Står ugens menu på spaghetti bolognese, burgere eller hakkebøffer med stegte løg, så kan man nu skifte det hakkede kød ud med en vegansk plantefars.
Fra i dag er det nemlig muligt at købe 400 gram plantefars for 25 kroner i samtlige 600 butikker under Dansk Supermarked rundt om i landet.
Den veganske fars kaldes 'Naturli' Hakket' og skal udgøre et alternativ til hakkekød for vegetarer, veganere og andre, som ønsker at nedsætte deres kødforbrug.
- Vi har solgt overraskende godt af det i dag. Vi har også store forventninger til, at vi fortsat vil sælge stort af det, siger Erik Jensen, varehuschef i Føtex Eternitten i Nordjylland, der også selv har smagt produktet.
- Man skal lige vænne sig til det. En anderledes smag end almindeligt hakket kød, men det smager ganske udmærket.
Positive over smagen
I Føtex Eternitten i Aalborg har flere af de handlende fået lov til at smage den nye fars.
- Nu er jeg ikke den store kødspiser, så jeg synes, at det er helt fint. Det smager egentligt ret krydret, men det er mere konsistensen, man kan mærke det på. Konsistensen er lidt grynet, siger Mia Winther, der er gymnasielærer i Nordjylland.
Hun er ikke afvisende for at proppe farsen i indkøbskurven.
- Hvis vi skulle have haft noget med hakket kød i dag, så ville jeg gerne have købt det.
Også Sunnbjørg Joensen, der læser til radiograf i Aalborg, har smagt farsen, men det er ikke noget, som hun vil købe.
- Det smager godt. Det smager som kød. Konsistensen er lidt blødere og ikke så hård (red. som almindeligt hakket kød), men jeg kan godt lide kød, siger hun.
Ligner hakket kød
Man kan finde plantefarsen i køledisken ved siden af det hakkede okse- og svinekød.
Og det vil kunne bruges til nogenlunde det samme som almindeligt hakket oksekød. Det ligner også hakket kød, når det ligger i foliebakken, for farven er rød, og farsen ligger i lange tynde strimler.
Bag planefarsen står Aarhus-firmaet Naturli', der ejes af den norske fødevarekoncern Orkla.