Nordjyderne savner en god forklaring på, hvorfor de fortsat skal være lukket ned: 'Regeringen må træde i karakter'

Fra i dag kan borgerne i de restriktionsramte kommuner i Nordjylland krydse kommunegrænserne og sende elever fra 5. til 8. klasse i skole.

Efter halvanden uge med kraftige opfordringer til at blive hjemme og kun krydse kommunegrænsen i særlige tilfælde vender lidt af hverdagen i dag tilbage i syv nordjyske kommuner.

Fra i dag kan borgerne i Hjørring, Frederikshavn, Brønderslev, Jammerbugt, Vesthimmerland, Thisted og Læsø Kommune med god samvittighed rejse mellem kommunerne, sende elever i 5. til 8. klasse tilbage i skole og benytte den kollektive trafik.

- Det er tre rigtige ting, man har lempet på. Jeg synes bare, man burde have lempet endnu mere i forhold til kommunegrænserne. Så det her er et museskridt i den rigtige retning, siger borgmester i Jammerbugt Kommune Mogens Christen Gade (V).

På borgmesterkontorerne i de restriktionsramte kommuner havde man gerne set, at regeringen havde valgt at lempe restriktionerne, så borgerne igen kunne rejse til Nordjyllands største by Aalborg.

- Vi havde set frem til, at det her med kommunegrænser blev ophævet. For vi er jo et sammenhængende Nordjylland, hvor der pendles rigtig meget mellem kommunerne.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) deltog på fredagens pressemøde via videolink. (Foto: (C) DR Nyheder)

- Aalborg er jo klart den største by i Nordjylland og klart den, der har flest arbejdspladser og uddannelsespladser, og derfor ligger kernen der på rigtige mange områder, siger Mogens Christen Gade.

Men den mulighed var ikke blandt de lempelser, som sundhedsminister Magnus Heunicke (S) præsenterede i fredags.

- Vi har hele tiden sagt til nordjyderne, at det er en træls situation, som de er uden skyld i. Og vi har som regering hele tiden sagt, at vi ikke kommer til at forlænge det her én dag længere, end det er nødvendigt, lød det fra ministeren.

Disse restriktioner gælder fortsat i de syv kommuner

  • Borgerne fra de syv kommuner opfordres kraftigt til alene at rejse ind og ud af det område, som de berørte kommuner dækker.

  • Alle med bopæl uden for de berørte kommuner opfordres kraftigt til ikke at rejse ind i de berørte kommuner - med mindre væsentlige eller uopsættelige hensyn tilsiger det.

  • Restauranter, cafeer og værtshuse er lukket helt ned. Kun take away kan holde åbent.

  • Kultur og fritidsliv er lukket. Det gælder både teatre, biografer, museer, musik- og kulturskoler, biblioteker, aftenskoler, daghøjskoler og lignende. Også svømmehaller, legelande, træningscentre, sportshaller, spillehaller og foreningslokaler er lukket.

  • Studerende på videregående uddannelser er sendt hjem.

  • Højskoleelever, elever på kostskoler, skolehjem, efterskoler og folkehøjskoler er blevet bedt om i videst muligt omfang at blive på skolerne.

  • Undtagelserne for forsamlingsforbuddet, der giver mulighed for at være op til 500 personer ved siddende arrangementer er afskaffet i områderne. Det samme er muligheden for at være 50 personer til stede ved idræts- og foreningsaktiviter for børn og unge op til 21 år.

Borgmester: Regeringen skylder en forklaring

De øvrige restriktioner gælder som udgangspunkt frem til 3. december.

Og det skyldes risikoen for spredning af coronamutationen fra mink.

Helt konkret er der tale om den såkaldte cluster 5-variant, som ifølge sundhedsmyndighederne risikerer at svække effekten af kommende vacciner.

Varianten er dog ikke fundet i mennesker i Nordjylland i uge 43 og 44.

Og antallet af coronasmittede i de syv nordjyske kommuner er samtidig faldet kraftigt.

Regeringen meldte dog ud i fredages, at man ville vente til denne uge, hvor der kommer flere testsvar ind, med at tage stilling til, om der skal åbnes mere op i de syv nordjyske kommuner.

Det ser borgmesteren i Jammerbugt Kommune frem til.

Og bliver det et nej til flere lempelser før 3. december, så må regeringen komme med en god forklaring.

- Når de sundhedsfagligt kloge mennesker strides om det her, så bliver vi usikre på, hvad der er det korrekte grundlag for, at vi bliver lukket ned.

- Og der synes jeg, regeringen må træde i karakter sammen med de sundhedsfaglige myndigheder, som de læner sig opad og sige: 'Nu skal I bare høre, venner. Det er på grund af det og det, at kan man ikke kan lempe på de her restriktioner,' siger Mogens Christen Gade.

Virksomheder klar til at rulle igen

En lang række virksomheder og erhvervsdrivende i Nordjylland er ramt af restriktionerne i de syv kommuner.

Derfor har regeringen og Folketingets partier givet virksomhederne adgang til hjælpepakker på linje med de kompensationsordninger, der var i foråret under den generelle nedlukning.

Men mange af virksomhederne vil være de første til at krydse kommunegrænserne i dag, hvor der er grønt lys til igen at færdes på tværs af de syv kommuner.

Blandt andre håndværks- og servicevirksomheder, der i høj grad lever af en høj mobilitet.

Det fortæller Richard Fynbo, formand for Dansk Industri i Vendsyssel og adm. direktør i marmeladeproducenten Fynbo Foods.

- I forhold til sidste uge, hvor vi heller ikke måtte krydse de her kommunegrænser internt, der er det selvfølgelig en god lempelse.

Restriktionerne i de nordsjyske byer er blevet indført trinvis over de seneste ti dage. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

- Nu mangler vi blot at den ydre grænse også bliver åbnet for mobiliteten i erhvervslivet, så vi kan få medarbejdere på tværs af den ydre grænse, men også sådan at vores virksomheder kan operere uden for de her syv kommuner.

Passagerer får mere for pengene

Fra i dag begynder tog og busser også at rulle på tværs af kommunegrænserne.

Og det har man set frem til hos Nordjyllands Trafikselskab.

- Vi er glade for at nordjyderne nu må bevæge sig frit rundt mellem de her syv kommuner. Det gør, at de får lidt mere mobilitet for pengene, end de havde i sidste uge, siger chef for kunder og salg Mette Henriksen.

De åbne kommunegrænser er også noget lettere at håndtere for selskabets chauffører, fortæller hun.

- Vi har haft chauffører, som har skulle oplyse, hver gang de kom til en kommunegrænse, at nu nærmer man sig sidste stoppested.

- Nu har vi et noget mindre antal ruter, der krydser kommunegrænserne ud mod de åbne kommuner, hvor vi så skal bede folk om at stige af, hvis ikke de er omfattet af undtagelser.

Facebook
Twitter