Nordpol-ekspedition møder isbjørn og strandede nordmænd

Den danske forskningsekspedition skal sikre videnskabelige beviser på, at 150.000 kvadratkilometer havbund ved Nordpolen skal tilhøre det danske rigsfællesskab

Et strandet norsk luftpudefartøj fik fredag assistance af dansk ekspedition på vej til Nordpolen. På flad is kan fartøjet nå en fart på over 50 km i timen. (Foto: Kenneth Sorento)

Den danske forskningsekspedition LOMROG-III til ishavet ved Nordpolen gjorde i dag holdt for at bistå et norsk luftpudefartøj, der i flere dage har været strandet i polarisen. Det norske fartøj, der suser frem over isen på en pude af luft, fik i dag også kastet reservedele ned fra et fly fra det norske forsvar.

Den danske ekspedition skal sikre videnskabelige beviser på, at 150.000 kvadratkilometer af havbunden ved Nordpolen bør tilhøre det danske rigsfællesskab, men ekspeditionen måtte stoppe i dag nogle timer for at levere brændstof til de norske kolleger.

Større problemer end forudset

Mødet var planlagt, men luftpudefartøjet havde udviklet større problemer i isen end forudset. Fartøjet dirigeres af den norske professor, Yngve Kristoffersen, der er kendt for banebrydende forskningsprojekter. Hvis han og hans assistent får klargjort luftpudefartøjets maskine i tilstrækkelig grad, fortsætter de to med den danske isbryder-ekspedition i nogle dage med kurs mod den undersøiske Lomonosov-bjergryg vest for Nordpolen.

rutekort_nordpolen (Foto: DR © DR)

Begge ekspeditioner løser videnskabelige opgaver i Det Arktiske Ocean undervejs. Eller som professoren sagde, da han kom om bord på danskernes isbryder for et kort besøg og et varm bad:

- Vi er ved at finde ud af, hvordan selve Polhavet blev skabt. Når jeg kører henover isen, tænker jeg slet ikke på, hvad jeg ser. Mine tanker er hele nede tiden på havbunden.

Møde med en isbjørn

Den danske ekspedition, der sejlede fra den norsk øgruppe Svalbard 31. juli, stødte allerede på ekspeditionens anden dag på en velvoksen isbjørn. Bjørnen dukkede op i vandet mindre end 50 meter foran ekspeditionens isbryder Oden. Ved synet af det ni etager høje og 31 meter brede fartøj satte den farten gevaldigt op i retning af Nordgrønland.

rutekort_nordpolen (Foto: DR © DR)

Bjørnen har formentlig jagtet sæler i kanten af den fastere polar-is, hvor der sædvanligvis er mange byttedyr. Siden har ekspeditionen bevæget sig ind i tættere og flere meter tyk polaris, hvor dyrelivet er mere begrænset. Isbryderen sejler nu i polaris så tyk og kompakt, at gennemsnitsfarten i de seneste 24 timer har været på bare fire knob - fire sømil i timen.

Ekspeditionen ventes tilbage på Svalbard 14. september. DR er med hele vejen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter