Nu har vi sort på hvidt, hvilke bivirkninger corona-vaccinen har: 'Det er en lettelse, at de er så milde'

Indlægssedlen for den kommende coronavaccine ligger klar. Og det tegner godt, mener DR's sundhedskorrespondent Peter Qvortrup Geisling.

Knap 10.000 vacciner kommer til Danmark på lørdag. (Foto: Jack guez © Scanpix)

Når du køber en pakke kodimagnyl eller panodiler, så følger der typisk en indlægsseddel med, hvor du kan læse alt fra bivirkninger til indtagelse af produktet.

Nu ligger sådan en seddel klar for den corona-vaccine, vi om kort tid får tilbudt et skud af i overarmen.

Dén seddel har Peter Qvortrup Geisling, der er læge og sundhedskorrespondet i DR, set på.

Han har især været interesseret i, hvilke bivirkninger vaccinen bringer med sig. Og han er godt tilfreds med resultatet:

- De bivirkninger, vi ser her, er præcis dem, vi kender fra normale influenzavacciner. Så selv om vaccinen har været udviklet rekord hurtigt, så er der ikke noget, der tyder på, at der gemmer sig nogle alvorlige bivirkninger.

Og er du nervøs for, hvad et stik med den kommende vaccine egentlig gør ved kroppen, kan du læse alt den fakta, sundhedsmyndighederne ved, i den her seddel.

Du kan læse den fulde indlægsseddel her.

Vaccinen er afprøvet på 18.198 forsøgspersoner. Her fik otte af dem symptomer på Covid-19. Bivirkningerne ved vaccinen var typisk milde eller moderate og blev bedre eller forsvandt inden for få dage efter vaccination, skriver Lægemiddelstyrelsen.

Pfizer/Biontechs covid-19-vaccine fortsætter med at blive nøje overvåget for at opsnappe og registrere de bivirkninger, der måtte komme.

Ingen skjulte bivirkninger

Det er frivilligt, om man som dansk borger vil tage imod tilbuddet om en coronavaccine.

Ligegyldigt, om man er for eller imod vaccinering, er der altså ingen bekymring at spore ved den her nye coronavaccine, vi får til Danmark lige om lidt, siger Peter Qvortrup Geisling.

- Med udgangspunkt i alt det her, vi ved, så ser vaccinen sikker ud. Og skulle der dukker nye bivirkninger op, så får vi det også at vide.

- Det er faktisk enormt lettende, at dét, man kalder bivirkningsprofilen, er så mild, som den er, fortæller han.

Når man giver medicin og vacciner, skal der helst være mange flere fordele end ulemper. Ellers går regnskabet ikke op. Og ser man på ulemper ved den her vaccine fra Pfizer og Biontech, er det ligesom ved mange andre vacciner, fortæller Peter Qvortrup Geisling.

- Vi har hele tiden vidst, at coronavaccinen beskyttede 95 procent, hvor en almindelig vaccine beskytter 70 procent. Så det er meget højt, siger han.

De første knap 10.000 vacciner kommer til Danmark den 26. december og bliver givet til plejehjemsbeboere på fem udvalgte plejehjem i henholdsvis Ishøj, Slagelse, Aalborg, Århus og Odense den 27. december.

Vaccinen skal fryses ned på minus 75 grader. Men det er ikke noget, vi ifølge sundhedskorrespondenten, vil mærke til. Vi får nemlig kun 0,3 milliliter sprøjtet ind i kroppen, og så er vaccinen desuden tøet op, når vi får den.

Rettelse 4. januar kl 15.01: Det fremgik tidligere ved en fejl i Peter Qvortrup Geislings citat, at coronavaccinen beskytter 75 procent, men det korrekte er 95 procent.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter