Andersen nægtede sig skyldig, men har før grundlovsforhøret sagt, at Nordfront forstår angrebet:

- Vi synes, det er positivt, at folk omsider er begyndt at vågne op til en erkendelse af, at magtjøder og jødisk infiltration i samfundet er yderst skadelig og uønsket, sagde han til TV2 Østjylland i mandags.

Det er ikke nyt, at Den Nordiske Modstandsbevægelse har en holdning til jøder. Foreningen, der har grene i blandt andet Sverige, Norge, Danmark og Finland, betegner sig selv som nationalsocialistiske. Som en revolutionær kamporganisation.

- Det er en decideret nazistisk organisation, lyder det fra Tina Wilchen Christensen, der antropolog og forsker i højrenationalisme ved Aarhus Universitet.

Hun vil ikke engang kalde foreningen for nynazistisk.

- Det er nærmest nazisme af den gamle skole.

- Det ideelle samfund for dem ville være et såkaldt racerent Danmark eller Sverige eller Norge, hvor det ligesom under den gammeldags nazisme er en ren race, der er i landet. Kvinden skal være hjemme og have en masse børn for at udbrede racen, siger hun.

Bomber og klistermærkeaktioner

Foreningen oplyser ikke, hvor stor den er i Danmark. Men i Sverige kan den samle op mod 600 til 700 medlemmer til demonstrationer.

- Den Nordiske Modstandsbevægelse startede fra næsten ingenting. Uden at vide hvor mange de er, kan de næsten kun være voksende.

- Man kan se det på de aktiviteter, de laver, og deres aktivitetsniveau er i hvert fald voksende, siger Tom Carstensen, der er journalist med speciale i højrenationalistiske bevægelser, og som har fulgt foreningen den seneste tid.

I Sverige er tre medlemmer af Den Nordiske Modstandsbevægelse dømt for flere bombeangreb eller forsøg på samme ved flygtningeboliger i Göteborg. I 2015 blev tre personer med tilknytning til foreningen anholdt ved Expressens redaktionslokaler i Stockholm.

Et medlem i Finland blev i 2016 fængslet, fordi han havde sparket til en 28-årig mand under en demonstration. Offeret døde efter at have været indlagt efter episoden.

Den 28. maj 2019 marcherede medlemmer af Den Nordiske Modstandsbevægelse gennem København i en uanmeldt demonstration. (Foto: © Anthon Unger, Scanpix)

Herhjemme har foreningens aktiviteter været af mere afdæmpet karakter.

På Nordfronts hjemmeside er der udgivet såkaldte kamprapporter. Det er beskrivelser af, at medlemmer for eksempel har delt flyveblade ud, 'spredt propaganda på forskellige rastepladser', sat klistermærker op i Horsens, hængt plakater op i Aalborg, eller udstyret folkeskoler med propagandamateriale.

- De lavede på et tidspunkt noget, hvor de hængte dukker, der skulle ligne flygtninge, op fra motorvejsbroer. De har lavet en aktion med skrald og smidt en masse skrald i den tidligere miljøministers indkørsel, fortæller Tom Carstensen.

Stiller op med navn

For at blive medlem af Den Nordiske Modstandsbevægelse skal man sende en ansøgning.

Den fører ikke automatisk til medlemskab, men ansøgere bliver indkaldt til et informations- og rekrutteringsmøde, hvorefter ansøgeren og foreningen selv tager sig tid til at overveje, om vedkommende skal være medlem.

Ansøgere skal ifølge hjemmesiden som minimum 'besidde en moderat racebevidsthed'.

- De er ret specifikke på, hvem de gerne vil have med. De vil ikke have drukfester og går ind for sådan noget 'clean living' og økologi og går op i miljø og sund livsstil. Man skal leve ret seriøst for dem, siger Tom Carstensen.

Det er jøder, og ikke for eksempel muslimer, der er det største fokusområde for Den Nordiske Modstandsbevægelse.

- De vil have et Norden, som er renset for ikke-hvide mennesker. Jøderne er dem, som de faktisk er mest skeptiske overfor. De snakker mere om jøder end muslimer, siger Tom Carstensen og fortsætter:

- De virker meget organiserede, når man møder dem. Det er folk, der virkelig vil det. Og de stiller op med navn. Folk vil tit være anonyme, men de stiller op med fuldt navn alle sammen. De står ved det, de laver. Man er ikke med, hvis man ikke er klar til at stå ved det med sit navn.

Amerikanske politikere vil stemple som terrororganisation

Det er ikke kun i de nordiske lande, at der er opmærksomhed på Den Nordiske Modstandsbevægelse.

Den 16. oktober afleverede formanden for det amerikanske antiterror-udvalg, demokraten Max Rose, et forslag om at stemple Den Nordiske Modstandsbevægelse som en terrorbevægelse på linje med jihadistiske bevægelser som al-Qaeda og Islamisk Stat.

Eksperter har efterfølgende udtalt, at det næppe kommer til at ske. Men gruppen skal tages alvorligt, mener Tina Wilchen Christensen.

- Jeg ved ikke, om man skal betragte hele organisationen som en nazistisk terrororganisation. Men den er i hvert fald villig til at bruge vold til at opnå sine politiske mål. Det skal man ikke være i tvivl om, siger hun.

- De er ikke særligt mange, så på den måde er der ikke grund til panik. Men samtidig er det også en organisation, man skal være bevidst om, fordi de bruger nogle metoder, som er fuldstændig uacceptable i et demokratisk samfund.

Medlemmer af Den Nordiske Modstandsbevægelse den 1. maj 2018 i den svenske by Ludvika. (Foto: © ULF PALM, Scanpix)

Hun understreger samtidig, at det ikke er alle medlemmer, der er voldsparate, selvom trusler og intimidering er en del af bevægelsens strategi. Men det er retorik også, og når et medlem dømmes for racistiske udtalelser kan det bruges til at pointere, at ytringsfriheden kun gælder de politisk korrekte.

- Der findes mange eksempler på, at ting omdefineres. De drejer hele tiden det demokratiske ordforråd, så det får en kant, så der bliver skabt meget skarpe linjer mellem omverdenen og deres virkelighedsopfattelse.