Nu kan du købe fyrværkeri: Årets kampagne rettet mod unge

I år sælges batterier med dobbelt så meget krudt i.

Fra i dag er det tilladt at sælge og købe fyrværkeri i Danmark. Det må kun ske mellem 15. og 31. december, mens affyringsperioden er fra 27. december til 1. januar. (Foto: Sarah Christine Nørgaard © Scanpix)

Salget af fyrværkeri er skudt i gang, og det samme er nye sikkerhedskampagner. Fra i dag og frem til 31. december er det tilladt at sælge og købe fyrværkeri i Danmark.

Men selv om krudtet kan købes fra i dag, må man først tænde det fra 27. december og indtil 1. januar.

Perioden for køb og affyring af fyrværkeri blev begrænset væsentligt med en række nye regler, som trådte i kraft i 2014.

200-300 skader om året

Hvert nytår kommer mellem 200-300 danskere til skade med fyrværkeri. De fleste af dem er drenge og mænd mellem 15 og 35 år.

Derfor er Sikkerhedsstyrelsens kampagne i år rettet mod de unge, fortæller Mette Cramon, som er kommunikationschef i Sikkerhedsstyrelsen.

- De kommer til skade, fordi de ikke tager beskyttelsesbriller på, ikke holder afstand eller endda holder fyrværkeriet i hænderne. Og så kommer de til skade, fordi de køber og bruger ulovligt fyrværkeri, siger Mette Cramon.

Derfor er "hold afstand, brug beskyttelsesbriller og hold dig fra ulovligt fyrværkeri" også budskabet i kampagnen, som blandt andet bruger virtual reality-briller til at vise de unge, hvor galt det kan gå.

Krudt for mange millioner

Vi ventes at købe fyrværkeri for 415 millioner kroner, når året 2019 skal skydes i gang. Det viser en analyse fra Dansk Erhverv.

Det er dog kun en fjerdedel, der vil bruge penge på fyrværkeri, men tilsammen vil de altså spendere knap en halv milliard.

Årsagen til at man allerede i dag kan købe krudt, men først må bruge det fra 27. december, skyldes, at det ikke vil være muligt at få salgsstederne sikret ordentlig, hvis salgsperioden er ligeså kort som affyringsperioden, oplyser Sikkerhedstyrelsen.

Større batterier på markedet

I år kan man også købe de nye såkaldte compound-batterier. De består af flere mindre batterier, som er forbundet til et stort batteri.

Der må være op til 2 kilo krudt i de nye batterier - mod 1 kilo i normale batterier.

Men ifølge direktøren i fyrværkeribrancheforeningen, Karsten Nielsen, betyder det ikke nødvendigvis, at de er mere usikre, bare fordi de er større.

Han peger på, at de kun har en enkelt lunte og ikke vælter nær så nemt, da de nye compound-batterier står mere stabilt end normale batterier på grund af størrelsen.

Facebook
Twitter