Nordkoreanere var i København for at få dansker til at underskrive kontrakt om våben

"Bekymrende" og "påfaldende" siger eksperter, der opfordrer til at tjekke bedre op på nordkoreanere.

Danske Jim Latrache-Qvortrup og Ulrich Larsen (th) sammen med to repræsentanter fra det nordkoreanske regime i København i marts 2019. (Foto: Jonas Berlin © Piraya Film I og Wingman Media)

Et usædvanligt møde fandt sted på hotel d’Angleterre i København i marts sidste år. Her mødtes to repræsentanter fra regimet i Nordkorea med to danske mænd.

Nordkoreanerne var i Danmark under påskud af at ville fremme nordkoreansk turisme. Men mødet på d’Angleterre handlede ikke kun om turisme. Det handlede også om ulovlig våbenhandel og bliver af førende eksperter i nordkoreanske forhold kaldt for ”påfaldende” og ”bekymrende”.

Mødet i København blev filmet med skjult kamera og indgår som en del af dokumentarserien Muldvarpen, der havde premiere på DR i går.

Se et klip fra optagelserne af mødet på hotel d'Angleterre her.

De to danske mænd, der var med på det usædvanlige møde, hedder Ulrich Larsen og Jim Latrache-Qvortrup.

Da mødet på hotel d’Angleterre fandt sted i 2019, havde Ulrich Larsen i flere år arbejdet som muldvarp med det formål at infiltrere den dansk-koreanske venskabsforening og den internationale nordkoreanske venskabsforening, KFA.

Ulrich Larsen, familiefar, tidligere kok og i dag førtidspensionist. (Foto: Klaus Vedfelt © Piraya Film I og Wingman Media)

Udenom myndighederne indgik Ulrich Larsen i 2010 et samarbejde med den danske instruktør Mads Brügger om at gå undercover og filme sine oplevelser i venskabsforeningerne.

Ulrich Larsen, som er en dansk familiefar, tidligere kok og nu førtidspensionist, lod som om, at han var en glødende støtte af det nordkoreanske styre.

Men i virkeligheden blev hans mission at dokumentere, hvordan både KFA og det nordkoreanske regime er parat til at bryde internationale sanktioner mod Nordkorea.

Undervejs filmede Ulrich Larsen med skjult kamera, men også helt åbent ud fra en dækhistorie om, at han lavede optagelser til KFA’s profiler på sociale medier.

Forretningsmanden Mr. James opstår

Ulrich Larsens fik en nøglerolle hos KFA, og det førte til, at formanden for KFA, spanieren Alejandro Cao de Benós, spurgte Ulrich Larsen, om han kendte nogle forretningsmænd.

Det skete i en mail, som du kan se et udpluk af her:

Forespørgslen fik instruktør Mads Brügger til at hyre danskeren Jim Latrache Qvortrup til at give sig ud for at være en hovedrig forretningsmand.

Danske Jim Latrache-Qvortrup er tidligere jetsetpusher og har en domme på 13,5 år for salg af narko bag sig. I dag arbejder han som iværksætter. (Foto: Klaus Vedfelt © Piraya Film I og Wingman Media)

Jim Latrache Qvortrup skulle lade som om, at han var parat til at investere i våben, narko og andre varer fra Nordkorea i strid med internationale sanktioner, hvis det blev bragt op. Den falske investor fik navnet Mr. James.

Mr. James holdt i årene 2016 til 2019 møder om våbenhandel med både KFAs formand, Alejandro Cao de Benós, og mænd, der sagde, at de var repræsentanter for det nordkoreanske styre.

Møderne fandt ifølge dokumentarserien sted i Norge, Nordkorea, Spanien, Kina, Cambodia og altså også i Danmark.

Mr. Ju og kontrakten

En af de nordkoreanske repræsentanter på mødet på Hotel d’angleterre i marts 2019, kalder sig selv Mr. Ju Jong Hyok.

Mr. Ju Jong Hyok er ikke helt ukendt. Han har optrædt som talsmand for det nordkoreanske regime i en australsk dokumentarudsendelse.

Du kan se et klip med Mr. Ju fra den australske udsendelse her.

Under mødet på hotel d'Angleterre fortæller Mr. Ju Jong Hyok, at han arbejder for Mr. Kang, en mand fra det nordkoreanske regime, som Ulrich Larsen og Jim Latrache Qvortup har mødt i Nordkorea.

Og senere siger han:

- Mr. Kang bad mig tage våbenhandlen med Narae Trading Company for at få underskrevet kontrakten. Jeg har dokumentet her.

På mødet underskrev Mr. James kontrakten. DR har set kontrakten, der omhandler et projekt, som Mr. James og repræsentanter fra det nordkoreanske styre havde forhandlet om, siden Mr. James og Ulrich Larsen besøgte Nordkoreas hovedstad Pyongyang i januar 2017.

Efter kontrakten var underskrevet, blev det fejret med snaps og en tur ud til Den lille havfrue, som du kan se i videoen her fra dokumentarserien:

- Jeg ville være bekymret

To af verdens førende eksperter i nordkoreanske forhold har begge set dokumentarserien, scenerne fra København, og DR har vist dem den kontrakt, som Mr. James skrev under i København.

Begge eksperter vurderer, at det er et brud på FN’s sanktioner mod Nordkorea, når repræsentanter fra det nordkoreanske styre rejser til København og taler om våbenhandel.

Den ene ekspert er Remco Breuker er professor i koreanske studer ved Leiden Universitet i Holland og forsker i nutidige forhold i Nordkorea.

Den anden ekspert er britiske Hugh Griffiths, der fra 2014 til 2019 var leder af den ekspertgruppe i FN, der overvåger, om der sker brud på FN’s sanktioner mod Nordkorea. Siden har han arbejdet som konsulent med speciale i at undersøge våbenhandel og sanktionsbrud.

Mødet i København i marts 2019 bør interessere den danske regering, siger professor Remco Breuker til DR:

- Hvis jeg var en dansk regeringsrepræsentant, ville jeg være bekymret over, at repræsentanter for Nordkorea ikke tøver med at komme og diskutere våben- eller narkohandel i København under dække af at knytte kulturelle bånd.

- Det er et tillidsbrud og misbrug af den gældende aftale, så jeg ville være meget bekymret. Og jeg ville afkræve Nordkorea en forklaring.

Hugh Griffiths understreger, at han ikke ved, hvad de danske myndigheder har gjort for at tjekke op på de nordkoreanske repræsentanter, inden de blev lukket ind i Danmark og under deres ophold i 2019. Men mødet kalder ifølge ham på politisk handling.

- Alle FN-medlemslande bør udvise rettidig omhu og tjekke identiteten på alle de nordkoreanere, der rejser til eller i transit i det pågældende land, og de må overvåge dem og deres aktiviteter for at sikre, at de ikke overtræder sanktionerne, siger Hugh Griffiths og uddyber:

- Nordkoreanere er ikke turister, men på arbejdsrelaterede rejser og meget af deres arbejde er nu ulovligt i henhold til FN-sanktionerne mod Nordkorea.

Ulovlige besøg er set før

Gennem sit tidligere arbejde for FN ved Hugh Griffiths, at Nordkorea har et stort ønske om at sælge våben, selvom det strider mod internationale sanktioner:

- Grunden til, at de sælger våben, er penge. Våben er en af de få ting, de producerer, som de så kan sælge for euro, dollars eller anden udenlandsk valuta. Det er et meget fattigt land med en frygtelig masse våben, siger han.

Og både Remco Breuker og Hugh Griffiths påpeger, at det er dokumenteret, at repræsentanter fra det nordkoreanske styre rejser til andre lande for at handle med våben under dække af et lovligt alibi.

- Igen og igen har vi oplevet, at de udnytter tilsyneladende legitime foretagender til at fremme ulovlige aktiviteter, siger Hugh Griffiths.

Han henviser til, at FN i flere sine rapporter om brud på FN’s sanktioner mod Nordkorea har beskrevet, hvordan repræsentanter fra det nordkoreanske styre, der opererer på udenlandsk jord, spiller en væsentlig rolle i mere end halvdelen af de sanktionsbrud, der er rapporteret om Nordkorea.

- I nogle lande har Nordkorea været i stand til at rykke rundt med deres borgere uden særlig mange problemer. De har været i stand til at få private virksomheder og også deres ambassader til at udstede visa og sætte besøg i stand, som har gjort det hele muligt.

Mr. James forsvinder

Få måneder efter mødet i København i 2019 besluttede instruktør Mads Brügger, at Mr. James skulle forsvinde fra forhandlingerne med nordkoreanerne.

Mads Brüggers vurdering var, at rollespillet ikke kunne drives længere, uden at Mr. James skulle have penge op af lommen for at betale for våben.

Jim Latrache-Qvortrup, som spiller Mr. James, stoppede derfor ifølge dokumentarserien med at besvare telefonopkald og e-mails, når de kom fra personer, der havde været involveret i hans falske nordkoreanske forretningseventyr.

Intet svar fra Nordkorea

Producenterne bag dokumentarserien Muldvarpen har i september i år oplyst internationale nordkoreanske venskabsforening KFA og det nordkoreanske styre om, at Mr. James i virkeligheden var en falsk forretningsmand.

Kontakten til det nordkoreanske styre er sket gennem Nordkoreas ambassadør i Sverige. Ambassadøren er blevet forelagt den kritik, der rejses mod Nordkorea og mod de repræsentanter fra Nordkorea, som medvirker i dokumentarserien.

Hverken Nordkoreas ambassadør eller andre repræsentanter fra det nordkoreanske styre har svaret på den forelagte kritik.

Formanden for (KFA), Alejandro Cao de Benós, har svaret producenterne, at han besluttede - af årsager som han vil afsløre senere - at spille skuespil og lyve ved møderne med Mr. James, da han hørte om ”våben” og ”ulovlige stoffer”.

  • ’Muldvarpen – Undercover i Nordkorea’ er en dokumentarserie instrueret af Mads Brügger og produceret af selskaberne ’Wingman Media’ og ’Piraya Film’.

  • Dokumentarfilmen er en co-produktion med BBC Storyville, NRK, SVT og DR.

  • Filmen handler om en dansk familiefar, der igennem ti år infiltrerer den internationale nordkoreanske venskabsforening. Undervejs kommer han til at deltage i forhandlinger med repræsentanter fra regimet om køb af våben og narkotika.

  • Som muldvarp i dokumentarserien er han med til at afdække, hvordan nordkoreanere forsøger at skaffe dollars og olie til regimet i Pyongyang gennem brud på internationale sanktioner.

  • I dokumentarserien benyttes skjult kamera og agent provocateur – en figur, som produktionsselskabet har opfundet i forsøget på at afdække nordkoreanernes reelle intentioner. Begge metoder er taget i brug for at dokumentere brud på internationale sanktioner, en dokumentation der ikke ville kunne fremskaffes på anden vis.