Nordjysk bager fik et chok, da han hørte, hvad en fastelavnsbolle kan koste i København: 'Folk ville dø af grin, hvis vi gjorde det'

I Nørager i Nordjylland kan man købe to styks for 32 kroner.

Hverken Peter Rask eller Jette Domar Møller tror, at de kunne sælge én eneste fastelavnsbolle til 50 kroner til deres kunder i henholdsvis Vest- og Nordjylland.

Fastelavn er lige rundt om hjørnet, og en ting har især kendetegnet begivenheden i år: Et stormløb mod fastelavnsboller.

Og hvis du vil have fingrene i det mest populære flødeskums- og cremefyldte bagværk, skal du være klar til at betale 55 kroner og stå i en timelang kø i kulden i København.

Der er godt gang i salget af fastelavnsboller i år hos Nørager Bageri i Nordjylland. Bollerne står til skue i vinduet, som det nu engang er hos bageren.

Men det er langt fra alle, der er villige til at smide det efter en fastelavnsbolle. Peter Rask, der har et bageri i den lille by Nørager i Nordjylland, tror i hvert fald ikke, at hans kunder kunne finde på at betale over en halvtredser for et stykke bagværk.

- Hvis jeg solgte fastelavnsboller til over 50 kroner her, så skulle jeg ikke lave nogen. For jeg ville overhovedet ikke sælge nogen.

- Folk i den by, vi bor i, ville jo synes, vi var fuldstændig sindssyge. Det er ikke engang løgn, siger han.

Én for 18 - to for 32 kroner

Hvis du får lyst til en fastelavnsbolle omkring Nørager, så skal du betale 18 kroner for det, som Peter Rask selv betegner som en "normal størrelse bolle", og du kan få to for 32 kroner.

Hvis vi fører tankeeksperimentet ud i livet og forestiller os, at Peter Rask satte sine fastelavnsboller til salg til en 50'er stykket, så har han et bud på, hvad der ville ske.

- Folk ville dø af grin, hvis vi gjorde det. Her vil man have en stor fastelavnsbolle til en billig penge.

Jette Domar Møller fra RIbe kunne aldrig drømme om at sætte priserne på fastelavnsboller til 50 kroner. Så ville kun nemlig ikke sælge en eneste, mener hun. (© Rådhus Conditoriet)

Selvom prisen er 18 kroner, er udvalget stadig stort. Du kan blandt andet få smagsvarianterne hindbær, svesker, æble, makroner, tranebær og chokolade og karamel - altså en chokoladeskildpaddesmag.

I Ribe i Vestjylland har Jette Domar Møller Rådhus Conditoriet sammen med sin mand. Her kan du få en "god stor" flødeskumsfastelavnsbolle til 24 kroner.

- Hvis jeg nu kunne få sådan en pris, som man kan i København, så ville det være fantastisk, men det vil vestjyderne ikke give for dem, siger hun.

For indehaveren af bageriet i Ribe lyder københavner-priserne ikke helt fair.

- Det er fuldstændig vanvittigt.

Derfor tror hun heller ikke, det ville nytte noget for hendes eget fastelavnsbolle-salg, hvis hun satte priserne op til for eksempel 55 kroner.

- Mine kunder ville nok ikke sige så meget. De ville bare springe let hen over dem. Jeg tror ikke, at jeg ville sælge en eneste for at være helt ærlig.

Og så kunne vestjyderne altså heller ikke finde på at stå i kø i en time i jagten på en fastelavnsbolle, mener hun.

Folk har i ugevis stået i lange køer for at købe fastelavnsboller hos Andersens Bakery på Islands Brygge i København. Her koster en luksusfastelavnsbolle med rarbarber og vaniljeflødecreme 55 kr. (Foto: Thomas Rousing/Ritzau Scanpix)

Godt gang i salget i år

Men det er ikke kun hos high-end bagerierne i København, at fastelavnsbollerne er populære.

I Nørager vurderer ejer Peter Rask, at salget cirka er fordoblet sammenlignet med sidste år. Førhen plejede han eksempelvis kun at producere den flødeskumsfyldte wienerdej i fredag, lørdag og søndag.

Nu laver og sælger han fastelavnsbollerne alle ugens dage.

- Der er godt gang i salget i år. Jeg vil skyde på, at vi har solgt dobbelt så mange i år.

Peter Rask har et bud på, hvorfor vi kører til bageren hele ugen lige præcis denne sæson.

- Jeg tror, det er noget med, at folk går hjemme på grund af coronaen. Det tror jeg simpelthen har noget med det at gøre.

Chefbager Richard Hart og chefkonditor Talia Richard-Caraval får en fastelavnsbolle inden sæsonen slutter. Foto: Hart Bageri

Dyre adresser og råvarer

Mikkel Westergaard er direktør i Hart Bageri, som sælger en af Instagrams mest fotograferede fastelavnsboller.

Fastelavnsbollen fra Hart Bageri med solbær. Foto: Hart Bageri.

Den mest solgte smagsvariant er, hvad Mikkel Westergaard kalder, en moderne fastelavnsbolle lavet på en dej med lag af smør med solbær i - både som støv og som indkog fra dengang, de var i sæson - og så en vaniljeskum og creme i.

Den famøse solbær-sag koster 40 kroner. Dermed er det ikke Københavns dyreste bolle, men bageriet kan heller ikke bryste sig af en stykpris på 18 kroner som hos Peter Rask.

- Jeg er da godt klar over, at prisen er højere end i Vestjylland. Uden overhovedet at kende til bagerierne i Jylland, så er der naturligvis en forklaring på denne her pris. Det er dyrere at betale husleje på Gl. Kongevej på Frederiksberg og på Christianshavn end i en lille by.

Det er en lille del af forklaringen, siger direktøren.

De to primære grunde til prisen på 40 kroner er lønnen til internationale konditorer og kokke og til gode råvarer, forklarer Mikkel Westergaard.

- Vi har en kæmpe gruppe af internationale talenter, der arbejder med os. Dem er vi rigtig glade for, og dem vil vi gerne beholde. For at gøre det skal de blandt andet have ordentlige forhold.

- Den anden ting er, at vi prøver at finde de allerbedste ingredienser. Vi bruger rigtige vaniljestænger og importerer smør fra Frankrig og mel fra Sydfrankrig og Norditalien.

50.000 fastelavnsboller

Hart sælger omkring 2.500 fastelavnsboller på de travleste dage, og sæsonen strækker sig over cirka tre uger. Lidt hurtig hovedregning viser, at bageriet langer over 50.000 fastelavnsboller over disken i løbet af sæsonen.

- Vi bager alt, hvad vi kan. Vi har simpelthen ikke mere hæveplads.

Han fortæller, at det er kommet bag på ham, hvor meget fastelavnsbollesalget betyder for bagerier som hans eget.

- Hvis man ikke er i et bageri, så tror jeg ikke, man forstår, hvor stor en ting det er. Det er kommet bag på os allesammen, siger han.

Fastelavnsboller

Har du set Danmarks billigeste - eller måske dyreste fastelavnsbolle? Så send os et billede og pris på mtbu@dr.dk - så opdaterer vi kortet.