Nu bliver ugegammelt skrald hentet i København

I den seneste uge har københavnernes skrald hobet sig op overalt i hovedstaden, fordi 350 skraldemænd har nedlagt arbejdet. Men nu er konflikten slut.

Skraldemændene i København strejkede for at få City Renovation til at garantere, at ingen bliver fyret som følge af en udliciteringsrunde. (Foto: Mathias Bojesen © Scanpix)

De bjerge af ildelugtende skrald, der den seneste uge har hobet sig op i københavnske baggårde og på fortorve, bliver nu fjernet.

Det oplyser John Ø. Pedersen, der er faglig sekretær hos 3F Kastrup, til DR Nyheder.

I den seneste uge har 350 skraldemænd fra København strejket, fordi de har været utilfredse med, at Københavns Kommune har sendt sine kontrakter på afhentning af affald i udbud.

Sympati for fire skraldemænd

Konsekvensen af udbuddet er nemlig, at firmaet City Renovation skal overtage bydelene Nørrebro og Østerbro fra M. Larsen Vognmandsfirma A/S, fordi City Renovation mener at kunne klare opgaven med 52 mand i stedet for de nuværende 56.

Men udsigten til, at fire skraldemænd mister deres arbejde, fik skraldemændene til at nedlægge arbejdet, mens skraldemænd fra andre firmaer i kommunen i sympati gjorde det samme.

Vreden var især rettet mod City Renovation, som i en usædvanlig pressemeddelelse - rettet mod de strejkende skraldemænd - skrev, at en skraldemand tjener 500.000 kr. om året og kun arbejder i gennemsnit 20 - 25 timer om ugen.

En kommentar, som ifølge John Ø. Pedersen fik skraldemændene til at fremstå som 'forkælede snotunger'.

Skrald fjernes inden for en uge

Arbejdsnedlæggelsen har ramt hele Københavns Kommune og omfatter alle typer af skrald; storskrald, haveaffald og husholdningsaffald, hvorfor københavnerne har måttet lægge deres skraldeposer i store sække ved siden af de overfyldte containere.

Men efter lange forhandlinger sluttede skraldekonflikten natten til onsdag. 3F Kastrup har således indgået en aftale med renovationsfirmaerne og Københavns Kommune om, at de fire skraldemænd, der stod til at blive fyret, starter hos City Container per 1. september.

Det er den dag, hvor Københavns Kommune skifter renovationsselskab på Østerbro og Nørrebro. I mellemtiden skal parterne forhandle en permanent aftale om bemandingen efter sommerferien.

De 580.000 københavnere, som har været berørt af strejken, kan se frem til, at deres affald bliver fjernet inden for en uge.