Nu er det bevist: Ny Nordisk Hverdagsmad er sundt

Et dansk studie viser, at nordisk mad øger vægttabet og forebygger livsstilssygdomme.

Sæsonens nordiske grøntsager og mindre, men økologisk og vildt kød. Det er opskriften på et sundere liv, viser dansk studie. (© Colourbox)

Fyld indkøbskurven med sæsonens nordiske og økologiske råvarer, og så er du godt på vej mod en sundere livsstil, der ikke alene øger muligheden for at smide de ekstra kilo, men også sænker blodtryk og blodsukker.

Det slår Forskningscenter OPUS på Københavns Universitet nu fast efter et halvt års studie, hvis formål har været at bevise - eller afvise - sundhedseffekterne i Ny Nordisk Hverdagsmad.

Forskningen har taget udgangspunkt i 181 overvægtige forsøgspersoner, der er blevet opdelt i to grupper. Den første gruppe har i seks måneder levet af Ny Nordisk Hverdagsmad.

Den anden gruppes kost har bestået af gennemsnitlig dansk mad, vurderet ud fra officielle kostundersøgelser af danskernes madvaner. Det vil sige en kost primært bestående af ris, pasta og kartofler og kødretter som frikadeller og millionbøf.

Tydeligt resultat

Ud over kostråd og vejledning er deltagerne i øvrigt blevet bedt om at fastholde deres normale aktivitetsniveau i forskningsperioden.

Og resultatet er tydeligt: Ny Nordisk Hverdagsmad styrker sundheden, siger lektor Thomas Meinert Larsen, der er leder af projektet:

- Vi har kunnet se det på kropsvægt og på fedtprocenten. Desuden falder blodtrykket, og der er tegn på, kosten formindsker risikoen for at udvikle diabetes og andre livsstilsrelaterede sygdomme.

Lige så sundt som middelhavsmad

Yderligere har forskningen vist, at det nordiske køkkens principper med masser af sæsonens grøntsager og bær, fuldkornsprodukter og mindre, men økologisk og vildt kød styrker sundheden i mindst ligeså høj grad som middelhavskost.

- Hvor middelhavskosten er kendt som anbefalelsesværdig, hvis man vil undgå sygdom, så underbygger vores studie, at Ny Nordisk Hverdagsmad kan give præcis de samme sundhedsfremmende egenskaber, siger Thomas Meinert Larsen

Præcist hvilke elementer i det nordiske køkken, der er med til at give sundhedsgevinsten, viser studiet ikke, men netop svaret på det er Forskningscenter OPUS nu gået i gang med at undersøge.