Nordkorea truer amerikansk militærbase med angreb

Trods flere advarsler fremturer Nordkorea med trusler om angreb. Denne gang mod den amerikanske militærbase på Guam.

Nordkoreas leder, Kim Jong-un, har beordret sine militære strateger til at undersøge en operationel plan for et missilangreb på USA's militærbase på øen Guam i Stillehavet. Arkivfoto (Foto: KCNA KCNA © Scanpix)

Nordkorea truer med at affyre missiler mod USA's militærbase på øen Guam i Stillehavet.

Det rapporterer nordkoreansk stats-tv tidligt onsdag morgen lokal tid, skriver flere internationale medier.

Truslen kommer, blot timer efter at den amerikanske præsident, Donald Trump, advarede Nordkorea, om at landet vil blive mødt med "bål og brand", hvis det fortsætter med at provokere USA.

- De vil blive mødt med bål og brand, som verden aldrig har oplevet det før, sagde præsidenten ifølge nyhedsbureauet AP.

Normalt mere overordnede trusler

Ifølge The Wall Street Journal har Nordkoreas leder, Kim Jong-un, beordret sine militære strateger til at undersøge en operationel plan for et missilangreb på basen på Guam.

Avisen skriver videre, at Nordkoreas statsmedier regelmæssigt rapporterer om trusler om angreb på amerikansk fastland og militære anlæg i Asien.

Normalt er truslerne dog overordnede og meget sjældent knyttet til en direkte ordre fra Kim Jong-un.

Men i dette tilfælde er talsmanden for de strategiske styrker i Nordkoreas hær citeret for at sige, at styrken omhyggeligt undersøger en operationel plan, og at den snart vil aflægge rapport til Kim Jong-un.

- Så snart den øverstbefalende for Den Demokratiske Folkerepublik Korea, Kim Jong-un, træffer en afgørelse, vil planen blive iværksat, siger talsmanden ifølge The Wall Street Journal.

Ingen overhængende trussel

Nordkoreansk stats-tv rapporterer, at planen indebærer et missilangreb med brug af typen Hwasong-12 mod USA's Anderson Air Force Base på Guam.

I maj testaffyrede Nordkorea netop et Hwasong-12-missil succesfuldt. Det fløj næsten 800 kilometer ud over Det Japanske Hav og nåede en højde på godt 2100 kilometer.

Onsdag morgen lokal tid udtaler sikkerhedsrådgiver for den nationale sikkerhed på Guam George Charfauros, at der ikke er nogen overhængende trussel mod folk på hverken Guam eller Nordmarianerne.

- USA's forsvarsministerium overvåger situationen nøje og opretholder et beredskab, udtaler George Charfauros i en erklæring ifølge nyhedsbureauet AP.

Han opfordrer samtidig til at bevare roen og siger, at forsvaret er på plads på både Guam og de tilstødende stillehavsøer.

Guam er et særligt amerikansk territorium, og Nordmarianerne tilhører USA.

Donald Trumps advarsel til Nordkorea tirsdag kom i kølvandet af en ny rapport fra amerikanske efterretningsfolk, der viser, at Nordkorea har formået at fremstille et mindre atomsprænghoved, der kan affyres i et af landets missiler.

/ritzau/