Nu bliver folkeskoler helt røgfri: 'Vi ved, at det har virket'

Elever må ikke længere ryge uden for skolens område i skoletiden.

I aldersgruppem 15-29 år er der flest, der ryger, bruger røgfri tobak og e-cigaretter, end i alle andre aldersgrupper, ifølge tal fra Sundhedsstyrelsen.

Nu er det ikke længere nok at træde et skridt ud på vejen - udenfor skolens matrikel - for at smøge den i det store frikvarter. Fra dette skoleår må elever i folkeskolen ikke længere ryge i skoletiden - heller ikke når de har forladt skolens område.

Siden 2012 har det ikke været tilladt at ryge på skolernes matrikler, men med den nye regel bliver det helt forbudt at ryge i skoletiden.

Regeringen og Kommunernes Landsforening besluttede i december sidste år at indføre røgfri skoletid for elever på alle grundskoler, efterskoler og kostskoler fra august i år. Det er første trin i en samlet plan mod børn og unges rygning.

Baggrunden for tiltagene er, at der er flere unge, der begynder at ryge.

- Vi kan se, at det er på skolen, de unge mennesker starter med at ryge. Det er en kultur, vi skal have gjort op med, sagde sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), da aftalen blev offentliggjort tilbage i december.

Røgfri i to år

Ifølge Kræftens Bekæmpelse har knap hver tredje kommune allerede røgfri skoletid på alle folkeskoler, og flere enkelte skoler har selv besluttet, at skoledagen skal være røgfri.

Det var på eget initiativ at Vallensbæk, valgte at blive røgfri, fortæller distriktleder i Vallensbæk, Annette Belling

En af dem er Vallensbæk skole på Sjælland. Skolen har på eget initiativ været røgfri i to år.

- Vi ved, at det har virket. Vi har slet ikke samme antal rygere nu, siger distriktsleder på Vallensbæk Skole Annette Belling.

Hun fortæller dog, at der skal mere til end blot et forbud, hvis skolerne skal blive røgfri. Man kan ikke regne med at se resultater fra dag ét, men det er en længere proces at blive røgfri.

- Hvis det skal virke, bliver man nødt til at inddrage dem, det her handler om. Altså elevrådet og skolebestyrelsen.

På Vallensbæk Skole begyndte man derfor processen med, at elevrådet besøgte de forskellige klasser for at tale om rygning. Derefter blev forældrerådet involveret, så både forældre og elever fik mulighed for at fortælle om rygning i klasserne.

Forældrene bliver også involveret, hvis skolen opdager, at en elev ryger, og en samtale med skolen ikke hjælper.

Røgfrie rollemodeller

Når Vallensbæk Skole indrager eleverne, giver det de ældre elever mulighed for at være rollemodeller for de yngre. Og det er vigtigt, at de ældre elever taler med de mindre klasser om rygning, mener Lotus Sofie Bast, der forsker i børn, unge og rygning ved Statens Institut for Folkesundhed.

- Vi ved, at børn påvirkes rigtig meget af det, der sker i deres dagligdag, og af de rollemodeller de ser op til, for eksempel ældre elever, siger hun.

Det er ikke længere nok at forlade skolens område for at ryge.

Ifølge Lotus Sofie Bast skal skolerne, ligesom i Vallensbæk, ikke regne med resultater med det samme, men resultaterne skal nok komme.

- Vi kan se i forskningen, at det er en udfordring den første tid, men efter ganske få år fortæller skolerne, at det er indarbejdet, og så er rygning ikke længere noget problem.