Nu får vi årets første tropenat

Det bliver meget varmt de næste døgn i Danmark. Få gode råd til, hvordan du klarer de hede nætter.

Vinduerne vil sikkert være åbne i mange hjem i nat, hvor en varm nat venter flere steder - sidste år var der 18 tropenætter. (Foto: Klaus D. Bentzen)

I nat kan det blive så varmt flere steder, at vi får det, som populært kaldes tropenat. Det betyder, at der natten igennem vil være over 20,0 grader.

Det kommer dog ikke til at gælde for hele landet, men ifølge DMI vil årets første tropenat især ramme den østlige del af Jylland, Fyn, Sjælland og Lolland-Falster samt dele af Bornholm.

- Det bliver varmere, des længere mod sydøst vi kommer. Det bliver dem i Nordjylland og Vestjylland, der får den mest behagelige søvn med 16-18 grader, siger Klaus Jensen, der er vagthavende meterolog hos DMI.

Sidste års sommer var som bekendt rekordvarm. 17. august blev årets 18. tropenat registreret, og der kom hele tre tropenætter ind på top-10-listen over alle tiders tropenætter i Danmark.

Varme dage med op til 30 grader

Det er ikke kun en hed nat, vi går i møde. De næste dage bliver også meget varme med temperaturer i dag mellem 23 og 28 grader og i morgen mellem 25 og 28 grader. Lokalt kan temperaturen endda ramme 30 grader.

- Des længere sydpå man er, des større er chancen eller risikoen - alt efter hvordan man har det med varme - for at nå de 30 grader i dag, siger Klaus Jensen.

I morgen kan man også nå 30 grader på den østlige del af Sjælland, og temperaturen er generelt lidt højere end i dag, men vinden går i vest, og der kommer en lille koldfront uden regn, der giver dalende temperaturer i Jylland og på Fyn med 22-23 grader i løbet af dagen.

Klaus Jensen oplyser, at den kommende tropenat kommer til at stå alene, og der er ikke udsigter til en ny lige med det samme.

Politi: Hold øje med børn og ældre

Det varme vejr har fået politiet til at advare om de mulige farer ved heden.

- Det bliver meget varmt i dag. Drik godt med vand og hold øje med, at børn og ældre også gør det. Efterlad ikke børn eller hunde i solvarme biler - heller ikke i kort tid. Og har du dyr på græs, så tjek en ekstra gang, at de også har adgang til rigeligt vand, skriver Sydjyllands Politi på Twitter.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter