'Nu batter det!' 888 millioner til naturnationalparker og urørt skov vækker jubel 

En ny politisk aftale baner vej for 13 nye naturnationalparker og knap 75.000 hektar urørt skov.

Miljøminister Lea Wermelin (S) og miljøordfører Zenia Stampe (RV) efter præsentationen af naturaftalen. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Den danske natur og biodiversitet har det svært. Skov er fældet, jord pløjet op, og tusindvis af arter står til at uddø. Det har rapporter peget på i årevis.

Udviklingen har længe bekymret Morten D. D. Hansen, der er naturvejleder og museumsinspektør ved Naturhistorisk Museum i Aarhus.

Men i dag er der endelig noget at glæde sig over.

- Jeg begynder at være optimist, og det har jeg ellers ikke været, siger Morten D. D. Hansen, der er en af Danmarks mest kendte naturvejledere.

I dag har regeringen og resten af rød blok nemlig præsenteret en biodiversitetspakke til 888 millioner kroner. Den skal blandt andet give Danmark knap 75.000 hektar urørt skov og 13 nye naturnationalparker i tillæg til de to, der allerede er planlagt.

- Det begynder at batte noget nu. Rigtig mange af de aftaler, man har indgået hidtil, har virkelig været små plastre. Nu begynder det at have en volumen, hvor det gør en forskel, siger han.

Har ikke vild natur i Danmark

I Danmarks Naturfredningsforening mener man også, at der nu kommer et betydeligt løft til naturen.

- Jeg er så glad. Det her er så fantastisk, siger Maria Reumert Gjerding, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Størstedelen af de truede dyrearter, vi har i Danmark, lever i skovene og trives bedst uden indblanding fra mennesker.

Så hvordan kommer vild og urørt dansk natur så til at se ud? 'Pas' lyder det fra Maria Reumert Gjerding.

- Vi ved ikke rigtigt, hvad det er, for vi har reelt ikke vild natur i Danmark i dag, og det er derfor, det her er et nybrud og nytænkning på, hvordan vi skal komme biodiversitetskrisen til undsætning, siger hun.

Den nye aftale indeholder også 10 millioner kroner til forbedring af havmiljøet primært i Øresund samt et biodiversitetsråd, der skal komme med ekspertrådgivning.

Ingen hår i suppen

Det var heller ikke til at tage fejl af begejstringen fra regeringen og støttepartierne, da de på en bidende kold formiddag i Bibliotekshaven ved Christiansborg i dag præsenterede aftalen.

Med storsmilende kolleger i baggrunden præsenterede finansminister Nicolai Wammen (S) aftalen, som han kaldte ‘et historisk løft’ til naturen.

- Det er noget, vi gik til valg på, og nu leverer vi på løftet, og det er bare en rigtig dejlig dag. Den er kold, men man er varm inden i, sagde han.

Miljøminister Lea Wermelin kaldte aftalen en ‘grøn julegave’, mens den radikale miljøordfører Zenia Stampe trak en bibelsk reference:

- Det svarer til, at vi sender en hel flåde af Noahs arker afsted for den for dansk natur. For det, der er på spil nu, er overlevelse - for vi har rigtig mange arter, der er akut udrydningstruet.

Zenia Stampe kom eventuel kritik i forkøbet ved at sige:

- Der er bare ingen hår i suppen i dag. Det er fuldstændig fantastisk. Det her er danmarkshistorie, sagde hun.

Ikke svenske forhold

Køen af kritikere er da også så godt som ikke til stede - og dog.

Danmark er det mest intensivt dyrkede land i Europa, og træerne vokser som bekendt ikke ind i himlen. Så selvom naturvejleder Morten D. D. Hansen er begejstret, skal man ikke forvente vild natur som den, vi kender fra eksempelvis naturrige Sverige.

- Der skal rigtig meget til, for at Danmark kommer op på niveau med vores europæiske naboer, for Danmark er jo dyrket i alle ender og kanter, siger han.

Der er i alt nu lagt op til 15 naturnationalparker i Danmark. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Der er ikke tale om, at privat dyrket landbrugsjord nu bliver lagt om til vild natur. De cirka 13 naturparker, der støder til de to, der i forvejen er planlagt, kommer på arealer, som staten allerede ejer.

- Men nu begynder vi at tage den natur, vi allerede har, og give den ekstra god kvalitet. Så begynder det at gøre en forskel, men der er langt endnu, inden vi for alvor får bremset hele tilbagegangen for biodiversiteten, siger Morten D. D. Hansen.

Det er endnu ikke fastlagt, hvor de cirka 13 nye naturnationalparker skal ligge.

- Vi har rigtige mange statsskove i Danmark, som danskerne i forvejen nyder, hvor vi også kan se, at biodiversiteten får det værre, siger hun og understreger, at danskerne fortsat vil kunne bevæge sig rundt i det kommende urørte skove.