Nordjyde tiltalt for forsøg på skoleskyderi har været aktiv på kvindehadske fora

Manden beskrev, hvordan hadet mod kvinder var ved at æde ham op.

Ifølge anklageskriftet i sagen har den tiltalte skrevet på et manifest, hvor han har beskrevet sit ønske om at udføre et masseskyderi. Det fremgår ikke af anklageskriftet, hvad der nærmere står i manifestet. (Foto: © (Grafik) Morten Fogde Christensen)

En 27-årig nordjyde blev tirsdag tiltalt for at have planlagt og forberedt skyderier på en eller flere skoler og uddannelsesinstitutioner i Nord- og Østjylland.

Nu kan DR fortælle, at manden gennem en årrække har været meget aktiv på kvindehadske internetfora, hvor brugerne ifølge eksperter er kendt for at hylde og opfordre til masseskyderier og terror, specielt rettet mod kvinder.

- Jeg fucking hader piger, muligvis mere end nogen andre på dette forum, og det er ved at æde mig op, skrev den 27-årige nordjyde for eksempel i et opslag i 2018.

DR’s research viser, at den 27-årige nordjyde har været ekstremt aktiv på særligt ét af de såkaldte incel-fora på internettet.

- I forummet dyrkes der et ekstremt ideologisk kvindehad. Skoleskydere og massemordere anses her som helte, og vold ses som en løsning på de undertrykte mænds problemer, fortæller Christian Skettrup, der er digital analytiker hos Digitalt Ansvar, til DR.

Anklageskrift: Han arbejdede på manifest

Ud over at være tiltalt for at planlægge skyderier er den 27-årige nordjyde også tiltalt for at have forsøgt at anskaffe våben, oplyste anklagemyndigheden i Nordjylland tirsdag.

Ifølge anklageskriftet i sagen har den tiltalte skrevet på et manifest, hvor han har beskrevet sit ønske om at udføre et masseskyderi. Det fremgår ikke af anklageskriftet, hvad der nærmere står i manifestet.

Anklagemyndigheden fortalte tirsdag, at det var deres opfattelse, at der lå personlige årsager bag mandens formodede planer om at udføre skyderier på en eller flere skoler.

- Der er ikke tale om noget organiseret, eller at der skulle have været flere inde over. Heller ikke at han har handlet efter instrukser fra andre. Det er noget, han selv har planlagt, sagde specialanklager Kim Kristensen tirsdag.

Anklagemyndigheden vil ikke kommentere sagen yderligere og vil ikke fortælle, om de har efterforsket den tiltaltes tilknytning til incel-bevægelsen.

Næsten 6.000 opslag på kvindehadsk forum

Research foretaget af DR og foreningen Digitalt Ansvar, der arbejder mod digitale krænkelser og vold, viser, at den tiltalte har været aktiv på en række internetfora, der omhandler incels, kvindehad, masseskyderier og selvmord.

Specifikt på ét forum for incels har den tiltalte skrevet næsten 6.000 opslag.

Allerede i maj 2018 skrev han:

- Kvinder er nogle hykleriske, utaknemmelige sluts, og jeg fucking hader dem

En måned senere skrev han:

- Det er ligegyldigt, hvor uskyldig du synes, en lille pige er – i løbet af 10 års tid vil hun alligevel være en slut.

I et opslag et år senere linkede han til ovenstående kommentar og erklærede sig enig med skoleskyderen Adam Lanza, der stod bag Sandy Hook-massakren ved en skole i Connecticut i USA i 2012. Adam Lanza dræbte seks voksne og 20 børn i alderen seks til syv år.

I sit opslag henviste den nu 27-årige nordjyde til et dokument, som politiet fandt på Adam Lanzas computer, hvor Adam Lanza argumenterede for, at alle kvinder er naturligt egoistiske:

- Det her er så præcist, og han nævner mange eksempler til at bevise sine pointer også.

Opfordringer til masseskyderi

I et opslag fra juni 2019 skrev den nordjyske mand på et incel-forum, at han hadede piger på studentervognene. Sammen med opslaget delte han en række billeder af unge danske kvinder med studenterhuer, der så glade ud og festede. Han fortsatte og skrev:

- Hvis nogen læser dette og ikke forstår mit raseri, så kan jeg informere om, at jeg først og fremmest ikke kan få sex, så når jeg ser piger, der provokerer mig med deres promiskuitet, gør det mig vred.

Senere i tråden var der en anden bruger, der skrev:

- Det ville være et godt tidspunkt at gå ER.

“ER” er ifølge eksperter en henvisning til den erklærede incel Elliot Rodgers, der tilbage i 2014 dræbte seks personer ved et universitet i Californien.

Tråde som den ovenstående er der flere af på incel-forummet.

  • I 2014 dræbte 22-årige Elliot Rodger seks personer i Californien. Foto: Privat
  • I 2018 kørte 25-årige Alex Minassian en varevogn ind i gruppe mennesker i Toronto i Canada. Han dræbte 10 og sårede 15 under sit angreb, der er blevet betegnet som terror. Foto: Alexandra Newbould © Scanpix.
  • I 2019 skød og dræbte 40-årige Scott Beierle to kvinder i et yoga-studie i Florida. Foto: Udleveret af Tallahassee Police Department, Florida/ Scanpix (Foto: © Handout ., Scanpix)
1 / 3

Frygtede radikalisering

Digital analytiker hos Digitalt Ansvar, Christian Skettrup, er ekspert digital vold herunder i incel-bevægelsen. Allerede for to år siden stiftede han bekendtskab med den nu 27-årige nordjydes kommentarer på et kvindehadsk internetforum.

- I 2019 støder jeg på et opslag på et af de her incel-fora, hvor jeg kan konstatere, at denne person har et ekstremt had mod kvinder, fortæller Christian Skettrup.

Den 10. juni 2020 anmeldte Christian Skettrup sammen med advokat og stifter af Digitalt Ansvar, Miriam Michaelsen, den nordjyske mand til politiet. Deres frygt var, at manden ville lave et angreb, og at han var blevet radikaliseret af incel-ideologien.

- Det, vi kan se i denne sag, er en mand, som har en tilknytning til incel-bevægelsen, og det tyder på, at han er motiveret af et ideologisk had til kvinder. Sagen og det faktum, at Europol har karakteriseret incels, som en potentiel terrortrussel, betyder, at man skal tage det meget alvorligt, siger han.

Europol skriver i deres rapport om terror for 2021, at incel-bevægelsens tankegang kan tilskynde til vold og angreb. Ligeledes omtaler Center For Terroranalyse, CTA, der ligger under Politiets Efterretningstjeneste, PET, truslen fra incels i sin vurdering af terrortruslen i Danmark fra 2021:

- CTA vurderer, at det kan være særdeles svært for myndigheder at forudsige hvem og hvor, incels vil angribe. Dette skyldes, at incels har en bred måludvælgelse og vil kunne angribe både kvinder og mænd.

Blev anholdt to gange

Politiet reagerede kort tid efter på Christians Skettrups og Miriam Michaelsens politianmeldelse, og den nordjyske mand blev anholdt 12. juni 2020.

Her ransagede politiet hans lejlighed og fandt to skydevåben, taktisk udstyr og ammunition.

Fire måneder senere omtalte manden selv politiets ransagning på incel-forummet, hvor han blandt andet fortalte, at politiet havde taget hans våben. Manden skrev også:

- Hvis nogen fra politiet læser med: Nej, jeg har ikke nogen våben længere, dem har I taget fra mig.

Men 13. december 2020 forsøgte manden ifølge anklagemyndigheden at købe en AR-15-riffel. Det gjorde han angiveligt ved at oprette en ordre på den mørke del af internettet, der ikke kan tilgås fra almindelige webbrowsere, og som blandt andet bruges til våbensalg og anden kriminel aktivitet.

Tre dage senere blev manden anholdt for anden gang og varetægtsfængslet.

Nægter sig skyldig

Anklagemyndigheden vil have, at den 27-årige nordjyde skal dømmes til anbringelse på en psykiatrisk afdeling.

Mandens forsvarsadvokat oplyser til DR, at hans klient nægter sig skyldig og vil ikke kommentere på den tiltaltes tilknytning til incel-bevægelsen.

Siden 19. april i år har manden siddet varetægtsfængslet i såkaldt surrogat på en psykiatrisk afdeling.

Her skal han blive, indtil der er afsagt dom i sagen, som skal køre ved Retten i Aalborg fra 17. januar næste år.

Da der er navneforbud i sagen, bringer DR ikke den tiltaltes brugernavn og navnet på de internetfora, som den tiltalte har skrevet på. Derudover er opslagene fra den tiltalte oversat til dansk.