Norsk-iraner er klar til at fortælle sin version af sag om attentatplaner

Den 39-årig mand er sigtet for at have deltaget i drabsplaner mod en herboende eksiliraner.

Den 39-årige norsk-iraner er sigtet for at ville dræbe ledere af gruppen ASMLA i Ringsted (th.) - her fotograferet i gruppens tv-studier i Ringsted. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

En 39-årig norsk-iraner vil gerne fortælle sin version af sagen, hvor han er sigtet for at arbejde sammen med en iransk efterretningstjeneste om planlægningen af et attentat på en herboende eksiliraner.

Det siger mandens forsvarer, advokat Allan Lund Christensen.

For den 39-årige mand er irriteret over, at medierne med advokatens ord "endevender mandens liv."

- Det generer ham vældig meget at sidde i en situation, hvor han ikke har mulighed for at komme til orde og lade andre vide, hvad han egentlig selv mener om sagen. Ellers har han det udmærket, siger Allan Lund Christensen.

Særligt de norske medier borer i hans baggrund og tager kontakt til hans arbejdsgivere, lyder det fra forsvareren.

Kommentaren kommer efter et retsmøde i dag, hvor varetægtsfængslingen af den 39-årige blev forlænget med fire uger frem til den 6.december.

Uklart om manden indrømmer Ringsted-besøg

Ved retsmødet kæmpede forsvareren forgæves for, at mødet blev holdt for åbne døre, så offentligheden kunne få indblik i den usædvanlige og alvorlige sag.

Den 39-årige norsk-iranske mand er sigtet for at være med til at planlægge drabet på lederen af den eksiliranske gruppe ASMLA, der holder til i den sjællandske by Ringsted.

Gruppen kæmper mod det iranske præstestyre og ønsker løsrivelse til det sydøstlige område omkring den iranske by Ahvaz, så det kan blive arabisk.

Samtidig er manden sigtet for at have lavet observationer og taget billeder ved ASMLA-lederens bopæl i Ringsted mellem den 25. og 27. september i år med henblik på at give informationerne videre til en iransk efterretningstjeneste.

Ifølge politiet har han derfor hjulpet den iranske efterretningstjeneste til at arbejde i Danmark, hvilket er ulovligt.

Men om manden har været i Ringsted og lavet observationer, vil forsvareren ikke oplyse.

- Jeg kan ikke oplyse, hvad der er sket i et lukket retsmøde, siger Allan Lund Christensen.

Min klients forklaring er god

Forsvareren kan dermed ikke sige, om manden indrømmer at have været i den sjællandske provinsby, hvor folkene fra ASMLA bor og har kontor.

Har du fået en god forklaring på, at manden opholdt sig i Ringsted?

- Min klients forklaring er god, og den er gennemført god, så jeg er helt tryg ved det, siger forsvareren.

Advokaten kan heller ikke sige, om den 39-årige mand har været på rejse til Iran i tiden op til inden anholdelsen. Det fortæller kilder ellers til DR Nyheder.

Han kan heller ikke sige, om manden har arbejdet for den iranske ambassade i Norge, hvilket han selv skriver på de sociale medier.

Manden har det godt efter omstændighederne, selvom han er bekymret for sine børn.

- Han er meget stærkt optaget af, hvordan hans børn har det, da han er afskåret fra at være i kontakt med dem, sagde forsvareren.

- Både politiet og jeg arbejder for at skabe en løsning, så han kan komme i kontakt med børnene.

Manden har adresse i Oslo og både norsk og iransk statsborgerskab.

Sagen om eksiliranerne i Ringsted

Facebook
Twitter