Norsk våben skal bekæmpe mobning i Danmark

Det norske undervisningsprogram MOT, der har været en kæmpe succes i hjemlandet, skal nu også hjælpe danske elever.

Eleverne i 7.I på Nordstjerneskolen i Helsinge er blandt de første børn i Danmark, der fik lov at prøve MOT-programmet. (© DR)

Mod til at være sig selv. Mod til at stå ved sine drømme og mod til at sige fra over for andre.

Det lyder som værdier, alle forældre gerne vil lære deres børn, men for mange danske unge er det lettere sagt end gjort, og mobning er stadig en stor del af hverdagen for mange.

Men det skal der laves om på. Et norsk program, der har haft stor succes i hjemlandet, kommer nu til Danmark og skal lære de ældste klasser i folkeskolen, at det er okay, at være som man er.

Tre-års program

Programmet hedder MOT og startede for 17 år siden i Norge. Det går ud på, at eleverne i 7.-9. klasse skal have fem sessioner om året, hvor der er fokus på nogle helt andre ting end i det daglige.

- En særligt trænet instruktør kommer ud i klasserne og kører 2-3 timers undervisning. I det første modul i 7. klasse fokuserer vi eksempelvis på elevernes drømme om fremtiden, som det kan være meget grænseoverskridende for dem at dele med deres klassekammerater. I 8. klasse rykker fokus mere over på at turde sige fra over for gruppepres i forbindelse med eksempelvis druk og fester. Så på den måde udvikler programmet sig og følger med eleverne, siger Stina Grøn, der er leder for kerneaktivitet i MOT.

Hun kører foreløbig programmet med 10 klasser på Nordstjerneskolen i Helsinge. Det er den første skole, der har meldt sig til at tage imod programmet og gøre deres skole til en MOT-skole.

- Det er en langtidsforpligtelse at melde sig til det her program og data fra Norge viser, at det gør en kæmpe forskel for eleverne. Værdierne i programmet kommer til at lægge sig i den øvrige undervisning, så det fylder mere end de fem sessioner om året, siger Stina Grøn.

Flere skoler på vej

Foreløbig er Nordstjerneskolen altså den første skole, der skal prøve programmet. Men i Norge er omkring en fjerdedel af alle skoler MOT-skoler og Stina Grøn fortæller, at flere danske skoler også er på vej med i projektet.

- Nordstjerneskolen er en pilotskole, men vi har allerede interesse fra mange andre skoler, og vi regner med at starte på flere efter sommerferien. Vi skal selvfølgelig se på resultaterne fra Nordstjerneskolen, men ud fra de norske sata er vi ret sikre på, at det bliver en succes, siger Stina Grøn.

Ligesom i Norge er MOT-programmet finansieret af erhvervslivet og har allieret sig med elitesportsfolk, som skal fungere som ambassadører. I første omgang har svømmeren Jeanette Ottesen og badmintonspiller Peter Gade sagt ja til at støtte op om programmet.

- Jeg kunne virkelig godt have brugt MOT, da jeg var 13-14 år, sagde Jeanette Ottesen til eleverne i 7.I på Nordstjerneskolen, da de havde deres første møde med programmet i mandags.

- Jeg kan bruge det til at tro på mig selv og ikke tænke så meget på, hvad folk synes om mig. Jeg vil hellere være mig selv i stedet for at tænke så meget over, hvad andre tænker, sagde en af eleverne i klassen, Anna Willen på 13 år.

FacebookTwitter