Norovirus i østers fra Lem Vig - ti er blevet syge

Fødevarestyrelsen lukker for kommerciel høst af muslinger og østers fra bugten Lem Vig i Limfjorden.

Det forurenede parti østers er for længst trukket tilbage og kasseret. (© Wikimedia Commons / Guido / CC 2.0)

Ti personer fik tidligere på måneden roskildesyge af at spise rå østers fra Lem Vig i Nordvestjylland på danske restauranter.

Derfor har Fødevarestyrelsen nu truffet beslutning om at forbyde kommerciel høst af muslinger og østers fra området. Samtidig advares forbrugerne mod at samle skaldyr i Lem Vig.

- De her østers har været forurenet med norovirus, der stammer fra en menneskelig kilde. Det vil sige fra tilløb til det vandmiljø, som østersne har ligget i, fortæller Bjarne Ring Thorbjørnsen, biolog og specialkonsulent ved Fødevarestyrelsen, til DR Nyheder.

Helt konkret er det formentlig en kloak eller et spildevandsanlæg, der er løbet over efter meget kraftig regn omkring starten af november.

Opkast, diarré og væsketab

De ti mennesker, der blev smittet med norovirus, populært kaldet roskildesyge, har spist østersne mellem den 1. og den 3. november. Og da den salte delikatesse spises rå, er den ikke blevet varmebehandlet, hvilket ellers kunne have slået virus ihjel.

Når norovirus kommer ind i menneskekroppen, begynder symptomerne som regel at vise sig efter 25 til 36 timer. Det er forskelligt fra person til person. Men oftest vil der være tale om opkast og diarré. Og har man væsketab, kan man blive svimmel.

Nogle får desuden influenzalignende symptomer som slaphed, hovedpine og muskel- og ledsmerter.

Symptomerne varer normalt fra 12 til 48 timer og kun alvorligt svækkede personer er syge i længere tid.

Østers er en populær nytårsspise

Fødevarestyrelsen fik først anmeldelserne om symptomer på roskildesyge den 6. og 7. november. Derefter gik der yderligere en uge før prøverne fra området var blevet færdiganalyseret, fortæller Bjarne Ring Thorbjørnsen.

- Og derfor er vi også gået ud og har advaret om østers og muslinger fra Lem Vig i samme øjeblik, som vi fik resultaterne af prøverne. Erhvervet lukkede selv ned for produktionen, da mistanken opstod. Men vi skal også advare forbrugerne. Især op til jul og nytår, hvor mange samler østers, siger han.

Fødevarestyrelsen har været ude i det større område Nissum Bredning, Limfjordens vestligste store afsnit, på dybere vand, hvor østers og muslinger har vist sig ikke at være inficeret med norovirus.

Høsten er standset på ubestemt tid

Det er østers-erhvervet selv, der skal tage prøver og rapportere det til Fødevarestyrelsen, når man ikke længere finder norovirus i vandet omkring østersproduktionen.

- Hele muslingesystemet bygger på egenkontrol med analyser, som bliver sendt ind til Fødevarestyrelsen. Hvis de opfylder alle de krav, vi har, så må man vurdere, om man kan tillade det igen eller ej, siger Bjarne Ring Thorbjørnsen.

Forbrugerne opfordres derfor til at holde deres østers- og muslingejagt væk fra bugten omkring Lemvig indtil videre. Det forurenede parti østers er for længst trukket tilbage og kasseret, og der er ikke meldinger om flere syge.

De forurenede østers er af arten Crassostrea gigas også kaldet Stillehavsøsters.

Gode råd

  • Hold øje med hvilke områder, der er åbne for kommerciel høst.

  • Saml ikke i nærheden af å- eller spildevandsudløb, havneudløb og byer og lignende.

  • Saml ikke, hvis ikke vandet har været klart igennem længere tid.

  • Saml ikke, hvis det lige har været kraftigt regn, uvejr eller storm.

  • Kilde: Fødevarestyrelsen

Facebook
Twitter