Notat i Tibet-sagen: Kinesisk præsident måtte ikke 'tabe ansigt'

Kinesisk præsident måtte ikke 'tabe ansigt', står der i operationsbefaling, som fik betjente til at fjerne demonstranter.

Det var for at sikre, at Kinas præsident Hu Jintao ikke 'tabte ansigt' under sit besøg i Danmark, at politiet i 2012 valgte at fjerne og tilbageholde Tibet-demonstranter. (Foto: Jason Lee)

Det var for at sikre, at Kinas præsident Hu Jintao ikke 'tabte ansigt' under sit besøg i Danmark, at politiet i 2012 valgte at fjerne og tilbageholde Tibet-demonstranter.

Det fremgår af den 'operationsbefaling', som betjentene fik i hånden før statsbesøget i sommeren 2012.

I en pressemeddelelse fra Justitsministeriet fremgår noget tekst fra ordrepapiret, og her kan man læse, at det er et mål for politiet at skærme den kinesiske præsident fra demonstranter, der støtter Tibets kamp for uafhængighed.

- Det er PET's opfattelse, at kineserne ikke er bekymret for præsidentens sikkerhed under opholdet i Danmark, men det er meget afgørende for dem, at 'de ikke taber ansigt' ved konfrontationen med demonstranter eller lignende, står der i notatet.

Og videre:

- Politiaktion 04-01 foretager patruljering/opklaring ved objekter og eksportruter, og sikrer, at evt. demonstranter ikke kan ses fra eksporten og objekter, ligesom de ej heller skal have mulighed for at bringe sig i en position som er synlig fra eskortruten og objekter.

Undersøgelseskommission nedsat

Politiets ordre betød, at flere demonstranter endte med at blive bortvist, få fjernet deres tibetanske flag eller direkte blev tilbageholdt for at imødekomme ordren oppefra.

Tidligere har Københavns Politi ellers oplyst justitsministeren og Folketinget, at der ikke fandtes en sådan ordre, og at betjentene handlede af egen vilje.

Justitsminister Søren Pind har netop i dag nedsat en undersøgelseskommission, der skal afgøre, hvor ordrepapiret oprindeligt kom fra.

Han kan ikke afvise, at det kan stamme fra en anden myndighed end politiet selv.