Nu bliver det nemmere at sammenligne boliglån

Fra 1. oktober skal alle nye tilbud om boliglån fra banker og realkreditinstitutter indeholde et låneoverblik med fem centrale nøgletal.

Det nye låneoverblik skal fremme konkurrencen på markedet (Grafik: Søren Winther Nørbæk)

Hovedstol, kurssikring, debitorrente og bidragssats.

Det kan være svært at gennemskue, hvad der er op og ned, når man skal låne penge til en bolig.

Men fra første oktober bliver det et krav for banker og realkreditinstitutter at inddrage et såkaldt “simpelt låneoverblik” i deres tilbud.

Det skal gøre det nemmere for forbrugerne at sammenligne tilbud og dermed øge konkurrencen på markedet, siger Flemming Steen Nielsen, der er kontorchef hos Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen:

- Det er et marked, hvor forbrugerne ofte har svært ved at forstå deres lån og derfor tager bankens ord for gode varer, siger han.

- Mange forbrugere undersøger ikke markedet ordentligt, og konkurrencen har derfor ikke været lige så velfungerende, som man kunne ønske sig.

Simpelt overblik i forståeligt sprog

Låneoverblikket består af to sider, som indeholder fem centrale nøgletal, for eksempel hvad der samlet skal betales tilbage i lånets løbetid, og hvad der i gennemsnit skal betales for lånet hver måned før skat.

Hos Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har de lavet en undersøgelse, der viser, at et simpelt overblik skrevet i et forståeligt sprog øger forbrugernes forståelse for lånet væsentligt.

Håbet er, at overblikket vil gøre det nemmere for forbrugerne at sammenligne boliglån og indhente flere forskellige tilbud, før de bestemmer sig.

- Hvis vi kan få forbrugerne til at være mere aktive på det her marked, så skal udbyderne kæmpe om deres gunst, siger Flemming Steen Nielsen.

- Dermed forbedres både pris og services for forbrugeren.

Mere overskueligt for forbrugeren

Finans Danmark, der er interesseorganisation for banker og realkreditinstitutterne, ser også positivt på det nye tiltag:

- Alt, hvad der kan gøre det nemmere for forbrugeren at navigere rundt i de mange informationer omkring et boliglån, er godt, siger Peter Jayaswal, der er direktør for realkredit og ejendomsfinansiering i Finans Danmark.

- Der er mange informationer i et lånetilbud, som er bestemt ved regulering, men kan være svære og tunge at læse. Med det her initiativ forsøger man at fokusere mængden af informationer, så det bliver mere overskueligt for forbrugeren.

Der har tidligere været lavet lignede initiativer for at gøre tilbud på boliglån mere overskuelige, men det nye krav, der træder i kraft 1. oktober, sikrer at alle tilbud indeholder et overblik med de samme nøgletal.

Facebook
Twitter