Novo Nordisk betaler det voldsomt populære slankemiddel Wegovy for ansatte og ægtefæller

Flere lægelige foreninger kritiserer, at Novo Nordisk betaler medicinen, og Lægemiddelstyrelsen har bedt selskabets ledelse om en forklaring.

Slankemidlet Wegovy koster op mod i omegnen af 30.000 kroner om året og har sendt Novo Nordisk aktien på himmelfart. Grafik: Søren Winther Nørbæk

Rettelse: Det er præciseret i artiklen, at mediet Frihedsbrevet mandag skrev, at ordningen gælder for både ansatte og ægtefæller i Novo Nordisk.

Den danske medicinalgigant Novo Nordisk har et helt særligt frynsegode til sine omtrent 21.000 ansatte i Danmark og deres udkårne.

De ansatte og disses ægtefæller får nemlig betalt al den medicin produceret af Novo Nordisk, heriblandt det nye og voldsomt efterspurgte vægttabsmiddel Wegovy, som de måtte have brug for.

Det kunne nyhedsmediet Frihedsbrevet fortælle mandag, og Novo Nordisk bekræfter også ordningen over for DR Nyheder.

De ansatte skal blot aflevere en kvittering på medicinen, og så dækker Novo Nordisk udgiften.

Ordningen overrasker Maria Krüger, som er praktiserende læge og medicinordfører i Dansk Selskab for Almen Medicin.

- Jeg har aldrig før hørt om, at man i medicinindustrien går ind og betaler sine ansattes medicin, siger hun.

Også i Læger Uden Sponsor, som er et netværk for læger og medicinstuderende, der kæmper for industriuafhængig forskning og patientbehandling, vækker ordningen opsigt.

- Jeg synes, at det er meget alvorligt. Der er nogle alvorlige implikationer for hele samfundet og hele den måde, vi driver vores sundhedsvæsen på i Danmark, siger Mats Lindberg, der er læge og formand i Læger Uden Sponsor, til P1 Morgen.

Lægemiddelloven foreskriver, at man som udgangspunkt ikke må udlevere gratis medicin til offentligheden. Derfor har Lægemiddelstyrelsen nu bedt ledelsen i Novo Nordisk om en forklaring.

DR Nyheder har uden held forsøgt at få et interview med Novo Nordisk, men i en mail skriver selskabet dog, at man mener, at ordningen er i trit med lovgivningen.

Men selskabet bør ændre sin praksis, mener Mats Lindberg.

- Jeg synes, at de skal stoppe med det her og så i stedet give deres ansatte en lidt højere løn, siger han.

Kan øge presset hos landets læger

Novo Nordisk betaler altså blandt andet for, at medarbejderne og deres ægtefæller kan benytte sig af selskabets voldsomt populære slankemiddel Wegovy.

Medicinen koster op mod i omegnen af 30.000 kroner om året og har sendt Novo Nordisk-aktien på himmelfart, ligesom siderne i receptblokkene hos landets praktiserende læger hurtigt har fået ben at gå på, siden Wegovy ramte det danske marked i december sidste år.

Efterspørgslen på Wegovy har faktisk vist sig at være så stor, at Novo Nordisk har svært ved at producere nok til at følge med, mens landets læger melder om en storm af personer, der vil have en recept på slankemidlet.

Og netop deri består det første problem ved ordningen, mener Læger Uden Sponsor.

- De praktiserende læger lider i forvejen af tidsmangel, fordi der er så mange, som lægerne opfatter som relativt raske, der gerne vil have Wegovy, siger han.

- Det stjæler rigtig meget tid fra de praktiserende læger. Den tid kan kun tages et andet sted, og det er fra de andre patienter, der måske er sygere.

Ifølge Dansk Selskab for Almen Medicin kan ordningen i Novo Nordisk være med til at lægge et "unødvendigt pres om at komme i behandling" på firmaets medarbejdere, hvilket kan øge tidspresset hos de praktiserende læger.

- Det er jo en form for påvirkning, at man gør noget helt ekstremt dyr medicin, som rigtig mange ikke har råd til, frit tilgængeligt for en stor gruppe mennesker, som ikke nødvendigvis er dem med det største behov, siger medicinordfører Maria Krüger.

Ansatte bliver influencere

I Danmark er det ikke lovligt at reklamere for receptpligtig medicin, hvilket Wegovy er.

Både foreningen Læger Uden Sponsor og Dansk Selskab for Almen Medicin mener, at Novo Nordisk derfor tager alternative reklamekneb i brug ved i stedet at bruge sine ansatte som en form for reklamesøjler eller influencere for firmaets nye vægttabsmedicin Wegovy.

- På en måde er det jo en smart, subtil reklamekampagne at få så usandsynligt mange influencere til deres præparat, siger Maria Krüger fra Dansk Selskab for Almen Medicin.

- Det fremstår som en ny måde at markedsføre medicin på i Danmark, hvor man forsøger at bruge sine egne ansatte som influencere, som skal tale med venner, familie og bekendte om den medicin, de bruger, og dermed måske øge interessen for den medicin, som Novo Nordisk sælger, og her særligt Wegovy, siger formand for Læger Uden Sponsor Mats Lindberg.

Maria Krüger frygter, at det kan være med til at skubbe til en tendens, som hun allerede ser.

Normalt henvender man sig som patient til sin læge med en række symptomer, hvorefter lægen ud fra en faglig vurdering stiller en diagnose og måske udskriver en recept.

Men med netop Wegovy foregår det ifølge hende helt anderledes.

- Det er første gang, at vi ser, at det modsatte er tilfældet. Patienter kommer til os og efterspørger specifikt behandling med Wegovy. Og når medicinen kan udskrives alene på baggrund af patientens BMI, så tager vi jo egentlig ikke en lægefaglig beslutning, forklarer hun.

DR har været i kontakt med to andre danske medicinalselskaber Lundbeck og Leo Pharma. De oplyser begge til DR, at de hverken betaler medicin for deres ansatte eller deres ansattes ægtefæller.