Norske tal sår tvivl om antallet af danske kampfly

Den danske regering forventer at kunne vride 50 procent mere flyvetid ud af F35-flyene, end nordmændene gør.

Den danske regering skønner, at F35-flyet kan være på vingerne 250 timer om året. I Norge er tallet sat markant lavere. (Foto: US AIR FORCE © Scanpix)

Der sås nu tvivl om et af de helt centrale tal, som regeringen har lagt til grund for milliardindkøbet af 27 nye kampfly fra den amerikanske flyproducent Lockheed Martin.

Det skriver Jyllands-Posten, som har fået adgang til tal, som viser, at den norske regering forventer, at F-35-flyet kan være på vingerne 167 timer om året.

Den danske regering arbejder ud fra, at flyet kan være på vingerne 250 timer om året.

Dermed forventer regeringen at kunne vride over 50 procent mere ud af flyene end Norge, og dette er ifølge eksperter helt afgørende for både prisen på flyene og antallet af fly, der skal til for at løse opgaverne.

Ifølge Ingeniøren har Danmark således brug for ikke mindre end 43 F-35 kampfly til at løse de samme opgaver som Flyvevåbenets eksisterende F-16, hvis man regner med samme antal flyvetimer som nordmændene og med samme arbejdsforhold for piloterne, som de har i dag.

Ingeniørens tal stammer fra nye beregninger fra Forsvarsministeriet som svar på spørgsmål fra den konservative forsvarsordfører, Rasmus Jarlov.

Han finder regeringens tal urealistisk:

- Jeg finder ærlig talt det her meget bekymrende. Det kan ikke passe, at den danske regering kan nå frem til et tal, som er væsentligt højere i forhold til vores nabolande, siger Rasmus Jarlov til Jyllands-Posten.

- Det er det samme fly, og det viser bare, at regeringen ikke har været ærlig om, at vi skal have flere end 27 fly for at få dette til at løbe rundt,

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk