Nordjyske læger har fusket med recepter

To praktiserende læger i Nordjylland er blevet grebet i at udskrive recepter på medicin for prostata til mænd med hårtab.

To praktiserende læger i Nordjylland er blevet grebet i at udskrive recepter på medicin for prostata til mænd med hårtab. (Foto: DR © DR)

Læger skal undlade at fifle med recepter, selv om de udelukkende gør det for at spare patienten for nogle store udgifter til piller.

Det er moralen, efter at to praktiserende læger i Nordjylland er blevet grebet i at udskrive recepter på medicin mod forstørret prostata, selv om præparatet i virkeligheden skulle bruges til at stoppe hårtab hos de mænd, der fik medicinen ordineret. Det oplyser Nordjyske Medier.

Det drejer sig om præparatet finasterid, der virker både mod forstørret prostata og mod hårtab.

Billigere piller

Dels er pillerne mod forstørret prostata langt, langt billigere end pillerne mod hårtab. Dels er der også offentligt tilskud, når lægen ordinerer præparatet mod prostata. Det er der ikke, når det anvendes for at stoppe hårtab.

En årvågen farmakonom på apoteket i Nørresundby har i to tilfælde studset over de recepter på finasterid, som kunderne har ønsket at få indløst.

Af den ene recept fremgik det direkte, at patienten selv skulle dele pillerne på fem milligram i fem dele, så de kunne anvendes mod hårtab.

Kvik apoteker

Recepterne var i begge tilfælde udskrevet af praktiserende læger.

- Heldigvis var apoteket opmærksom og henvendte sig både til sin brancheorganisation og til Sundhedsstyrelsen. For et lægemiddel som finasterid skal omgås med varsomhed. Især af gravide, der risikerer at skade fostret. Så det er ikke hensigtsmæssigt at stå og dele sådan nogle tabletter med en køkkenkniv, fordi der er risiko for, at man kan komme i kontakt lægemidlet, siger Mette Gram-Hansen, der er farmaceut i Danmarks Apotekerforening.

Henvendelsen fra apotekeren i Nørresundby førte til, at Sundhedsstyrelsen straks udsendte et nyhedsbrev om risikoen ved at dele og knuse tabletter, der indeholder finasterid. Apotekeren kontaktede også de to læger, der havde udskrevet recepterne.

Tip fra frisører

Ifølge Mette Gram-Hansen er det åbenbart frisører, som anbefaler deres stadig mere tyndhårede mandlige kunder at bede lægen om at udskrive en recept på den billige finasterid.

Problemstillingen med læger, som udskriver recepter på medicin, der egentlig skal anvendes til et andet formål, er ikke helt ukendt blandt apotekere. Og apoteket i Nørresundby valgte altså ganske fornuftigt at henvende sig til Sundhedsstyrelsen, fordi vedkommende var bekymret for de sundhedsmæssige konsekvenser, siger hun.

Farmaceuten fra apotekerforeningen tilføjer, at der netop er en af apotekernes opgave at være opmærksomme på den slags for at sikre, at medicinen anvendes til de rigtige formål og undgå utilsigtede bivirkninger.

Første sag

Ud over sundhedsrisikoen ved at ordinere prostatapiller mod hårtab er der også tale om en tvivlsom forvaltning af offentlige midler.

- Vi går ud fra, at lægerne følger de regler, der er. Og uanset beløbets størrelse er det ikke i orden at udskrive recepter på tilskudsberettiget medicin, som i virkeligheden skal bruges til andre formål, siger Henrik Sprøgel, der er afdelingschef for primærsektoren i det nordjyske sundhedsvæsen.

Så vidt Henrik Sprøgel ved, har Region Nordjylland aldrig behandlet sager om fifleri med recepter på tilskudsberettiget medicin.

- Hvis der opstår en konkret sag af den karakter, er det noget, der vil blive taget alvorligt. Læger kan jo ikke bare uden videre ordinere patienter tilskudsberettigede lægemidler vel vidende, at medicinen skal bruges til noget helt andet, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk