Nu får butiksansatte et valg: Fremvis coronapas, eller ta' mundbindet på

Rammerne for mundbind for de ansatte i detailhandlen og den kollektive trafik er på plads.

Kunder, men ikke ansatte, skal bære mundbind fra på mandag. (Arkivfoto) (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Mens kunderne fra på mandag skal bevæbne sig med mundbind, når de bevæger sig ned i supermarkedet eller tøjbutikken, vil der ikke være de samme krav for de ansatte.

Det står klart, efter at medlemmerne af Folketingets Epidemiudvalg er blevet enige om rammerne for brug af mundbind i detailhandlen fra på mandag.

I den forbindelse er det blevet aftalt, at ansatte i detailhandlen undtages for reglen om mundbind, så længe at den enkelte virksomhed har krav om coronapas.

- Nu bliver butiksansatte undtaget for krav om mundbind, hvis butikken stiller krav til den ansatte om coronapas. Tak til Folketingets Epidemiudvalg for at bakke op om den balancerede løsning, skriver erhvervsminister Simon Kollerup (S) på sin Twitter-profil.

Brancheorganisationerne er godt tilfredse med, at deres medlemmer bliver fritaget.

Hos HK Handel er meldingen da heller ikke til at tage fejl af.

- Vi er da jublende lykkelige over, at vi er blevet hørt, når vi har sagt, at der altså er udfordringer ved at bære mundbind i løbet af en lang arbejdsdag, siger formand Mette Høgh.

Hun mener, at man har fundet en god løsning, hvor valget står mellem mundbind eller et grønt coronapas.

- Nu er det arbejdsgiveren, der kan vælge mellem at kræve coronapas eller kræve, at medarbejderne skal bære mundbind, og jeg håber selvfølgelig, at alle arbejdsgivere følger de butiksansattes ønske om ikke at bære mundbind, siger Mette Høgh.

Ifølge formanden er der over 150.000 HK Handel-medlemmer, der får "glæde af det her coronatiltag".

Også hos Dansk Industri er man tilfreds.

- Man skal huske på, at mange ansatte i detailhandlen er på arbejde i mange timer ad gangen, ligesom det er væsentligt sværere at yde en god service og kundekontakt, når man har mundbind på.

- Den her model er et godt og afbalanceret kompromis for alle parter, siger Jacob Kjeldsen, branchedirektør i DI Handel, i en skriftlig kommentar.

'Selvfølgelig fortsat hjælp'

Dermed kan man fra mandag den 29. november, hvor kravet træder i kraft, opleve, at man i en dagligvarebutik kan se butiksansatte med mundbind, mens de ansatte i dagligvarebutikken ved siden af går rundt uden, fordi de i så fald har vist et gyldigt coronapas.

- Lige nu er det vores vigtigste opgave at holde samfundshjulene i gang samtidig med, at vi passer på hinanden, siger Simon Kollerup. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Ritzau Scanpix)

Det har ikke været muligt at få et interview med erhvervsminister Simon Kollerup, men i en supplerende pressemeddelelse siger han, at samfundet stadig er åbent, selv om man skal vise coronapas eller bruge mundbind oftere end før.

- Vi kan altså blive ved med at gå på restaurant, i biografen eller tage til koncert og nyde de mange muligheder, som erhvervsdrivende landet over har at byde på. Men der er selvfølgelig fortsat hjælp til dem, der er hårdest ramt.

Virksomheder, der har et fald i omsætningen på mindst 45 procent, kan frem til årsskiftet søge om kompensation for faste omkostninger.

Samme regler gælder for chauffører og piloter

Fra på mandag er det frem med dem igen. (Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson © Ritzau Scanpix)

Også ansatte i offentlig transport slipper for at bære mundbind eller visir, hvis deres arbejdsplads i stedet kræver at se et gyldigt coronapas fra mandag, oplyser Transportministeriet i en pressemeddelelse.

Undtagelsen omfatter ansatte, der arbejder med bus, tog, letbane, metro, færge, taxi, fjernbusser, turistbusser eller indenrigsfly.

For passagererne er der dog krav om mundbind, uanset om man har et coronapas eller ej.

FacebookTwitter