Nu er hver niende dansker på mavesårsmedicin

Antallet af danskere på receptpligtig mavesårsmedicin er næsten fordoblet.

Ove Torp har taget receptpligtig mavesårsmedicin igennem fire år, men kunne måske trappes ud.

596.294 danskere fik i 2015 receptpligtig mavesårsmedicin, hvilket er tæt på en fordobling i forhold til år 2000, hvor 301.876 fik medicinen. Det viser tal, som DR har trukket fra Sundhedsstyrelsens database, medstat.dk.

- Jeg synes, det er både opsigtsvækkende og bekymrende, at cirka hver niende skal være på mavesårsmedicin, siger professor og overlæge på Sjællands Universitetshospital, Peter Bytzer.

Mavesårsmedicinen betegner præparater som Pantoprazol og Omeprazol. Pillernes gives ikke kun for mavesår, men også halsbrand og andre maverelaterede symptomer.

Patienter bliver afhængige af pillerne

Er man først begyndt at tage pillerne, er det svært at stoppe igen, hvilket er en del af forklaringen på den voldsomme stigning igennem de sidste 15 år.

- Pillerne har den effekt, at kroppen producerer mindre mavesyre. Problemet er, at kroppen vil overproducere mavesyre, når man stopper medicinen, og på den måde kan pillerne skabe de gener, som de skal modvirke, forklarer Peter Bytzer.

Øger risiko for tarminfektioner

Selvom medicinen ikke umiddelbart er farlig, bør man ikke tag den, hvis man kan undvære den eller kan trappes ud af den.

- Når man er på kronisk mavesårsmedicin, så er der mindre mavesyre i maven, og så er man mere udsat for tarminfektioner. Det kan være salmonella eller den mere alvorlige clostridium, forklarer Peter Bytzer.

Derudover kan pillerne påvirke effekten af andre præparater, hvis man får flere slags medicin.

Overlæge og Professor i Klinisk Medicin på Sjællands Universitetshospital, Peter Bytzer, opfordrer sine kollegaer til at være mere tilbageholdende med at udskrive den receptpligtige mavesårsmedicin.

Læger skal trappe patienter ud

Hovedparten af recepterne til mavesårsmedicinen udskrives af de privatpraktiserende læger.

Formanden for Dansk Selskab for Almen Medicin, Anders Beich, erkender, at de privatpraktiserende læger har et særligt ansvar for at få flere trappet ud af mavesårsmedicinen.

- Vi har været meget dårligere til at tage piller fra patienterne end til at give dem, siger han.

Men blandt speciallægerne skal der også vises større tilbageholdenhed med recepterne på mavesårsmedicinen.

- Det er nemt at tage, det er nemt at udskrive, og vi glemmer at stoppe det, siger Peter Bytzer.

Ifølge hans vurdering burde op mod halvdelen af danskerne på de receptpligtige piller trappes ud.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk