Normstormere holder manual til undervisning skjult: 'Det er vores forretningshemmelighed'

Normstormerne underviser folkeskolelever i blandt andet kønsidentitet og seksuel orientering.

Monir Mooghen og Normstormerne har et klart formål med deres undervisning. - Vi underviser i, at der er flere end to køn. Vi underviser i, at det er okay at være trans, og vi skal modarbejde de her normer, der skader os queer-personer, siger Mooghen.

En forretningshemmelighed, der gør foreningen konkurrencedygtig, og derfor ikke kan udleveres.

Sådan lyder forklaringen på, hvorfor Normstormerne afviser at udlevere det materiale, der er grundlaget for foreningens undervisning af folkeskoleelever.

I en række artikler i Kristeligt Dagblad og Berlingske har foreningen været udsat for kritik hen over sommeren.

Normstormerne får fra 2020 til 2023 7,1 millioner kroner fra Københavns Kommune. For de penge skal foreningen blandt andet undervise i de københavnske folkeskoler. Undervisningen handler om normkritik, kønsidentitet og seksuel orientering.

Både Berlingske og Kristeligt Dagblad har forsøgt at få lov til at se det materiale, der danner grundlaget for Normstormernes undervisning. Det er blevet afvist.

Det har blandt andet affødt kritik fra Finn Rudaizky, medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Dansk Folkeparti.

- Jeg får indtryk af, at der her foregår noget, der skal puttes ind ad bagvejen i stedet for ad fordøren. Det går langt ud over, hvad der er normen i folkeskolen, hvor al undervisning må kunne tåle transparens og åbenhed, har han sagt til Berlingske.

'Opskriften på det, vi laver'

I et interview i Deadline forklarer Monir Mooghen, videns- og formidlingskonsulent hos Normstormerne, nu, hvorfor de ikke vil udlevere materialet.

- Det, vi har valgt ikke at udlevere, er de interne dokumenter, vi bruger internt i organisationen til at uddanne vores egne frivillige undervisere.

Hvad er forklaringen på, at I ikke vil ud med det?

- Det er nogle dokumenter, vi har brugt mange år på at lave, og som gør os konkurrencedygtige. Det er vores forretningshemmelighed eller opskrift på det, vi laver. Men det har heller ikke noget at gøre med det, vi underviser i. Det er noget med, hvordan vi skal svare på spørgsmål fra eleverne, eller hvordan vi skal dirigere samtalen og eksempler på de øvelser, vi kan tage med ud.

Hvis der ikke er noget fordækt i jeres materiale, hvorfor lægger I det så ikke frem?

- Vores materiale er øvelser, og det står også inde på vores hjemmeside. Vi kommer ikke med konkrete holdninger. Vi laver øvelser, hvor de lærer at reflektere over, hvad der er skadeligt, og hvad der ikke er skadeligt. Så de i klassen efterfølgende kan modarbejde diskrimination og mobning, siger Monir Mooghen til Deadline.

Mooghen understreger, at både Københavns Kommune og Ankestyrelsen har sagt god for, at det interne materiale ikke skal udleveres.

'Vi er ideologisk baseret'

Kritikken af Normstormerne har også handlet om, hvorvidt besøgene i klasseværelserne har haft et politisk formål.

Har I en politisk agenda?

- Vi er i hvert fald ideologisk baseret. Vi mener ikke, at queer-personer skal mistrives. Vi mener, der er flere køn end to. Vi mener, at normkritik er supervigtigt. Vores værktøjer giver eleverne mulighed for at åbne deres tanker op og kunne kritisere, når der sker noget i klassen, der ikke er okay.

Har I en politisk agenda, ja eller nej?

- Vi er ideologisk, ja. Vi er queer-personer, der kæmper for vores rettigheder, siger Monir Mooghen.

Instagram holder foreningen sig dog ikke kun til kønsidentitet og vilkår for LGBTQ+-personer. Et opslag opfordrer til at støtte en aktion mod ghettolisten.

Normstormerne opfordrer til at støtte en aktion mod ghettolisten.

Det fremstår meget politisk. Hvad vil du sige til de forældre, der tænker, at hvorfor skal dem, der underviser vores børn i normkritik, samtidig gå imod en bestemt politik?

- Det her med ghettolisten er også noget, der undertrykker vildt mange og undertrykker en bestemt minoritet i befolkningen. Det er en del af vores normkritiske tankegang, at det er noget, vi går imod.

Så det ligger inden for skiven af, hvad I skal kæmpe for?

- Det er ikke det, vi underviser i, men det er ikke en holdning, som jeg synes er skadelig. At man beskytter folk i det, man kalder ghettoer.

Er det en politisk holdning?

- Det er ideologisk baseret, ja, siger Monir Mooghen til Deadline.

Præcisering: 'Undervisningsmateriale' er ændret til 'manual til undervisning' i overskrift, da det er en mere præcis beskrivelse for det materiale, der ikke er blevet udleveret.

Deadline: Normstormernes hemmeligheder