Nu begynder salget af de sidste danske minkskind: Købelystne kinesere kan presse erstatning til avlerne op

Årets auktioner kan ændre erstatningens størrelse med op mod en milliard kroner.

I weekendens første auktionsrunde forventes det, at der bliver udbudt omkring to millioner minkskind. Prisen får stor betydning for tidligere minkavlere som Bent Kloster fra Lemvig. (© DR Nyheder)

Minkavler Bent Kloster fra Lemvig er i fuld gang med at gøre nogle af de allersidste danske minkpelse klar til auktion.

I lokalerne ved Pelsdyrcenter Vestjylland børstes rester af savsmuld ud af skindene, inden de får en tur igennem en maskine, der gør pelsen blødere og nemmere at arbejde med.

Til sidst bliver skindene mærket og ryger i store aflange papkasser, der bliver sendt afsted til auktionshuset i Glostrup, hvor Kopenhagen Fur fra i dag afholder årets første danske pelsauktion.

Skindene stammer fra før 2020, hvor Bent Klosters 9.400 mink måtte aflives. De ligger nu begravet i en massegrav, sammen med mange af hans kollegaers dyr.

- Det er sidste uge, vi pakker skind her. Og det er sgu specielt, siger Bent Kloster.

Auktionen bliver fulgt tæt af de danske minkavlere.

Det er ikke blot første auktion, efter at regeringen besluttede at alle danske mink skulle aflives.

Det er også en auktion, som får stor betydning for størrelsen på erstatningen til de minkavlere, der ikke fik mulighed for at tjene penge på deres mink, fordi de enten havde været smittet med coronavirus eller befandt sig tæt på en smittet farm.

Gennemsnitsprisen på årets fire auktioner kommer nemlig til at afgøre, hvor stor regningen for staten bliver, når en lang række minkavlere skal have deres erstatning. For jo højere gennemsnitspriser på årets auktioner – desto større bliver erstatningen til minkavlerne.

- Jeg forventer absolut, at skindpriserne stiger i år. Men hvor meget, det har jeg svært ved at spå om. Sådan har det altid været med den her branche, siger Bent Kloster.

Kan satse på højere priser

Aftalen om erstatning til minkavlerne indeholder to valgmuligheder for de avlere, der på grund af regeringens beslutning ikke fik mulighed for at tjene penge på deres dyr.

Enten kan minkavlerne vælge at blive betalt 176 kroner per skind, der er sat efter et gennemsnit af priserne på auktioner i 2019/2020.

Eller også kan de satse og i stedet tro på, at gennemsnitspriserne på pelsauktionerne i 2021 når et højere niveau og i stedet blive betalt denne pris per skind.

En løsning, mange minkavlere forventes at vælge.

I aftalen om erstatning er der dog faste rammer for, hvor stor en erstatning minkavlerne kan få – uanset hvor god prisen bliver på de auktioner, 2021 byder på.

Minimumsprisen er 160 kroner per skind, mens den højeste pris er 250 kroner.

I videoen fortæller Bent Kloster om de sidste skind, der bliver gjort klar og sendt afsted. Artiklen fortsætter under videoen.

Men om prisen rammer bunden eller loftet kan få stor betydning for den enkelte minkavler, forklarer Henning Otte Hansen, der er seniorrådgiver på Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet.

- Hvis man havde 50-60.000 mink, så er knap hundrede kroner utroligt vigtigt for en minkfarmer. Det er rigtig, rigtig mange penge, siger han.

Samtidig betyder prisen på årets auktioner også noget for, hvor stor regningen bliver for staten.

- Erstatningen til minkavlerne er afhængig af prisen det kommende år på auktionerne hos Kopenhagen Fur. Så jo højere prisen er det kommende år, desto højere bliver erstatningen til minkavlerne, forklarer Henning Otte Hansen.

Samlet bliver det mellem 1,8 - 2,8 milliarder kroner, som kommer til at gå til direkte erstatning for de mink, der blev aflivet i 2020 uden at blive pelset. Det fremgår af et faktaark, som Erhvervsministeriet har sendt ud.

Priserne på årets pelsauktioner kan altså ende med at betyde en forskel på op mod én milliard kroner på den regning, staten skal betale i erstatning til minkavlerne.

Onlineauktion er en ’joker’

I minkbranchen bliver der gættet på prisstigninger i omegnen af 40 procent i forhold til auktionerne sidste år, hvor gennemsnitspriserne for hele sæsonen på danske skind endte med 150 kr.

Optimismen skyldes blandt andet en tro på, at de udenlandske købere vil have fat i de gode danske skind, inden lagrene er tømt og produktionen forsvundet.

Den tanke er ikke helt skudt ved siden af, vurderer Henning Otte Hansen.

- Jeg tror på en vis form for prisstigning, for køberne er ved at være bange for faldende udbud. Jeg tror måske også på, at der i høj grad bliver udsolgt på auktionerne i år.

I 2021 er det ifølge Henning Otte Hansen en blanding af lagre fra tidligere år samt leverancer fra sidste år og udlandet, der skal sælges på auktionerne hos Kopenhagen Fur.

På grund af corona er weekendens auktioner nødt til at foregå online. Normalt er auktionshallen i Glostrup ellers fyldt med interesserede købere fra hele verden – især Kina og Hongkong.

Hvordan salget kommer til at gå, når køberne ikke selv kan mærke pelsen mellem fingrene, inden de afgiver deres bud, kan få en betydning.

- Det er en joker. Man kan højst se skindene på billeder, så der er måske en form for afventning fra køberne. Men jeg tror, man er bange for de faldende udbud, så måske tænker man, at man skal se at få købt pelsskindene i tide, siger Henning Otte Hansen.

Normalt er de interesserede købere fysisk til stede, når Kopenhagen Fur afholder deres auktioner. Auktionshuset i Glostrup er verdens største pelsauktionshus. Typisk ville der være mellem 4-600 købere fra hele verden til stede de dage, auktionerne varer. (Foto: Thomas Lekfeldt © Scanpix)

Risikerer at ”mangle” 900.000 kroner

Henning Otte Hansen har i flere år beskæftiget sig med priserne på det danske og globale pelsskindmarked.

Han gætter selv på, at gennemsnitsprisen på et dansk minkskind efter årets auktioner ender på cirka 250 kroner, som er det loft, der også er blevet skrevet ind i aftalen om erstatning.

Men i det vestjyske er fornemmelsen en anden. Her gætter Bent Kloster på en gennemsnitspris, der bliver væsentligt højere.

- Min mavefornemmelse er nok, at det bliver omkring den gennemsnitspris, som vi har fået de sidste 10 år – omkring 350 kroner.

Hvis Bent Kloster ender med at få ret, betyder det, at der bliver meget stor forskel på den indtjening, de danske minkavlere kommer til at stå tilbage med.

For de avlere, der ikke kunne pelse deres dyr, fordi var smittede eller var tæt på en smittet farm, er loftet indskrevet i aftalen om erstatning til minkavlerne.

Men for de minkavlere, der gik fri og kunne pelse deres dyr, kan indtjeningen blive væsentligt højere, hvis det viser sig, at der er mange villige købere på auktionerne.

- Det er klart, at hvis de kommer til at koste 350 kroner på auktion, kommer jeg til at mangle knap 100 kroner i forhold til de andre. For mit vedkommende er det godt 900.000 kroner, for jeg havde 9.400 mink, forklarer Bent Kloster.