Nordlyset i Danmark peaker lige nu: Sådan kan du selv opleve det

Der er størst sandsynlighed for at se nordlyset i aften mellem klokken 21 og 02.

Bettina Pedersen fangede det eventyrlige nordlys i Gilleleje i nat.

Hvis man var sent oppe i går, kunne man se blafrende gardiner og vandfald i røde og grønne farver på himlen.

Officielt hedder det nordlys eller aurora borealis, og flere var i går aftes og i nat heldige at se fænomenet, der ellers er sjældent i Danmark.

Årsagen til den pludselig fremkomst skal findes i solen, der er den vigtigste ingrediens i nordlys, siger astrofysiker på Planetarium i København Cecilie Sand Nørholm.

- Nordlys opstår, fordi partikler fra solen støder sammen med jordens atmosfære. Solen er meget aktiv for tiden, og derfor er der gode chancer for nordlys.

  • Foto: Privatfoto/Niklas Thim Kastrup fra Strandby
  • Foto: Privatfoto/Ole Elgaard hev sin 11-årige søn og hans dyne ud af sengen og ned til Grønnestrand for at se nordlys.
  • Foto: Privatfoto/Jakob Arthur Andersen fra Nykøbing Falster
  • Foto: Privatfoto fra Gudbjerg (Foto: © Rasa Ohmann)
  • Foto: Privatfoto/Carsten Dettmaring Andersen fra Hjørring
  • Foto: Privatfoto/Tine Uffelmann fra Tisvildeleje
  • Foto: Privatfoto/Anita Toft fra Holstebro
  • Foto: Privatfoto/Simon Rudebeck fra Aarhus C
1 / 8

Måske flotteste nordlys i mange år

Som billederne viser, var nordlyset i går så kraftigt, at det også kunne ses fra byerne, hvor udsynet ellers kan være begrænset.

Cecilie Sand Nørholm vurderer, at det meget muligt var det flotteste og kraftigste nordlys i Danmark i mange år.

- Solen følger sin egen cyklus på 11 år, hvor den når et maksimum. Det sker i 2025, og det kan måske være medvirkende til, at vi ser nordlyset særlig tydeligt.

Tidspunktet er på flere måder ideelt lige nu, siger hun.

- Forårsjævndøgnet er kun en måned væk, og der er generelt bedst mulighed for at se nordlys omkring jævndøgn.

Nordlyset kan ses igen i aften

Sandsynligheden for nordlys ændrer sig time for time, men det tyder på, at de røde og grønne gardiner bliver trukket for igen i aften, vurderer Cecilie Sand Nørholm.

- Solen er stadig ret aktiv, og lige nu ser det ud som om, der kan være nordlys mellem klokken 21 og 02 i nat. Det betyder ikke, at der er nordlys i hele det tidsrum, det kan komme meget sporadisk.

Også vejret lægger op til at man skal ud og se på himlen i aften, siger Søren Jacobsen, der er meteorolog ved DR Vejret.

- Natten til tirsdag byder på klart vejr i de nordlige egne af landet og dermed gode muligheder for at se nordlys. I de sydlige egne vil der være skyer på himlen. Senere på ugen tyder skydækket på, at der vil være tåget, siger han.

Så hvis man vil nå at se nordlys i aften, inden tågen melder sin ankomst, skal man tage nord på og også gerne befinde sig nær vand.

Bor man i byen, er det med at komme så højt op i etageejendommen som muligt og komme væk fra gadelamperne, siger Cecilie Sand Nørholm.

- I aftes var der nordlys i Nordhavn i København, så det er ikke fordi, det er umuligt at se i byerne, men man kan give sig selv de bedste forhold ved at finde et mørkt sted med godt udsyn mod nord, siger hun.