Nu kan batteri lagre strøm fra sol og vind

I Nordhavn indvies i dag et batteri, der kan gemme strøm nok til 60 husstande.

Vaskemaskinen er lige sat i gang på et 30-graders vaskeprogram med helt almindelig strøm. Birgitte Torntoft bor i Nordhavn i en af de bygninger, der fra i morgen får leveret daggammel strøm.

Det betyder, at hun i morgen kan vaske tøjet med strøm, der er produceret i dag.

Indtil nu har det ikke været muligt at lagre strøm, der er produceret af vindmøller og solceller, men det skal et batteri i en kælder i Nordhavn lave om på.

Radius Elnet, der er et selskab under Dong Energy, sætter i dag strøm til sit første store batteri, der kan gemme den miljøvenligt producerede strøm. Det er ingeniørvirksomheden ABB, der har produceret og leveret batteriet.

Batteriet er installeret i et parkeringshus, og når det er fuldt opladet, kan det lagre strøm nok til 60 almindelige husholdningers dagsforbrug.

Ifølge bestyrelsesformand i Radius, Knud Pedersen, ville man normalt lægge flere kabler ned for at kunne producere mere strøm, fordi vi indtil nu ikke har kunnet gemme strøm fra vind og sol.

- Men nu kan batterierne give os den fleksibilitet, vi har brug for, siger Knud Pedersen.

Sejl med gårsdagens blæst

Ifølge Knud Pedersen skal vi være klar til nye behov for strøm, der vil være mere skiftende, end vi hidtil har set.

- Vaskemaskinen kender vi, men fremover kan det være elbusser eller -færger. Og når de er i havn, skal vi kunne lade dem op med dagens blæst, som de så kan gemme og sejle på i morgen, siger han.

De miljøvenlige tanker er ikke nye for området i Nordhavn. Området er nemlig en del af et projekt, der udvikler fremtidens energiløsninger.

Områdets grønne profil var også en del af grunden til, at Birgitte Torntoft købte sin lejlighed i Nordhavn for tre år siden.

- Jeg er rigtig glad for projektet, for det betyder, at vi kan bruge energi fra mere sol og mere vind, siger hun.

Energi-, klima- og forsyningsminister, Lars Christian Lilleholt (V), og Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), deltager begge i indvielsen, der finder sted klokken 13.30.