Nu får plejehjemsbeboere tredje vaccinestik

Coronasmitten blandt vaccinerede ældre er steget. Nu får plejehjemsbeboere tilbudt et tredje stik.

92-årige Carl-Einar Jørgensen på det københavnske plejehjem Fælledgården fik 27. december 2020 det første vaccinestik og andet vaccinestik en måned senere. Nu tilbydes plejehjemsbeboerne tredje vaccinestik (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Ritzau Scanpix)

I dag begynder arbejdet med at give tredje vaccinestik til beboere på plejehjem.

I hovedstadsområdet sendes der således hver dag de kommende uger 15 hold af vaccinatører ud til plejehjemmene, fortæller Helene Bliddal Døssing, konstitueret vicedirektør for Region Hovedstadens Akutberedskab.

- I morgen er det tre plejehjem i Herlev, fredag tager vi til Ishøj og Værløse Kommune, og fra mandag kommer vi til at være rigtigt meget i Københavns Kommune, for der ligger rigtigt mange plejehjem, fortæller hun.

Andre regioner er også på vej til at tilbyde tredje stik.

Både Region Sjælland og Region Syd oplyser, at man planlægger at give tredje stik fredag på plejehjemmene, mens Region Nord forventer, at man vil give tredje stik i weekenden. Enten på et plejehjem eller på et vaccinationscenter til en person med svækket immunforsvar.

Smitte blandt vaccinerede ældre

Tidligere er det kun særligt udsatte borgere, der kan have fået tredje stik, men det er altså på Sundsstyrelsens anbefaling, at alle plejehjemsbeboere og ikke kun særligt udsatte grupper, der tilbydes tredje stik.

Baggrunden er, at man er begyndt at se, at ældre på plejehjem er blevet smittet, selvom de er vaccineret, fortæller DR's sundhedsanalytiker, Anders Heissel.

- Vi har den seneste uge haft 32 beboere på plejehjem, der blev smittet, selv om de var fuldt vaccineret, og for en måned siden var det tal syv, fortæller han.

- Man kan se, at smitten stiger en lille smule, og at vaccineeffekten hos de ældre svinder en lille smule, fordi deres immunsystem ikke reagerer så voldsomt. Så derfor tænker sundhedsmyndighederne, at man hellere må give det tredje stik, så deres immunforsvar kan blive ekstra stærkt, siger Anders Heissel.

Graf fra Sundhedsstyrelsen, der viser, at der trods vaccinationer er en stigende smitte på landets plejehjem. (Foto: © Sundhedsstyrelsen)

Han understreger dog, at vaccinerne stadig er effektive til at forhindre alvorlig sygdom og dødsfald.

- Den stigende smitte har ikke betydet flere dødsfald, fordi vaccinerne dybest set virker, så de smittede ikke bliver så syge, at de dør af det, fortæller Anders Heissel.

Tredje stik på vej

Det tredje stik til plejehjemsbeboere er også forløberen for, at vi andre også kan se frem til endnu en vaccineinvitation.

- Sundhedsministeren har i hvert fald sagt, at det er planen, at alle over 12 år skal tilbydes tredje stik. Præcist hvornår ved vi ikke, men Sundhedsstyrelsen har meldt ud, at vaccinerne virker i cirka 12 måneder, og så kan man selv spole frem, ud fra hvornår man selv blev vaccineret, siger Anders Heissel.

Sundhedsstyrelsen har også meldt ud, at det formentligt vil blive sundhedsansatte, der bliver de næste efter plejehjemsbeboere til det tredje stik.

Indtil videre er Pfizer/BioNTech-vaccinen ikke formelt godkendt til et tredje stik, som en såkaldt booster-vaccine, men Det europæiske lægemiddelagentur EMA er ved at vurdere data med henblik på en eventuel godkendelse.

Det europæiske smitteagentur (ECDC) fremhæver i en ny rapport, at man bør overveje revaccination af personer med stærkt svækket immunforsvar og plejehjemsbeboere. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen ifølge en pressemeddelelse det tredje stik til plejehjemsbeboere.

Forventer, at folk vil takke ja

Det vides ikke, hvor mange plejehjemsbeboerne, der vil tage imod tilbuddet om tredje stik, siger Helene Bliddal Døssing fra Region Hovedstadens Akutberedskab.

- Vi har en formodning om, at der sikkert er mange, der gerne vil. For når man har sagt ja til første og andet stik, så tænker jeg, at man også gerne vil have det tredje stik. Men vi ved det reelt ikke, siger hun.

Vaccinationstilslutningen på landets plejehjem til de første vaccinationer har været omkring 96 procent.