Nu får danske bøsser lov til at donere deres blod

Fra 2019 kan homoseksuelle mænd donere blod, hvis de ikke har haft sex i fire måneder.

Blodposer efter fraktionering på Klinisk Immunologisk Afdeling på Rigshospitalet i København, mandag den 6. august 2018. På afsnittet for blodfraktionering fremstilles blodkomponenter fra donorblod. (arkivfoto) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Frygten for HIV-virus i blodet har forhindret bøsser i at donere blod herhjemme.

Men fra næste år bliver reglerne lavet om, oplyser sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

- Vi moderniserer den danske lovgivning, så vi ikke længere skeler til den seksuelle orientering men til den seksuelle risiko, der er, siger ministeren til DR Nyheder.

Fremover vil mænd, der har sex med andre mænd, kunne donere deres blod, såfremt de ikke har haft sex med mænd inden for en karantæneperiode på fire måneder.

Blodbankerne får dog mulighed for at se bort fra den periode, hvis den homoseksuelle mand lever i et fast forhold med én partner.

Ministeren er glad for, at bøssers blod nu også kan tillades i blodbanken, da det sikrer mere ligestilling, siger hun.

Næsten 100 procent sikkert

Regelændringen har været undervejs længe. I flere år har der tegnet sig et politisk flertal til at lave reglerne om. Politikerne mente, de var gammeldags. Kritikere har også kaldt donorreglerne for diskriminerende.

Styrelsen for Patientsikkerhed blev sidste år bedt om at lave en model, der kunne modernisere reglerne, men hvor patientsikkerheden samtidig var i top.

Man har blandt andet kigget på andre europæiske lande, som allerede tillader, at bøsser donerer blod.

- Styrelsen har fundet en model, som vi er trygge ved, og derfor indfører den i Danmark, siger Ellen Trane Nørby.

Hvordan vil I sikre, at der rent faktisk går fire måneder efter homoseksuel sex?

- Alle sikkerhedsmekanismerne i vores danske bloddonorsystem bygger på tillid, og så har vi nogle meget avancerede test, som screener blodet.

- I dag får du karantæne, hvis du for eksempel har været i et malariaområde, og der tror vi også på folk. Det er også substansen inden for det her område. Styrelsen for Patientsikkerhed siger, at de er helt trygge ved det, siger sundhedsministeren.

Styrelsen mener nu, at blodbankerne med næsten 100 procents sikkerhed vil kunne spore hiv-smitte i blod på grund af de testsystemer, som i dag benyttes.

Siden 2009 har man screenet al donorblod i Danmark for hiv og hepatitis B og C gennem en serologisk test, der måler antistoffer i blodet, og en NAT-test, der måler direkte på virus i blodet.

Godkendte donorer får også karantæne

For alle bloddonorer gælder en række karantæneregler.

Man bør ikke donere blod, hvis man lige har været syg. Desuden kan man som donor få karantæne, hvis man indtager bestemte typer medicin.

Ydermere kan en bloddonor få forbud mod at donere sit blod i op til et halvt år, hvis vedkommende har rejst i et bestemt land. Blandt andet afrikanske lande, Brasilien, Irak, Kina, Indonesien, Pakistan. Se alle landene på karantænelisten her.

Bloddonorer får også karantæne hos blodbanken i en måned fra hjemkomsten, hvis de har rejst i visse europæiske områder på grund af risikoen for vestnilfeber, der ofte findes i Central- og Sydeuropa.

Man får også karantæne, hvis man har rejst i Storbritannien i samlet set 12 måneder eller længere mellem 1980 og 1996 på grund af risikoen for at overføre kogalskab via sit blod.

Nuværende regler for bloddonorer

  • Du må ikke donere blod, hvis du:

  • Tror du kan være smittet med HIV eller hepatitis (leverbetændelse)

  • Eller hvis du inden for de seneste 4 måneder:

  • Har haft sex med en person, der på en af nedenstående måder har været udsat for smitte

  • Har haft samleje med en person, der er HIV-smittet eller smittebærer af hepatitis

  • Har haft samleje med en person fra et geografisk område, hvor HIV eller hepatitis B og C er udbredt blandt befolkningen. Dette gælder hele Asien, hele Afrika samt Syd- og Mellemamerika

  • Er blevet piercet eller tatoveret

  • Du må ikke donere blod, hvis du i løbet af dit liv:

  • Som mand har haft seksuel kontakt med en anden mand - *reglerne ændres i 2019.

  • Har været prostitueret

  • Har været stiknarkoman

  • Deler eller har delt injektionsnål med andre

  • Har været behandlet for blødersygdom før 1988