Norske kvinder i blodige trusser protesterer mod abortstramning

Dansk lovgivning kræver også nævnsbehandling af ønsker om fosterreduktion ved tvillingegraviditet.

Tvillingegravide kvinder fra Danmark har gennem flere år haft mulighed for at rejse til Norge og få foretaget en fosterreduktion i tilfælde af, at de ikke ønskede forældreskab til mere end et barn. Også selvom der var tale om raske fostre.

Med en ny abortstramning lukkede Stortinget i Norge i nat ned for denne adgang til abort.

Fremover skal gravide med flerlinger, der ønsker at få fjernet fostre, have deres sag behandlet af et særligt norsk nævn, hvor læger tager stilling til den enkelte kvindes situation, og det har skabt voldsom debat i Norge.

Mens ophedede forhandlinger stod på i Stortinget, havde demonstranter samlet sig foran bygningen i kostumer og med bannere, fortæller politisk journalist hos NRK Silje Rognsvåg:

- Der var store protester foran tinget i går. Folk råbte kampråb og flere kvinder havde iklædt sige blodige trusser for at symbolisere, at stramninger går ud over kvinders rettigheder, og mange drog paralleller til det, der foregår i USA.

Erna vil bare beholde magten

Blandt demonstranterne, som VG har mødt, var Sonia Arisland. Hun kaldte lovstramningen et "alvorligt angreb på kvinders rettigheder".

- At tillade, at kristenkonservative kræfter skal bestemme over alle kvinder i Norge er så provokerende, at jeg ikke har ord. Jeg håber, politikerne, som har stemt for det her sover dårligere. At de skammer sig. At de indser, at det blot er magt, der er deres motivation, udtaler hun med henvisning til den kritik, flere har rettet mod statsminister Erna Solberg.

Arbeiderpartiets næstformand, Hadia Tajik, sagde nemlig i forbindelse med lovstramningen, at statsministeren har efterladt kvinders rettigheder på forhandlingsbordet for at beholde magten.

- Arven efter Erna Solberg er, at hun er villig til at gøre hvad som helst for at beholde magten. Til og med forhandle om grundlæggende rettigheder, lød det.

Instagram-protester fra influencere

Den norske influencer Christina Fraas, der også deltog ved den store demonstration, begyndte allerede sine protester inden afstemningen i Stortinget skulle finde sted.

På det sociale medie Instagram lagde hun ifølge NRK portrætter op af 30 forskellige kvinder, som poserer i rødmalet, hvidt undertøj med strikkepinde i hænderne, fulgt af teksten:

- Hvis du synes mit blodige opslag er ubehageligt, håber jeg, du forstår, at det illustrerer blodigt alvor.

Da VG fangede influenceren udenfor Stortinget sagde hun, at hendes opslag på Instagram udtrykker frygten for, at ændringerne af abortloven vil fortsætte med at nå flertal "i den forkerte retning".

- Når der først bliver lavet én ændring, så er det let at lave flere og flere. Vi kan jo se, hvad der sker udenfor Norge, var meldingen fra Christina Fraas.

Læger støtter op om stramning

En ændring af abortloven var et af Kristeligt Folkepatis vigtigste krav i forhandlingerne med Høyre, Venstre og Fremskridtspartiet.

Inden forhandlingerne havde partiet ifølge Aftenposten også ambitioner om at få gennemført en ændring af paragraf 2c i den norske abortlov, der tillader senabort ved alvorlig sygdom hos fostret, men dette var der ikke enighed om.

Ved regeringsforhandlingerne i januar fik Kristeligt Folkeparti dog flertal for forslaget om fosterreduktion, og der var bred enighed om at behandle ønsket om fosterreduktion via et nævn ved afstemningen i Stortinget i går.

64 stemte imod og 105 stemte for. Blandt andet med henvisning til, at klinikchef Kjell Å. Blix Salvesen fra St. Olavs Hospital i Trondheim har anbefalet en nævnsbehandling af ønsket om fosterreduktioner.

Han er en af de to læger i Norge, der udfører fosterreduktioner af flerlinge.

Det vil betyde meget lidt i praksis

Klinikchef Kjell Å. Blix har tidligere sagt, at der er tale om meget få indgreb.

I Norge er abortgrænsen 12 uger som i Danmark, og ifølge Aftenposten var 8 ud af i alt 12.000 aborter sidste år såkaldte selvbestemte fosterreduktioner.

- Vi synes, det er fint, at ønsket skal forbi et nævn, men i praksis vil det betyde meget lidt. Der er tale om få indgreb, og nævnene består af kloge folk, og kvinderne vil i høj grad blive imødekommet af deres ønsker, udtalte Kjell Å. Blix tilbage i januar.

Politisk journalist hos NRK Silje Rognsvåg vurderer, at protesterne bunder i principper:

- Kvindebevægelsen har tænkt, at abortloven er kommet for at blive. Ændringen anser dem, vi har talt med, som et tegn på, at man bevæger sig et skridt tilbage med de rettigheder, kvinderne har kæmpet sig frem til siden 70'erne. Også selvom det måske politisk blot handler om oprydning i en lov, der ikke har taget højde for flere flerlingegraviditeter.

Dansk lovgivning kræver også nævnsbehandling af ønsker om fosterreduktion ved tvillingegraviditet.

Kvinder i Danmark, der er gravide med flere fostre end to, har ret til reduktion.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter