Norwegian lukker sine langdistanceruter fra København

Nedlæggelserne får også konsekvenser for nogle af selskabets danske ansatte.

Fremover kan man ikke flyve fra København til USA og Thailand med Norwegian. (Foto: © BAX LINDHARDT, Scanpix)

Det norske luftfartsselskab Norwegian har efter en gennemgang af sine lange ruter fundet grund til at afvikle flere af dem.

Det sker i et forsøg på at "gå fra vækst til lønsomhed", oplyser Norwegian.

Ruterne til USA og Thailand fra København bliver lukket, og det kommer til at påvirke selskabets ansatte lufthavnen, oplyser Norwegian i en pressemeddelelse.

- Skandinavien er ikke stort nok til at opretholde interkontinentale flyvninger fra både Oslo, Stockholm og København, siger Matthew Wood fra Norwegian.

Fremover vil der kun være langdistanceflyvninger til USA og Thailand fra Norges hovedstad.

Rammer danske ansatte

Som følge af ændringerne i rutenetværket vil der ikke fremover være vedligehold af selskabets Dreamlinere i Københavns Lufthavn.

Det vil berøre 23 medarbejdere i den tekniske organisation i København, der i alt tæller cirka 80 medarbejdere, oplyser Norwegian i pressemeddelelsen.

Med ruterne til USA og Thailand satsede Norwegian stort og tabte.

Sådan lød vurderingen tidligere i år fra Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef i Sydbank og følger flybranchen tæt.

- Norwegian er fanget i sine egne vækstambitioner. Der er bestilt for mange fly, og man har haft en forventning om, at det var muligt at tjene så mange penge, at de kunne betales, men det har selskabet ikke evnet.

- Langdistanceforretningen har vist sig at være kompleks, og Norwegian står i en situation, hvor de ikke kan betale for de fly, der er bestilt, sagde han.

Kæmper med økonomien

Norwegian har i længere tid kæmpet med økonomiske problemer og iværksatte sidste år en spareplan.

Selskabet kom ud af dette års første kvartal med et underskud på 1,2 milliarder kroner.

Årsagen var ifølge selskabet tab på sikring af brændstof og hård international konkurrence i en periode, hvor selskabet er vokset betydeligt.

Ud over en kapitalindsprøjtning i begyndelsen af 2019, måtte Norwegian i september bede sine kreditorer om udsættelse på obligationer med snarligt udløb, mod at de fik sikkerhed i selskabets start- og landingspladser i Gatwick-lufthavnen i London.

/Ritzau & DR Nyheder/